...men sikkerhetsrådet blir ikke enige om uttalelse

RØYK OVER GAZA: Gaza er røyklagt etter de massive angrepene fra Israel, søm lørdag gikk inn med bakkestyrker. Foto:

Blodige kamper i Gaza i natt

Kampene i Gaza var i natt så harde at ambulanser ikke nådde frem til sårede krigere. Samtidig ble krisemøtet i FNs sikkerhetsråd resultatløst.

Artikkelen er over 11 år gammel

Libya la fram et resolusjonsforslag natt til søndag norsk tid med krav om umiddelbar våpenhvile i det palestinske området. Teksten uttrykker «alvorlig bekymring» for opptrappingen av situasjonen etter at Israel startet sin bakkeoffensiv.

Den palestinske FN-observatøren Riyad Mansour ba rådet raskt samle seg om en reaksjon for å stanse det han beskrev som aggresjon mot befolkningen i Gaza.

HAMAS:- Israel har gått rett i fellen

- Dette er umoralsk. Dette er ulovlig. Dette er uakseptabelt, og Sikkerhetsrådet kan ikke fortsette å sitte med hendene i fanget, sa Mansour.

Likevel kunne Frankrikes FN-ambassadør noe senere opplyse at landene i Sikkerhetsrådet ikke var blitt enige.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon har bedt om at det umiddelbart må innføres våpenhvile på Gazastripen.

Ban ga uttrykk for «ekstrem bekymring og skuffelse» da han lørdag snakket med Israels statsminister Ehud Olmert på telefon, heter det i en uttalelse fra FN.

TETT PÅ NETT:Norsk folkehjelp svarer om Gaza søndag kl 13!

SÅRET: En israelsk soldat får behandling etter å ha blitt såret under kampene i Gaza. Foto:

Generalsekretæren har også oppfordret Israel til å sikre at humanitær hjelp når fram til sivilbefolkningen på Gazastripen. Han ber ulike internasjonale aktører om å bruke alle påvirkningsmuligheter for å stanse blodsutgytelsene og lidelsen i det palestinske området.

Massive angrep

Sporlys farget nattehimmelen, og kraftige eksplosjoner rystet høyhus i Gaza by da israelske soldater kjempet seg fram gjennom Hamas' territorium tidlig søndag morgen.

Israel bombet mål på Gazastripen både fra bakke, luft og sjø. Det kom rapporter om sammenstøt flere steder, og de hardeste kampene skal ha vært i og rundt byen Jabaliya. Israel satte inn stridsvogner, mens Hamas svarte med bombekastere og veibomber.

STØRE:- Vi kan ikke stoppe israelske tanks

Et brennende lagringsanlegg for naturgass lyste opp nattehimmelen ved byen Beit Lahiya, kort etter at soldater utstyrt med nattbriller marsjerte over grensa fra Israel.

Sårede soldater

30 israelske soldater er blitt såret i kampene, to av dem alvorlig, ifølge en uttalelse fra hæren. Hamas hevder på sin side at ni israelske soldater er drept.

En kilde i den israelske hæren hevder flere titall palestinske geriljakrigere har falt i kampene, men dette er ikke bekreftet fra andre kilder.

DETTE HAR SKJEDD:Israelske bakkstyrker har gått inn i Gaza

På grunn av stadige trefninger er det umulig for palestinske ambulanser å komme fram til slagmarken, hvor mange av Hamas' krigere ligger med store skader.

Palestinsk helsepersonell forteller at også flere sivile er blitt drept. En kvinne, hennes sønn og hennes far skal ha blitt drept da en bombekastergranat traff huset hvor de bodde.
Propaganda

Artikkelen fortsetter under bildet...

HER KOMMER DE: Israelske soldater avbildet under innmarsjen til Gaza lørdag kveld. Foto: AP


Israelske jagerfly av typen F-16 gjennomførte flere angrep natt til søndag, mens marineskip i Middelhavet skjøt mot mål langs kysten av Gazastripen.

EUs FORMANNSKAP:- Dette er selvforsvar

De to partene i konflikten slåss ikke kun med våpen, men utkjemper også en propagandakrig. Israel har flere ganger klart å bryte inn i Hamas' egne TV- og radiosendinger.

- Hamas-lederne lyver til dere og gjemmer seg på sykehus, sa en stemme midt i et program på den islamistiske bevegelsens radiokanal natt til søndag.

Samtidig truer Hamas med at Gaza vil bli en «gravplass» for de framrykkende soldatene.

SAMLESIDE:Alt om Midtøsten-krisen

- Dere kom som rotter, uttalte en representant for bevegelsen kort etter at de første soldatene hadde krysset grensa til Gazastripen.

Artikkelen fortsetter under bildet...

I ANGREP: En israelsk artillerienhet ved den israelske grensen søndag morgen. Foto:

Ingen okkupasjon

Politiske ledere i Israel sier militæroperasjonen er en reaksjon på at væpnede palestinere skyter raketter mot den sørlige delen av Israel. Samtidig framholder de at målet med offensiven i denne omgang ikke er å styrte Hamas-regimet eller å okkupere det palestinske området.

Siden de første luftangrepene begynte for en uke siden, er over 460 palestinere blitt drept, ifølge palestinske kilder.

Samtidig har væpnede palestinske grupper avfyrt flere hundre raketter mot Israel den siste uken, noe som har kostet fire mennesker livet.

Mer om

  1. Midtøsten

Flere artikler

  1. Israel: - Dette er bare begynnelsen

  2. Kvinner og barn flykter fra krigskaoset

  3. – Israelsk soldat savnet

  4. – Gjenoppbyggingen i Gaza vil ta år

  5. Fem israelske soldater drept ved grensen til Gaza

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder