BARNA LIDER: Ifølge UNICEF har flere barn blitt rekruttert til væpnede styrker i Øst-Kongo gjennom dør til dør aksjoner de siste ukene. Foto: AP

- Soldatene kidnapper barna med makt

(VG Nett) For å rekruttere nok hender til å bære våpnene, går soldater i Kongo fra dør til dør og tvinger barn i krigen. - Det er vanskelig å hjelpe barna, sier UNICEF.

Ingunn Andersen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
UNICEF | Fremtiden formes av de med sterkest tro på at den kan endres

Rekruttering av barnesoldater er ikke et nytt fenomen i Kongo, men de siste ukene har aktiviteten økt kraftig, sier flere hjelpeorganisasjoner med base i de krigsherjede områdene.

VG Nett kunne fredag fortelle historien til den tidligere barnesoldaten Nicole Mangaza som bare var 12 år da hun ble kidnappet av væpnede styrker.

Burde Norge gjøre mer for å hjelpe ofrene i Kongo?Diskutér her

- Det foregår fortsatt en aktiv rekruttering. Den siste tiden har våre folk observert at soldatene går fra dør til dør og tar med seg barna med makt, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Kjersti Fløgstad, til VG Nett.

Ifølge organisasjonen blir barn rekruttert til de væpnede styrkene gjennom dør til dør aksjoner i byene Kitchanga, Ruguru og Rutshuru.

- Holdes fanget

- Det er veldig vanskelig å gjøre noe. Vi kjører kontinuerlig ut meldinger på radio hvor vi ber om at foreldrene tar godt vare på barna. Vi ber også soldatene om å la barna være i fred, sier generalsekretæren.

Hun forteller at det er svært vanskelig å redde barna når de først er rekruttert til styrkene.

- De blir holdt fanget slik at de ikke kan flykte. Vi håper at vi kan forhandle med gruppene når konflikten roer seg, slik at barna kan få komme tilbake til sine hjem. Disse barna har opplevd det verste man kan forestille seg. I etterkant må de lære å se på seg selv som ofre og ikke overgripere, sier hun.

- 35 000 nye på flukt

VAR BARNESOLDAT: Nicole Mangaza (18) ble bortført av en væpnet gruppe på markedet da hun var tolv år gammel. Nå får hun hjelp på et senter for tidligere barnesoldater finansiert av Kirkens Nødhjelp. Foto: EPA

UNICEF anslår at 35.000 nye kongolesere er jaget på flukt de siste døgnene.

Les også:FN planlegger luftbru til Kongo

- Situasjonen i Kongo er meget vanskelig og uoversiktlig. Barna vil alltid være mest sårbare i slike situasjoner. For dem betyr flyktningkaoset at sykdommer som diaré, kolera og meslinger truer deres helse i tillegg til mangelen på mat. Verst er det for de som kommer bort fra foreldrene sine under flukten. Disse barna er faresonen for soldatene og kriminelles misbruk, sier Kjersti Fløgstad.

Solheim til Kongo

Tidligere fredag ble det kjent at Norge øker nødhjelpen til Øst-Kongo med nye 50 millioner kroner. De nye millionene gjør at Norge i år gir totalt 144 millioner kroner i bistand til Øst-Kongo.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, som neste uke reiser til Kongo, sier konflikten først og fremst må løses av kongoleserne selv, men at Norge kan bidra med tre ting:

- Vi kan klart og tydelig gi vår fulle støtte til det fredsinitiativet som den Afrikanske Union har startet, i tillegg kan vi fortelle myndighetene og de stridende partene at vi følger nøye med på det som skjer i landet. Det kan bidra til å dempe de verst overgrepene, sier Solheim.

VG Nett-spesial:Alt om krisen i Kongo

RAMMES HARDT: Barna er krigens største ofre. Foto: AP

Les også

 1. EU planlegger luftbru til Kongo

  EU ønsker å etablere en luftbru til de østlige delene av Kongo for å sikre at nødhjelpen kommer fram.
 2. Norge gir nye 50 millioner i nødhjelp til Kongo

  (VG Nett) Norge øker nødhjelpen til Øst-Kongo med nye 50 millioner kroner.
 3. Hjelpeorganisasjonen Oxfam: - Verden svikter sitt ansvar

  (VG Nett) Hjelpeorganisasjonen Oxfam kommer med kraftig kritikk av det internasjonale samfunnet for at de ikke gjør nok…
 4. Tidligere barnesoldat i Kongo: Barnesoldat ble truet til å drepe

  (VG Nett) De siste ukene og månedene har stadig flere barn blitt bortført for å kjempe med væpnede grupper i Øst-Kongo.
 5. Frilansjournalist i Kongo til VG Nett: - Folket vil ha en politisk løsning på krigen i Kongo

  (VG Nett) Sivilbefolkningen i Kongo mener det trengs en politisk løsning på konflikten og mener president Joseph Kibala…
 6. Angola sender soldater til Kongo

  (VG Nett) Angola har besluttet å sende soldater for å støtte regjeringshæren i Kongo.
 7. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen: - Ikke mulig å sende Sudan-soldater til Kongo

  (VG Nett) Regjeringen vurderer nå om de skal sende et feltsykehus med helsepersonell til Tsjad.
 8. Bred politisk enighet mot Egeland: - Norge kan ikke sende soldater til Kongo

  (VG Nett) Mens FN ønsker å øke innsatsen sin i Kongo, og Jan Egeland mener Norge bør bidra, mener Stortingets…
 9. FN vurderer å utvide fredsstyrken i Kongo

  Sikkerhetsrådet er ikke avvisende til å utvide FN-styrken i Kongo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder