I kveld passerer «Halloween-asteroiden» Jorden

En stor asteroide – med skummelt Halloween-utseende – passerer relativt tett på jordkloden i kveld.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fordi asteroiden passerer planeten vår på en dag hvor mange feirer Halloween - har den fått kallenavnet «Halloween-asteroiden». NASA-astronomer har gitt den kallenavnet «Kjempegresskaret», mens andre mener at asteroiden ligner på en hodeskalle.

Det vitenskapelige navnet på asteroiden er imidlertid 2015 TB145 og ble ifølge Wikipedia først observert i et teleskop på Hawaii 10. oktober i år.

Asteroiden er klassifisert som en «jordnær» asteroide og er ifølge the Guardian ventet å passere 483 000 km fra Jorda ved 18-tiden i kveld norsk tid. Til tross for at den beskrives som jordnær er det ingen grunn til å frykte at asteroiden vil treffe Jorden. Istedet er det en gyllen sjanse for forskere til å studere asteroiden.

Stor asteroide

NASA skriver lørdag ettermiddag at asteroiden ser ut til å ha en diameter på 600 meter.

– IRTF-data indikerer at objektet kan være en død komet, men bilder viser at den ser ut til å ha tatt på seg et hodeskalle-kostyme i anledning at den flyr forbi oss på Halloween, sier Kelly Fast hos NASA-hovedkvarteret.

HODESKALLE PÅ HALLOWEEN: Asteroiden 2015 TB145, fotografert av Arecibo-observatoriet i Puerto Rico. Asteroiden minner om en hodeskalle - og det på selveste Halloween. AFP PHOTO / NASA-NAIC-Arecibo/NSF Foto: - , Afp

Det kan være mulig å se asteroiden i stjernebildet Orion gjennom et amatørteleskop, ifølge Eirik Newths blogginnlegg hos Norsk Astronomisk Selskap. Har du ikke tilgang til teleskop kan du se nær-Jorden passasjen live på nettet, f. eks hos Space.com.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder