Trump fyrer løs: – Clinton er kanskje den mest korrupte personen som har forsøkt å bli president i USA

NEW YORK (VG) I en tale på et av sine egne hotell i New York
går Donald Trump i strupen på Hillary Clinton.

 • Jostein Matre
 • Pontus Höök (foto)

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg vet at alle problemene våre kan bli løst, men ikke av Hillary Clinton. Bare av meg, åpner Trump talen med, til stor applaus fra de inviterte gjestene.

VG er tilstede på Trump Soho. Dette er hotellet som mannen, som er antatt å bli Det republikanske partiets presidentkandidat, eier sør på Manhattan i New York. I en ballsal her har forretningsmannen samlet rundt 120 spesielt inviterte, i tillegg til et enda større antall mediefolk, onsdag formiddag lokal tid.

Det er med andre ord ingen stor idrettshall, eller flyhangar, med tusenvis av høylytte Trump-tilhengere, slik en ofte har sett så langt i valgkampen. Derimot har Trump familiemedlemmer, som datteren Ivanka Trump, i salen.

Les også: 19-åring ville drepe Trump

Talen har i utgangspunktet et formål: Å angripe Hillary Clinton, demokraten som blir hans motkandidat i høstens presidentvalg.

– Hillary har verken temperamentet eller dømmekraften, slik Bernie Sanders sa, til å være president. Hun tror hun har en rett til det vervet. Slagordet hennes er «I’m with her». Vel, min respons til det er at jeg er med det amerikanske folket, sier Trump, til stående applaus fra de fremmøtte.

Charlie Sheen: – Donald Trump lurte meg

Mener Clinton er korrupt

Trump bruker også deler av talen på å fortelle at han kommer til å sørge for jobber, som har forsvunnet ut av landet, vil komme tilbake.

Artikkelen fortsetter under videoen

– Fakta er at vi kan komme tilbake sterke og større enn noensinne. Jobber, jobber, jobber. Overalt ser jeg muligheter i dette landet, men vi klarer ikke å fikse et korrupt system med å stole på de som ødela det i utgangspunktet. Derfor ber vi om at Bernie Sanders’ velgere kommer over til oss, slik at vi sammen kan fikse USA.

Les også: Trump med trusler mot partiet

Trump, som holder en til ham å være disiplinert taler, der han leser en ferdigskrevet tekst fra såkalte telepromptere, lister opp alle han mener står bak det «fiksede», eller korrupte, USA. Clinton-familien står, ifølge ham, i fremste rekke av disse.

– Hillary Clinton er kanskje den mest korrupte personen som noensinne har forsøkt å bli president i USA, smeller det fra Trump til taktfaste «Trump-Trump-Trump»-rop fra de noe over 100 tilhengerne i salen.

Trump mener man må forandre USA før det er forsent.

– Vi trenger forandring nå, men ikke «Obama change», sier han, og henviser til et av den nåværende presidentens slagord fra hans valgkamp for åtte år siden.

Skylder IS på Clinton

Trump kaller også Clinton en løgner i verdensklasse.

– Gud hjelpe oss, sier han, før han gjentar kritikken om den mye omtalte e-postskandalen til Hillary Clinton.

– Jeg har hørt at man egentlig aldri kan slette en e-post fullstendig. Dersom styresmaktene hadde ønsket å finne e-postene hennes hadde de klart det. Men jeg tror egentlig ikke de er så interesserte i å gjøre det.

Artikkelen fortsetter under videoen

Donald Trump bruker videre mye tid på Clintons jobb som utenriksminister under Obamas første fire år som president. Han mener, ikke uventet, at hun gjorde en forferdelig jobb, og sier blant annet at hun må ta skylden for at IS har vokst frem til å bli det de er i dag.

– På bare fire år klarte Clinton å destabilisere hele Midtøsten. Hun bør ikke under noen omstendigheter bli president i USA.

Motvind

Onsdagens angrep på Clinton, kommer etter at Trumps kampanje den siste tiden har slitt i motvind. Først fikk han voldsom kritikk, selv fra republikanske ledere, for sin retorikk både etter masseskytingen i Orlando og for uttalelser om en dommer med meksikansk bakgrunn.

Senere har det blitt kjent at kampanjen hans sliter økonomisk. En rapport viser at han i månedskiftet mai/juni bare hadde 1,3 millioner dollar på sin valgkampkonto, mot Clintons 42 millioner dollar. Nylig uttalte han ifølge New York Times at han muligens kommer til å selvfinansiere kampanjen sin likevel, etter at han først stoppet gjøre det for en tid siden.

Onsdag melder CNN at Trumps egne selskaper tjener penger på valgkampen hans.

Tidligere denne uken fikk han mye oppmerksomhet for å ha sparket kampanjesjefen sin, Corey Lewandowski.

Samtidig har nasjonale målinger vist at Trump ligger bak Clinton, som mener USA risikerer å bli kastet ut i resesjon dersom Trump blir president, i kampen om presidentvervet.

Les også

 1. 19-åring forsøkte å ta våpenet fra politimann – sier han ville drepe Trump

  19-åringen ble pågrepet etter valgmøtet i Las Vegas på lørdag.
 2. Gjett hvem som nå vil ha et godt forhold til USA

  – I dag er USA trolig den eneste supermakten. Med denne kommentaren legger Vladimir Putin an til en ny linje i forholdet…
 3. Trump truer med å trekke pengestøtte

  Donald Trump truer med å trekke sin økonomiske støtte til Det republikanske partiet om han blir hindret fra å bli valgt…
 4. Trump i strupen på Obama: – Sintere på meg enn på massedrapsmannen

  Donald Trump fortsetter å betvile hvorvidt Barack Obama er tilstrekkelig motivert til å bekjempe islamistisk terror.
 5. Trump: – Orlando er bare begynnelsen

  Søndag talte en tydelig preget Obama om massakren i Orlando. Samtidig fyrte Trump løs på Twitter.

Mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Hillary Clinton
 3. USA

Flere artikler

 1. Obama støtter Clinton: – Det har aldri før vært noen så godt kvalifisert

 2. 10 ting vi husker fra USAs presidentvalgkamp 2016

 3. Nå er Hillary Clinton (68) historisk

 4. Clinton erklærer seier i nominasjonsvalget

 5. Slik rammer epost-skandalen Hillary Clinton

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder