RYSTET: Drapet på Dagbladet-journalist Carsten Thomassen gjør sterkt inntrykk på norske journalister, deriblant NJ-leder Elin Floberghagen. Foto: Dagbladet/ Frode Hansen

- Ufattelig trist

(VG Nett) Journalist Carsten Thomassens døsfall gjør inntrykk på Medie-Norge.

  • Per Øyvind Fange
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- Dette er ufattelig trist. Han var en erfaren utenriksjournalist som var på jobb for å dekke en pågående konflikt, og han ble helt uskyldig rammet av dette, sier leder i Norsk Journalistlag (NJ), Elin Floberghagen til VG Nett.

Hun satt i møte med Dagbladet-redaktør Anne Aasheim da meldingen om at den erfarne journalisten Carsten Thomassen var blitt truffet av skudd i Afghanistan kom. Møtet ble umiddelbart avbrutt.

Senere på kvelden kom meldingen om at Thomassen hadde omkommet som følge av skadene han fikk under angprepet.

Les også:FN: Støre var målet

- Skremmende

- I løpet av de siste årene er han den første norske journalisten som har blitt drept i en konfliktsone. Det er trist og går inn på meg, sier Floberghagen.

Også flere andre norske fotografer og journalister var like i nærheten da det ble avfyrt skudd mot den norske delegasjonen.

Journalistlaget sier det må stilles store krav til mediehus som sender reportere ut på oppdrag i urolige områder.

- Det er svært viktig at mediene tar sikkerhetstreningen av sine folk alvorlig. Journalistene må være forberedt på at de kan havne i mange farlige situasjoner, sier Floberghagen til NTB.

VGTV:Her ble nordmennene angrepet

Kokkvold: - Ekstremt dilemma

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund beskriver Thomassen som en solid og innsiktsfull journalist. Han sier drapet viser hvilke ekstreme dilemmaer norske mediebedrifter står ovenfor.

- På den ene siden har de ansvar for reporteren de sender ut i en krigssone. Samtidig er det viktig at pressen er til stede i slike områder. Det er bare de som er der som kan formidle hva som skjer, sier Kokkvold til NTB.

- Dette er også en påminnelse om at vi er en liten nasjon. Vi er heldigvis ikke vant til slike episoder, og derfor gjør det ekstra sterkt inntrykk, fortsetter Kokkvold.

Skal kurse journalister

Norsk Journalistlag arbeider nå med å få laget et kurstilbud til reportere som skal på jobb i konfliktområder.

- I dag vi har vi ikke et eget kurstilbud for journalister som skal ut i farlige områder. Både helsepersonell og prester blir kurset før de reiser ut, og da bør også journalister få et tilbud, sier faglig sekretær Trond Idås i journalistlaget.

Idås håper kurstilbudet skal være klart i løpet av høsten.
(VG Nett/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder