FYRER LØS MOT OBAMA: Irans president Mahmoud Ahmadinejad sendte torsdag sin gratulasjonshilsener over Atlanteren. Men nå retter Iran skytset mot USAs neste president. Foto: AFP

Obama ble gratulert av erkefienden

(VG Nett) Til tross for at forholdet mellom Iran og USA er på et lavmål, gratulerte Irans president i dag Barack Obama med seieren.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
The Office of Barack and Michelle Obama

- Jeg gratulerer deg for at du klarte å tiltrekke deg majoriteten av velgerne som deltok i valget, sier Irans president Mohmoud Ahmadinejad i en melding til Obama gjennom nyhetsbyrået IRNA, melder AFP.

Forholdet mellom de to landene har lenge vært svært anstrengt. I flere år har USA stått i spissen for å få Iran til å opphøre anriking av uran, som flere land frykter blir gjort for å produsere våpen. Iran har blånektet for dette, og den åndelige lederen Ayatollah Khomeini omtalte USA som «Den store satan».

LES OGSÅ:«Rahmbo» blir Obamas høyre hånd

«Ondskapens akse»

Forholdet ble ikke bedre da George Bush etter terrorangrepet mot World Trade Center i 2003 inkluderte Iran i «ondskapens akse». I dag blir Iran ansett som den største enkelttrusselen mot USA. Det håper imidlertid den iranske presidenten at Barack Obama kan forandre forholdet mellom landene.

- Den iranske nasjonen ønsker velkommen reelle, grunnleggende og rettferdige endringer i oppførsel og politikk i denne regionen, sier Ahmadinejad med en klar adresse til Midtøsten, og legger til:

- Det er forventet at du skal gjøre rask og klar respons i forhold til etterspørselen for en grunnleggende forandring i USAs innenriks- og utenrikspolitikk. Det ønsker alle amerikanere og mennesker i resten av verden skal være på toppen av din agenda.

VGTV i Chicago:Her bor Obama

Iran og USA har ikke har hatt diplomatisk kontakt siden 1979, da islamistiske studenter tok 52 amerikanske diplomater til fanger i 444 dager.

Sittende president Ahmadinejad skal ha vært medlem i den samme studentorganisasjonen som sto bak kidnappingen.

Skaper håp blant muslimer

Men det er ikke bare den iranske presidenten som ønsker Obama velkommen. Nyhetsbyrået AP har snakket med flere egyptere som mener Obama er rett mann for USA.

- Da Obama vant følte jeg at den amerikanske drømmen kom tilbake. Jeg gråt gjennom hele seansen fordi det ga meg håp at den gode mannen ville vinne, i en verden hvor gode mennesker normalt ikke kommer seierende ut av ting, sier aktivisten og forfatteren Imam Bibars, som ofte har rettet en sterk penn mot amerikanere.

Også Abdelmonem Mahmoud, aktivist i det muslimske brorskapet er begeistret for USAs neste president.

- Han har skapt en mentalitet om forandring. Bare ordet har en effekt, sier han, men legger til:

- Det er den emosjonelle siden. På den rasjonelle siden har jeg mine tvil.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder