SIKTET: Joshua French (t.v) og Tjostolv Moland bekrefter at de ville tjene penger på eventselskap i Afrika. Foto: JØRGEN BRAASTAD

Moland og French ville arrangere krigsleker i jungelen

KISANGANI/OSLO (VG) Tjostolv Moland og Joshua French ville arrangere actionfylte krigsrollespill i Afrika for styrtrike forretningsmenn.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

De to draps- og spionasjetiltale nordmennene mente de kunne tjene penger på eventselskapet, ved siden av engasjementet i sikkerhetsselskapet i Øst-Afrika.

- Rollespill er populært blant rike, men kan lett bli misoppfattet. Lek og rollespill er det eventbransjen går ut på. Det er gode penger i det, og det er mye større mulighet for å få det actionpreget her enn i Norge, forklarere French i fengselet i Kisangani.

Les også:- Vervet på militært nettsted

Mens noen vil være James Bond i London for en dag og andre Indiana Jones i Afrika, skal French og Moland blant annet ha blitt kontaktet for å arrangere enn spesiell redningsaksjon hvor FN-soldater var fanget av opprørsstyrker.

Underholdning

- I et slikt tilfelle tar man inn skuespillere og spesialstyrker som arrangerer en form for redningsaksjon. Det kan utspille seg i letthet med sikrede skyteområder og helikopter. Rike forretningsmenn henvender seg og vil ha denne typen underholdning for en uke. Det skal oppfattes realistisk for dem, mens sikkerheten står i høysetet for oss, forklarer French.

Les også:- Tvunget til å forlate Forsvaret

Han hevder at noe av utstyret som ble funnet under en razzia i Molands hjem i Uganda skulle brukes i denne sammenhengen.

- Hva skal man ellers bruke FN-bereter til, spør French.

Både i avhør med kongolesiske militæretterforskere og til norsk medier har de to fortalt at de var i Kongo for å undersøke muligheten til å drive med såkalt «eventturisme». Da de to sjekket inn på hotellet i Kisangani, registrerte de seg under firmanavnet «S-Events».

Kulturmøter

Hoveddelen av disse turene skulle etter det VG kjenner til angivelig bestå i at de to arrangerte «krigsleker i jungelen». Dette gikk blant annet ut på kurs i sikkerhet og overlevelse, kulturmøter med eksotiske stammer og historiske reiser i Afrika.

- Det var en forretningsidé for rike folk som ville leke krig i bushen. Men det var aldri noen planer om å skyte med skarpt, sier pappa Knut Moland.

- Det finnes byråer som spesialiserer seg på å tilby styrtrike mannfolk actionfylte turer. De ønsket å samarbeide med disse firmaene, sier mamma Kari Hilde French.

Uenig

French sier til VG at mange var interesserte i å samarbeide med Molands selskap. Påtalemyndigheten i Kongo fester ikke lit til at dette var motivet bak nordmennenes reise i landet.

- Hvis de virkelig ville drive med turisme og jakt i Kongo ville de registrert seg som forretningsreisende, og de ville kjøpt og registrert våpen på lovlig vis, sier sikkerhetssjefen i Kisangani til VG.

Les også:Moland bytter forklaring om våpenet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder