FARE FOR KONKURS: GMs nye toppsjef Fritz Henderson går en vanskelig tid i møte. En arbeidsgruppe fra det amerikanske finansdepartementet har hatt møter med GM-ledelsen i bedriftens hovedkvarter i Detroit (t.h). Foto: AFP/AP

- General Motors må forberede seg på konkurs

Det amerikanske finansdepartementet skal ha bedt den kriserammede bilprodusenten General Motors om å forberede seg på en konkurs.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Beskjeden kommer fra medlemmer av president Barack Obamas arbeidsgruppe for bilindustrien, sier sentrale kilder til avisen The New York Times.

Arbeidsgruppen er oppnevnt for å meisle ut redningsplaner for den kriserammede bilindustrien, og satt i forrige uke i møter med General Motors (GM) i Detroit.

Mulig nytt selskap

Samtalene vil fortsette til uken, men ifølge avisen er målet en «rask og kirurgisk konkurs» innen 1. juni. GM hevder på sin side at selskapet skal klare å omorganisere på egen hånd, til tross for at kriselån på 13,4 milliarder dollar allerede er innvilget og forhandlinger med aksjonærer og fagforeninger står i stampe.

En løsning som blir diskutert er å opprette et nytt selskap, som skal kjøpe opp den lønnsomme delen av GM umiddelbart etter en konkurs. De uønskede delene av bilgiganten skal derimot bli overlatt til seg selv og sakte, men sikkert bli avviklet.

Bekymret Obama

Avisens kilder påpeker imidlertid at president Obama blant annet er bekymret for arbeidernes pensjoner, og at han ønsker en løsning der arbeiderne ikke blir skadelidende. Fritz Henderson, som erstattet Rick Wagoner som GMs toppsjef 31. mars, er fremdeles av den oppfatningen at en konkurs er unngåelig, men avviser samtidig ikke at selskapet kan måtte ta veien til skifteretten.

- Om vi må slå oss selv konkurs, så må vi gjøre det fort, understreket Henderson i forrige uke.

Eksperter The New York Times har vært i kontakt med påpeker imidlertid at en konkursprosess vil komme til å ta lang tid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder