Egeland er bekymret for at hjelpen ikke når frem til de vanskelig tilgjengelige områdene raskt nok. Foto: reuters

Egeland: Desperat situasjon i Kashmir

FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland kaller situasjonen i det jordskjelvrammede Kashmir for desperat.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

- Situasjonen er desperat. Vi gjør som dere kan se framskritt i de mer befolkede områdene, men det er veldig vanskelig å nå de øvrige, sa Egeland som torsdag fløy over de hardest rammede områdene med helikopter.

- Vi kjemper fortsatt mot klokka, og vi trenger flere helikoptre, mer vann, flere telt og mer penger, sa Egeland.

Pakistan oppjusterte torsdag dødstallet etter lørdagens jordskjelv til 25.000, og opplyste samtidig at 63.000 mennesker ble skadd under katastrofen. Bare i Muzaffarabad, hovedstaden i den pakistanske delen av Kashmir, kostet jordskjelvet over 11.000 mennesker livet.

Men FNs barnefond UNICEF sa senere torsdag at 33.000 er omkommet, mens 120.000 trenger umiddelbar hjelp og 4 millioner er blitt hjemløse.

På indisk side av grensa er 1.329 mennesker bekreftet omkommet i jordskjelvet, men også her er mange fortsatt savnet.

Aldri vært verre

Egeland sa at han ville ta med seg tre alvorlig skadde barn fra Kashmir tilbake til Islamabad. På spørsmål om jordskjelvet lørdag var unikt, svarte Egeland:

- Det har aldri vært verre. Ødeleggelsene er utenfor en hver fatteevne.

Egeland måtte avlyse en planlagt tur til tsunamirammede Indonesia for i stedet å dra Pakistan, der han skulle møte tjenestemenn i den pakistanske regjeringen, FN-sjefer og representanter for nødhjelpsorganisasjoner.

Nødhjelpskoordinatoren er fornøyd med at FN kom raskt i gang med hjelpearbeidet. Men fem dager etter skjelvet er ikke den internasjonale hjelpen som kommer til Pakistan i nærheten av å dekke behovet til de rundt 2,5 millioner menneskene som er blitt hjemløse.

Kaotisk hjelpearbeid

Pakistans statsminister Shaukat Aziz besøkte onsdag den raserte byen Muzaffarabad for første gang siden jordskjelvet. Han roste den internasjonale hjelpen som er kommet så langt, men sier det er behov for mer. - Det er et mirakel hvordan verden og vårt eget folk har reagert. Men vi er nødt til å gjøre mer, sa Aziz.

Uavhengige observatører som har besøkt de verst rammede områdene sier nødhjelpen virker kaotisk og dårlig organisert, melder nyhetsbyrået AFP.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder