FAVORITT: Barack Obama i Jacksonville, Florida, mandag. Han slapper av og stresser på for å få folk til valglokalene. Foto: AFP

Livredde for 2000-reprise

CHICAGO (VG Nett) Alt tyder på at Barack Obama vinner tirsdagens presidentvalg, men langt fra alle er sikre.

  • Geir Terje Ruud

Artikkelen er over 11 år gammel

Electoral College (United States)

Senator Barack Obama har en overlegen ledelse, skal vi tro meningsmålingene, men de er gjort med få mennesker i et gigantisk land. Dermed har de relativt høy feilmargin, og de har vært feil før.

De viktigste forskjellene mellom McCain og Obama

Det gjøres klar til stor fest her i Chicago, med rom for at det blir tidenes nedtur hvis en million mennesker kommer for å feire og det ender med nederlag.

I en rekke av statene der George W. Bush vant over John Kerry i 2004 er Obama nå i ledelsen på senator John McCain, igjen ifølge meningsmålingene, men er det nok til å sikre seieren? I verste fall kan det bli en reprise av 2000, der Al Gore fikk fleste stemmer, men George W. Bush ble president, frykter flere demokrater, ifølge nyhetsbyrået AP.

VGTV:-Det er ikke avgjort

Mindre avstand

I vippestatene Virginia, Florida og Ohio, samt i Pennsylvania, er avstanden mellom Obama og McCain blitt mindre de siste dagene, i fordel av McCain. Men for oss som følger dette sirkuset og ser at John McCain mandag trekker 1200 tilskuere på dagens første valgmøte på en maratondag, der George W. Bush trakk 15.000 i 2004 to dager før valget, er det ikke et styrketegn for McCain.

Artikkelen fortsetter under bildet

BOKAKTUELL: Al Gore kommer med ny bok. Foto: AP

Her er vippestatene som kan avgjøre USA-valget

Sett i forhold til det som skal ha vært 80.000 tilskuere i Cleveland søndag kveld, til gratiskonsert med Bruce Springsteen og reprisetale fra Barack Obama, så er 1200 tynt selv om det er på en arbeidsdag på det stedet i verden som har flest pensjonister per kvadratkilometer.

Valgmenn

Valget dreier seg om å få minst 270 av 538 valgmenn, som sendes fra hver stat. Vinneren av staten får alle valgmennene, fra tre hver i småstatene Montana, South Dakota, North Dakota, Alaska, Vermont, Wyoming, Delaware og hovedstaden Washington D.C, til 55 i California, 27 i Florida, 31 i New York og 20 i vippestaten Ohio som "alltid" velger riktig president.

Spesialside:Alt om presidentvalget i USA

I 2000 fikk Al Gore 0,3 prosent flere stemmer enn George W. Bush. Med 337.576 flere stemmer hjalp ikke da Bush vant Florida med 537 stemmers margin, etter at flere tusen stemmer var forkastet og det endelige resultatet først forelå 36 dager etter valget.

Det ga Bush 271 valgmenn, mot 266 til Al Gore. Det blir egentlig en for lite, men det skyldes at Barbara Lett Simmons fra Washington D.C. avsto fra å stemme på Al Gore som lovet, i protest mot D.C.s manglende representasjon.

HENGER ETTER: John McCain taper mot Obama i meningsmålingene. Foto: AP

Ohio avgjorde

I 2004 vant Bush med 286 mot 251 til John Kerry. Der kunne et annet resultat i for eksempel Ohio ha gitt et annet resultat i Det hvite hus.

LES OGSÅ:Slik velger USA sin president

I det siste døgnet avgjøres valget av om Obama klarer å mobilisere massene som er kommet til valgmøtene til også å stemme, og på om republikanerne klarer å mobilisere større velgermasser i siste øyeblikk, som de har klart med stort hell tidligere. I 2004 trodde mange at George W. Bush skulle få sparken av det amerikanske folk, men det gjorde han ikke, selv om mange meningsmålinger tydet på det.

Mer om

  1. Presidentvalget i USA

Flere artikler

  1. Så nært er Obama Det hvite hus

  2. Spår utklassing i valget

  3. Om to måneder er Obama verdens mektigste mann

  4. Obama leder på alle meningsmålinger

  5. Ferske målinger: Obama kupper vippestatene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder