Lover at dødsdom ikke skal bli fullbyrdet

Osman Omar Osman er dømt til døden i Irak for drapet på sin kone Marita Strøm fra Namsos. Men dommeren forsikrer at dødsdommen ikke vil bli fullbyrdet.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

I tillegg til at straffedomstolen i den nordirakiske byen Sulaymaniya i sin dom mandag opprettholder dødsdommen mot Osman, gir den ham og de to andre medtiltalte en tilleggsstraff på ti års fengsel. Når saken nå skal oversendes til øverste rettsinstans for godkjennelse, vil dommen kunne bli omgjort til livsvarig fengsel. Det opplyste dommeren i saken mandag, ifølge Utenriksdepartementet (UD).

- Dommeren har også forsikret norske myndigheter om at dødsdommen ikke vil bli fullbyrdet, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i UD til NTB.

Osmans advokat i Irak erkjente dommen mandag. Også han mener dommen kan bli omgjort til livsvarig fengsel, ifølge Sandsten.

Ifølge Sandsten må advokatens uttalelser ses i sammenheng med rettspraksis i regionen, som er at dødsdommer ikke fullbyrdes.

Tiltalen utvidet

Dette er andre gang Osman dømmes til døden for drapet på sin kone i Nord-Irak i september i fjor. Hun var på ferie sammen med Osman og de tre døtrene da drapet skjedde. Osman ble dømt til døden ved henging 10. mars i år, men anket dommen. Ankesaken ble utsatt flere ganger. Når samme rettsinstans nå har behandlet saken en gang til, skyldes det at tiltalen mot Osman og hans to medtiltalte ble utvidet til også å gjelde drapsforsøk på en av Osmans døtre.

Osman ble i dommen som falt ved 12-tiden mandag, også dømt til å betale en erstatning til de tre døtrene på rundt 9.000 amerikanske dollar. I tillegg har straffedomstolen konfiskert 1.800 amerikanske dollar og to biler tilhørende Osman. Dette for å dekke utgiftene til rettssaken, opplyser UDs pressetalskvinne.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder