Hamas og Fatah enige om samarbeid

  • NTB
Publisert:
UTENRIKS

Hamas og Fatah er enige om en samarbeidsavtale, men det er ikke første gang, og det er uklart hva den vil innebære.

Avtalen er inngått etter to dager med intense forhandlinger i hovedkvarteret til den egyptiske etterretningstjenesten i Kairo og bygger på flere tidligere avtaler, opplyser Hamas' leder Ismail Haniyeh i en kunngjøring.

Detaljene i avtalen er ennå ikke kjent, men president Mahmoud Abbas bekrefter at det er oppnådd enighet og kaller det «en endelig avtale for å få slutt på splittelsen».

En kilde i Fatah opplyser at sanksjonene Abbas har innført mot Gazastripen, vil bli opphevet med det første, og at 3.000 politifolk fra Vestbredden skal sendes til området.

Ifølge Egypts etterretningssjef Khalid Fawzi, som var til stede ved undertegningen, innebærer avtalen at Hamas overlater makten på Gazastripen til Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene innen 1. desember.

Skjebnen til Hamas' rundt 20.000 politifolk på Gazastripen skal avgjøres når representanter for alle palestinske fraksjoner møtes til nye samtaler i Kairo 21. november, opplyser Hamas-talsmannen Hazem Qassem til palestinske medier.

Kald skulder

Hamas vant valget og regjeringsmakten i de palestinske områdene i 2006, men ble ikke anerkjent av omverdenen, som stempler gruppen som en terroristorganisasjon.

I februar 2007 inviterte Hamas derfor Fatah med i en samlingsregjering, som Norge var alene i Vesten om å anerkjenne.

Frustrasjon over å bli møtt med en kald skulder, samt over at USA rustet opp de Fatah-dominerte sikkerhetsstyrkene, resulterte noen måneder senere i væpnet konflikt mellom de to gruppene på Gazastripen.

Konflikten endte med at Fatah-styrkene ble jaget ut av Gazastripen, der Hamas og deres væpnede milits siden har hatt makten.

President Mahmoud Abbas sparket Hamas ut av den palestinske selvstyreregjeringen, og en midlertidig regjering har siden styrt i de palestinskkontrollerte områdene av den okkuperte Vestbredden.

Tidligere avtaler

Forsøk på forsoning mellom de to rivaliserende gruppene har ikke båret frukt. Alt i 2011 ble de enige om å danne en felles regjering, bestående av teknokrater, men denne så aldri dagens lys.

Abbas kom under sterkt press fra USA og Israel, som også har torpedert senere forsøk på å slippe Hamas inn i varmen.

I 2014 ble det inngått en ny forsoningsavtale og oppnådd enighet om en samlingsregjering, men denne ble skutt i senk av en stor israelsk militæroffensiv mot Gazastripen noen uker senere.

Anerkjenner ikke

USA og Israel har gjort det klart at de ikke vil anerkjenne Hamas-deltakelse i en palestinsk regjering, og president Mahmoud Abbas krever full kontroll over alle palestinske sikkerhetsstyrker for å gå med på et samarbeid.

Dette innebærer at politiet og sikkerhetsstyrkene Hamas i dag har på Gazastripen, som har vært effektive i å holde mer ytterliggående militante islamistgrupper i sjakk, enten må avvæpnes eller bli en del av de ordinære palestinske sikkerhetsstyrkene.

(©NTB)