VALGVINNER: Sebastian Kurz (31) og det konservative partiet ÖVP vant søndagens valg i Østerrike. Foto: Matthias Schrader AP

Valg i Østerrike: Nå blir han verdens yngste statsminister

Wien (VG) Sebastian Kurz (31) og det konservative partiet ÖVP erklærer valgseier i søndagens valg i Østerrike. Ytre høyre blir landets nest største parti.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Jubelen sto i taket på valgvaken til det konservative partiet ÖVP da de første resultatene tikket inn like etter at valglokalene stengte klokken 17.00 i Østerrike søndag.

Like før klokken 20.000 søndag erklærte Sebastian Kurz og ÖVP at valgseieren er deres.

De ferskeste prognoser viser at ÖVP ligger an til å bli valgets klare vinner med 31,5 prosent av stemmene.

Søndag kveld ringte også Østerrikes president Alexander Van der Bellen og gratulerte 31-åringen med seieren.

Det er kutyme i Østerrike at det største partiet blir bedt om å lede regjeringsforhandlingene og at partiet får statsministeren.

Kurz med sine 31 år blir derfor etter alle solemerker statsminister i Østerrike, og dermed verdens yngste i den jobben.

Høyre-populismen mot valgseier i Østerrike: Sterkt signal til Europa

– Noen synes det er forfriskende. Særlig de unge. Men jeg har hørt intervjuer med godt voksne velgere som sier de ikke ønsker en så ung mann som kansler. Men han har erfaring igjennom flere år, og han har klart å lede en valgkamp uten noen voldsomme brølere. Han er et menneske som vet hvor han vil, det viser måten han tok over partiet på, sier Østerrike-ekspert Elin Nesje Vestli til VG.

– Hvordan blir Kurz som statsminister?

– Selv om han er ung, så har han lang fartstid. Han var statssekretær, også ble han utenriksminister. Selv om han er ung, har han erfaring på den internasjonale parketten. Kritikk mot han har gått på at han har en valgkamp tilpasset seg selv, og at han har fått lov til å sette sammen et team av sine egne, sier Vestli.

Høyrepopulistene går frem

I Kurz-leiren var ikke jubelen noe mindre da det ble klart at ytre høyrepartiet Frihetspartiet ligger an til å bli det nest største partiet, med en oppslutning på 26,8 prosent. Frihetspartiet har nå gode sjanser for å havne i Kurz' regjering.

– Det er akkurat som jeg håpet på! Fremtiden blir bare mer interessant med Frihetspartiet som regjeringspartner. De er en mye bedre partner enn sosialdemokratene. Det har vært så mye problemer med dem, sier Lufthansa-pilot Rolf Kügler (34) på den konservative valgvaken til VG.

En ny valgprognose fra 20.00-tiden, viste imidlertid at det sosialdemokratiske partiet SPÖ har skjøvet Frihetspartiet ned til tredjeplass med henholdsvis 27,1 prosent mot 25,9 prosent.

– 60 prosent har stemt på Frihetspartiets program, var leder Heinz-Christian Straches kommentar til den ferske prognosen. Strache mener ÖVPs program egentlig er Frihetspartiets program, bare en blekere versjon.

Stemmene telles utover søndag kveld, men det endelige valgresultatet vil ikke være klart før på torsdag når alle stemmer og forhåndsstemmer er talte.

– Vi må ta vare på oss selv

I en tradisjonell østerriksk folkedrakt jubler Kügler for prognosene for ÖVP. Han mener valgseieren handler om immigrasjons-politikk:

– Ikke bare Østerrike, men hele Europa trenger en strengere flyktningpolitikk. Det ser vi tydelig i østerrikske storbyer. Folk er bekymret og redde, og hvis ikke vi gjør noe nå, kommer det ut av kontroll. Vi må ta vare på oss selv først, før vi tar vare på andre. Det er normalt, sant? sier Kügler.

FULL JUBEL: Det sjenkes "sekt" og deles ut wienerpølser på valgvaken til det konservative partiet ÖVP. Rolf Kügler (34) er strålende fornøyd med sitt eget parti, men også at partiet på ytre høyrefløy ligger an til et brakvalg. Foto: Nora Thorp Bjørnstad

Venninnene Jadranka Godjevac-Mitovic og Ingrid Korosec har pyntet seg for festkvelden.

– Et 100 prosent bra resultat! Kurz er ung, opptatt av å redde økonomen vår, og han har «mojo»! Vi er åpen for Frihetspartiet som partner også, nå er det nye tider, sier Ingrid til VG.

Hun og venninnen står med hvert sitt glass sprudlende vin i hånden, og klemmer hverandre i lykkerus over de foreløpige resultatene.

– Vi ønsker å være trygge, beholde vår kultur og tradisjoner, og at unge ikke må reise til utlandet for å få jobber, fortsetter Ingrid.

PYNTET FOR FEST: Venninnene Jadranka Godjevac-Mitovic og Ingrid Korosec skåler med sprudlende vin for det foreløpige valgresultatet, som er en seier for ytre høyrefløy i østerriksk politikk. Foto: Nora Thorp Bjørnstad

Inspirert av Macron

Kurz har gjort kometkarrière i østerriksk politikk: Han ble utenriksminister i en alder av 27 år, og i mai i år kunngjorde 31-åringen at han ønsket å overta som leder i det konservative partiet ÖVP.

Samtidig krevde han nyvalg. Siden da har partiets popularitet skutt i været og vært klart størst på meningsmålingene.

Slik vil han styre Østerrike: Vil ha knallhard asylpolitikk

I valgkampen har Kurz tilsynelatende latt seg inspirere av Frankrikes nye president Emmanuel Macron. Søkelyset har i stor grad vært rettet mot Kurz selv. ÖVPs valgliste har sågar fått navnet «Liste Sebastian Kurz – det nye Folkepartiet»

Åpner opp for ytre-høyre

I 11 år nå har Kurz´parti vært i koalisjonsregjering sammen med sosialdemokratene, men dette samarbeidet har vært preget av store konflikter den senere tiden, noe som har toppet seg i valgkampen, der velgerne har kunne bivåne mye skittkasting mellom partiene.

Høyre om: Østerrike blir mørkeblått og nasjonalistisk

Derfor snakkes det nå om at Frihetspartiet er en mer aktuell koalisjonspartner.

Det vil vekke oppsikt i Europa.

Forrige gang Frihetspartiet kom i regjering, i 2000, reagerte flere EU-land med å innføre sanksjoner mot Østerrike.

VALGKAMP: Valgkampplakat for Kurz og det konservative partiet, og for sosialdemokratene og ders kandidat Christian Kern. Foto: Heinz-peter Bader Reuters

Unik situasjon

Mens det konservative høyrepartiet ÖVP under Kurz` ledelse har tatt opp i seg noen ytre-høyre-politiske trekk, har Frihetspartiet på sin side lagt seg på en mykere strategi. Denne valgkampen har partiet moderert sitt politiske budskap, registrerer den nederlanske populistforskeren Matthijs Rooduijn. Da VG snakket med forskeren før helgen, mente han det er en ganske unik situasjon for Europa som nå har oppstått i Østerrike.

Leste du? De er ivrige tilhengere av team Kurz?

– Det tradisjonelle høyre og det radikale høyre har vokst nærmere hverandre, noe som gjør en koalisjon mellom dem enda mer aktuell. Så klart vil det å være med i en regjeringkoalisjon være nok en seier for det radikale høyre, sa Matthijs Rooduijn til VG.

SØKER REGJERINGSMAKT: Heinz-Christian Strache, leder av det ytre høyrepartiet Frihetspartiet, stemte under søndagens valg med sin mor Marion Strache i Wien. Foto: Alex Halada AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder