Frp-politiker: – Vanvittig mye penger

FORHANDLER: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) leder denne uken tunge forhandlinger under klimatoppmøtet i Paris.. Foto: Frode Hansen , VG

Norge vil gi 30 nye milliarder til regnskog

PARIS/OSLO (VG) Klima- og miljøminister Tine Sundtoft offentliggjorde i ettermiddag at regjeringen vil forlenge sin regnskogsatsing i ti nye år fra 2020 til 2030.

  • Geir Molnes
  • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg har gleden av å offentliggjøre at Norge skal forlenge sitt program for regnskogsatsing fra 2020 til 2030, sa klima- og miljøminister Tine Sundtoft på en pressekonferanse i Paris i ettermiddag, hvor gruppen av de mest ambisiøse landene deltok. Det vakte jubel da de sa at Brasil har meldt seg inn i gruppen.

Les også: – Norsk klimapolitikk er kunnskapsløs

Lars Haltbrekken i Naturvernforbudet anslår at overføringene vil ha en verdi på 30 milliarder kroner basert på tidligere års tall. Leder Lars Løvold i Regnskogfondet takker miljøminister Sundtoft for regnskogstøtten.

– Dette er svært gledelig, 30 milliarder er jo en del penger, sier Løvold til VG.

Vil videreføre dagens nivå

Minister Sundtoft opplyser at regjeringen vil videreføre praksisen med at pengene gis over bistandsbudsjettet.

Klima i Norge 2100: Regn, skred og flom

– Det viktigste med dagens offentliggjøring er at det er et signal til verden om at vi går foran og er langsiktige, sier ministeren.

– I dag er nivået tre milliarder hvert år. Innebærer en videreføring omtrent tre milliarder hvert år?

– Vi er innstilt på videreføre dette. Jeg kan ikke forplikte år for år fremover. Men det er riktig at vi legger opp til en videreføring, sier hun Sundtoft.

Frp-politiker: – Vanvittig mye penger

– Vi vet at regnskogsatsing virker til en viss grad. Men jeg vil tro at vår stortingsgruppe vil ha et ord med i laget på dette, for dette er vanvittig mye penger. Vi har brukt femten milliarder så langt, og nå skal vi bruke 15 til, sier stortingsrepresentant Oskar Grimstad (Frp), som sitter i energi- og miljøkomiteen. Han mener det skal bli interessant å se hva stortingsgruppen mener om summen, ettersom den etter hans utsagn består av alt fra folk som synes slike satsinger er ok til rene klimaskeptikere.

– Sundtoft tar kraftig i. Det kan hende at det er såpass som må til. Det er greit nok at vi har en stor pengesekk. Men jeg synes vi heller skal utfordre andre land på bidra mer, og la det være en forutsetning for våre bidrag. Som Ivar Aasen sa, er det tungt å gå fremst i snøen hver gang. Spørsmålet er om vi skal gjøre det denne gangen også, sier Grimstad.

- Norges beste bidrag til klimaenighet

Det er anslått at det er bevilget rundt 15 milliarder til regnskogsatsingen siden 2008. I en pressemelding på Klima- og miljødepartementets hjemmesider skriver Sundtoft at bevaring av regnskog er det beste bidraget Norge kan gi til klimaenighet i Paris og til kampen mot klimaendringer.

Har du lest? Slik kan satsing på miljø og klima gi et sunnere liv

– Redusert avskoging og skogforringelse i utviklingsland er god klimapolititikk, god miljøpolitikk, og ikke minst god bistandspolitikk. Satsingen er internasjonalt anerkjent som et effektivt og konstruktivt bidrag både til internasjonal klimainnsats og innsatsen for å nå FNs bærekraftsmål, sier Sundtoft i pressemeldingen.

Venstre: – Kjempebra

– Dette er en stor seier for også for oss. Det var Naturvernforbundet og Regnskogsfondet som i 2007 foreslo overfor regjeringen at de skulle opprette et program for regnskogsatsning. Jens Stoltenberg fulgte opp og i dag er ordningen altså sikret helt frem 2030, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Venstres stortingsrepresentant Ola Elvestuen er også positiv.

– Dette er kjempebra. Det er bred politisk enighet i Norge om vår regnskogsatsning, sier Venstres Ola Elvestuen.

– Fremskrittspartiet er vel ikke med?

– Dette er et forslag fra regjeringen, så jeg legger da til grunn av de politiske partiene på Stortinget vil gi støtte til dette. Regnskogsatsningen har bred støtte fordi det er en av de mest virkningsfulle måtene å bidra til reduserte klimautslipp. Samtidig bidrar det til økologisk mangfold. Det er viktig at Norge her viser vei. Vi ser at mange andre land har kommet etter, så dette er viktige signaler til flere land, sier Elvestuen.

Mener ministeren sender viktig signal

Stein Lie Hansen, leder i Norsk Industri, NHOs største forbund støtter Norges strategi i klimaforhandlingene.

– Regnskogsatsningen gir klimagevinster, men det viktigste med det Sundtoft gjorde i innspurten av forhandlingene i dag, var å signalisere overfor u-landene at vi tar ansvar og bidrar med penger for å hjelpe dem. Det er en strålende strategi som vi støtter fullt ut og et viktig signal, sier leder Stein Lier Hansen i Norsk Industri, NHOs største forbund.

Han sier det er viktig med kontrollmekanismer.

– Ja, det er det, fordi regnskogbevaring er vanskelig å måle og vi snakker om mange land som ikke har stabile regimer; vi risikerer korrupsjon. Men usikkerheten gjør ikke at vi bør kutte det ut, fordi dette er viktig signaler til u-landene og det bidrar også til biologisk mangfold.Ikke uventet er også Bellona-leder Frederic Hauge fornøyd med den fornyede støtten.

– Dette er veldig gledelig. Det er ikke hver dag jeg gir regjeringen ros, men i dag er det all grunn til å gjøre det. Det er viktig å stoppe avskogingen, men New climate economy raport, som Stoltenberg var med å initiere, viser at det må revegeteres 500 millioner hektar skog. Så pengene kommer godt med, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Mer om

  1. Miljøvern
  2. Bellona
  3. Tine Sundtoft

Flere artikler

  1. Norge brukte 8,6 milliarder kroner på regnskogen i Brasil - vil bruke like mye i Indonesia

  2. Derfor sparer Norge penger på at Brasil ødelegger regnskogen

  3. Borgerlig feide om Paris-avtalen: Venstre: Ikke ny oljevirksomhet i nord

  4. Klimakonferansens siste timer: Ba om Norges hjelp i natt

  5. Europa trenger å plassere sin CO2 i fremtiden: Sundtoft sier ja til CO2-lagring i Nordsjøen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder