Clinton og Sanders barket sammen om helsepolitikk

UTENRIKS

Forskjellene mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders kom klart til syne da de to demokratiske presidentkandidatene møttes til debatt i Milwaukee i delstaten Wisconsin.

Publisert: Oppdatert: 12.02.16 09:13

Natt til torsdag (norsk tid) var den sjette mellom duellantene i valgkampen, men den første siden Sanders slo knockout på Clinton i nominasjonsvalget i New Hampshire. Det ble tidlig ampert mellom dem da Sanders' helseløfter ble trukket fram.

– Du må være ærlig med folk om hva de kan forvente på slutten av prosessen du foreslår. Basert på alle analyser jeg har sett, går ikke regnestykket opp, og mange vil få det verre enn de har det nå. Dette er et løfte du ikke kan holde, tordnet Clinton.

Selv hevdet hun at prislappen på endringene hun ville gjøre i USAs helsesystem vil være 100 milliarder dollar, tilsvarende 850 milliarder kroner.

Sanders hadde ingen konkret prislapp å vise til for sin ønskede helsereform, men pekte på at land som Canada, Storbritannia og Frankrike har statlig finansiert helseomsorg.

Støtte blant unge

Hillary fremsto svært selvsikker, men hadde problemer med å svare på hvorfor ikke flere kvinner støtter henne i valgkampen.

Ifølge PBS, som arrangerte debatten, viser undersøkelser at 55 prosent av de kvinnelige demokratiske velgerne i delstaten Wisconsin foretrekker Bernie Sanders.

Også blant unge velgere høster Sanders stor støtte. En av årsakene er trolig hans valgkampsak om å avskaffe skolepenger for høyere utdanning.

USA har 4000 universiteter, og mange av dem er svært dyre.

Les også: Trump og Sanders vant klart i New Hampshire

Vil beskatte de rikeste

Den selverklærte sosialdemokraten Sanders, som ser til Skandinavia i sin politikk, har også tidligere fått kritikk for forslagene som er en del av hans «politiske revolusjon», fordi de sannsynligvis vil utvide offentlig sektor og få underskuddet til å skyte i været.

Clinton beskylder ham for å ønske å rive fra hverandre den nåværende helsereformen, populært kalt Obamacare.

– Vi skal ikke rive fra hverandre noe som helst. Etter mitt syn er helseomsorg en rettighet for alle mennesker, ikke et privilegium, og det vil jeg fortsette å kjempe for, kontret Sanders og la til at middelklassefamilier som etter hans plan betaler 500 dollar mer i skatt, vil få det tidobbelte i avslag på helsekostnader.

Sanders sa under debatten i Wisconsin at han ville finansiere sine helsereformer ved å ytterligere skattlegge USAs rikeste elite, samt de store selskapene i USA.

– Jeg skal sørge for at selskaper ikke kan gjemme bort overskuddet sitt på Cayman Islands eller Bermuda, og unngå å betale inntektsskatt i USA, sa han.

Les også: Triumf i toppen, krangling i bånn

27 dollar

Videre kritiserte han måten Hillary Clinton finansierer valgkampen sin på. Hun mottar store pengebeløp fra enkelte givere, noe Sanders mente er å la seg kjøpe av enkelte interessegrupper.

– La oss ikke fornærme det amerikanske folkets intelligens. I Guds navn, hvorfor donerer Wall Street enorme summer til kampanjene? Kanskje de bare kaster penger rundt for moro skyld.

Sanders har overrasket i valgkampen med hvor mange økonomiske støttespillere han har, og hvor lite de hver har gitt sammenlignet med tradisjonell valgkampfinansiering i USA.

– Mine støttespillere har gitt i gjennomsnitt 27 dollar, sa Sanders til applaus fra salen.

Det tilsvarer rundt 250 kroner per støttespiller.

Clinton svarte at donasjonene ikke betyr at hun er i lomma på Wall Street og understreket at president Barack Obama hadde mottatt penger fra selskapene der under sine valgkamper.

Det neste nominasjonsvalget for demokratene er i delstaten Nevada 20. februar og deretter i South Carolina 27. februar.

Kilde: VG/NTB

Les også: Slik vil Trump få Kim Jong-un til å «forsvinne»

Her kan du lese mer om