Slik vil Obama forandre verden

(VG Nett) Bin Laden-jakten intensiveres, soldater sendes hjem fra Irak, våpenloven blir strengere og folk skal fortsatt straffes med døden. Her er lovnadene bak Barack Omabas «Change We can Believe in».

  • Mads A. Andersen
  • Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

I natt slo alle meningsmålinger til, og den 48 år gamle juristen Barack Obama ble USAs nye president.

VGTV i Chicago:Se Obama-kaoset

LES OGSÅ:Om to måneder er Obama verdens mektigste

Som stormaktens statsoverhode får tobarnsfaren en enorm makt, som vil påvirke resten av verden.

BILDERIGG:Her er Obamas liv!

Nå, bare timer etter at det amerikanske folk stemte frem Michelle Obamas ektemann som president, gir VG Nett deg oversikten over hvilke politiske planer Barack Obama har:

Les også:Ber Obama ta styringen umiddelbart

Vanlige familier kan juble over varslede skatteletter fra den nye presidenten.

Les også:- Økonomi viktigst for velgerne

Amerikanske familier med en inntekt på mer 250.000 dollar og enkeltpersoner med en inntekt på over 200.000 dollar må imidlertid regne med skatteskjerpelser. USAs 44. president vil også øke skattene til bedrifter, samtidig som han senker dem for fattige arbeidere og eldre.

PROTOKOLL:Hva forventer du av USAs neste president?

Obama hevder at hans skatteplan innebærer lavere skatter for 95 prosent av befolkningen, inkludert lærere, politifolk og brannmenn.

- John McCain tror at det å hjelpe disse amerikanerne, er sosialisme. Jeg kaller det å gi folk en sjanse, og det er ikke noe mer amerikansk enn det, uttalte han om planene under valgkampen.

Bildespesial:Obamas vei til presidentkampen

Nye forhold for forhold

MERKET SOM VINNER: En borger med beviset på at han stemte på seierherren i USAs presidentvalg, Barack Obama. Foto: Scanpix

Obama har lovet at alle amerikanere skal ha et tilbud om helsetjenester gjennom arbeidsgiveren, staten eller delstaten. Han vil også sikre at alle barn har helseforsikring, uansett hvor fet lommebok foreldrene har.

- Vi skal arbeide for en helsetjeneste som er god for folk og arbeidsgivere, ikke for forsikringsselskapene og medisinfirmaene, sier Obama og hans visepresident John Biden i sin plan for ny helsereform.

Defense of Marriage Act er en ordning i USA som fratar de føderale myndighetene retten til anerkjenne kjønnsnøytralt ekteskap - og gir all makt til de enkelte statene når det gjelder å anerkjenne slike ekteskap. Nå vil imidlertid Barack Obama at hver enkelt stat selv skal få bestemme hvem som kan få gifte seg der. Han vil med andre ord oppheve Defense of Marriage Act.

Les videre under bildet!

FANS: Demokratenes støttespillere i Grand Park i Chicago i natt. En million mennesker samlet seg for å hylle Barack Obama. Rundt klokken fem norsk tid ble det klart at Demokratenes kandidat hadde vunnet valget. Foto: AFP

Dermed kan homofile par gifte seg i stater som tillater slikt ekteskap, og deretter flytte til alle andre stater og få ekteskapet anerkjent der, selv om staten i utgangspunktet ikke tillater slike ekteskap.

Flere soldater til Afghanistan

- Jeg har hele tiden vært imot krigen, også da det var upopulært å være det, har Barack Obama uttalt til avisen Washington Post.

Han har tidligere gått meget hardt ut og garantert at styrkene i Irak skulle være hjemme i løpet av 16 måneder etter at han flytter inn i Det hvite hus. Senere har han moderert seg noe.

ALT OM PRESIDENTKAMPEN PÅ VG NETT HER

FAMILIEMANN: USAs nye president, Barack Obama i stemmelokalet i Chicago i Illinois i går. Hit kom han sammen sin kone Michelle og døtrene Malia og Sasha. Foto: Scanpix

Men i hans politiske program står det fortsatt at han vil trekke to kampbrigader hjem hver måned fra innsettelsen, slik at alle kampavdelinger er hjemme før sommeren 2010. Men hvis al-Qaida forsøker å bygge opp en base i Irak, ønsker han at soldatene skal være der lenger for å kunne angripe basen med solid slagkraft.

Les om invasjonen på Wikipedia her

Etter at styrkene fra Irak er trukket hjem, vil presidenten intensivere jakten på Osama bin Laden. Det vil også skje på pakistansk jord hvis terroroverhodet befinner seg der.

Les også:Når skal USA ut av Irak?

Barack Obama har foreslått å sende 7000 flere soldater til landet, dermed blir den amerikanske styrken i Afghanistan på 36 000 soldater.

Les også:Hvor mye CO2 skal USA spytte ut?

Mennesker, dødsstraff og våpen

Obama støtter bruken av dødsstraff for enkelte forbrytelser. Han har imidlertid foreslått flere endringer på systemet for å forhindre at uskyldige blir dømt til døden for noe de ikke har gjort.

Også innenriks ligger utfordringene i kø for den nyvalgte presidenten. 12 millioner mennesker oppholder seg i USA uten tillatelse. Mange av de som har kommet ulovlig inn i USA, har vært i landet i årevis. Flere av dem har fått barn som har amerikansk pass og de fleste forsørger seg selv eller forsørges av venner og familie.

Les også:Obama om innvandring på sin egen hjemmeside

Obama vil registrere dem, bøtelegge dem for at de krysset grensen ulovlig, sende dem på engelskkurs og deretter gi dem arbeids- og oppholdstillatelse. Han vil også lage et system der arbeidsgivere lett kan sjekke om de ansatte er kommet lovlig inn i landet. Dette skal ifølge Obama bli obligatorisk for alle å bruke.

Ifølge ham bør våpenprodusenter og forhandlere kunne bli utsatt for private søksmål. Han har også tidligere foreslått at alle semiautomatiske våpen skal forbys og flere våpenrestriksjoner, og mye tyder på at det nå skjer.

Vil snakke med fienden

FLYTTER INN I DET HVITE HUS: Barack og Michelle Obama flytter inn i Det hvite hus om et par måneder. De følges av storeforventninger. Her avbildet etter at Barack Obama holdt sin seierstale i Grant Park natt til onsdag norsk tid. Foto: AFP

USAs 44. president kommer etter alt å dømme til å trappe opp de økonomiske sanksjonene mot Iran gjennom et tettere internasjonalt samarbeid. Mannen, som mange nå mener er verdens mektigste, håper dette vil føre til en løsning før Israel går til militære aksjoner mot Irans kjernefysiske anlegg. Obama har også sagt at han ikke utelukker militære angrep mot landet.

I motsetning til dagens styre i USA har Barack Obama lovet å snakke med sine internasjonale fiender.

Les også:USAs forhold til omverden

- USA er sperret inne fordi Bush og Cheney nekter å snakke med statsledere vi ikke liker. Å ikke snakke med dem, får oss ikke til å se tøffe ut, det får oss til å virke arrogante og det fratar oss muligheter til fremgang, mener Obama ifølge hans partiprogram.

Obama har foreslått en rekke tiltak for å bedre den offentlige skolen. Han vil investere 18 milliarder dollar i barneskolen og gi lærerne lønn basert på prestasjoner.

Historisk president

MISFORNØYD: John McCain. Foto: AFP

Obama har ledet i meningsmålinger gjennom de siste ukene, men det har vært ventet at det skulle bli jevnere enn det ser ut til før de siste statene er talt opp. Nå blir han president med solid støtte i det amerikanske folk.

LES OGSÅ:McCain: - skal gjøre alt for å hjelpe ham

Aldri tidligere har en afroamerikaner klart å vinne over partifellene i nominasjonsvalget, og dermed har naturligvis heller ingen noensinne deltatt i et presidentvalg. Seieren 4. november går inn i historien, og om to måneder begynner Obamas første presidentperiode. Så er det bare å vente og se om han lever opp til slagordet sitt: «Change we can believe in».

SPESIAL:Alt om USA-valget

Kilder: AP, Washington Post, New York Post, Reuters, Barack Obamas hjemmeside, John McCains hjemmeside, Politico og realclearpolitics.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder