DEBATT: Hvem klarer å vise de amerikanske velgerne at de er best skikket til rollen som president? I morgen er det klart for den første av totalt tre debatter mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Foto: Desk AFP

Ekspertene tror på overraskelser under president-debatt

De tror på en knepen seier til Clinton, men mye kan skje. – Dette handler mer om personlighet enn skatt og mer om stil enn flyktninger, sier ekspertene.

  • Brage Steinson Wiik-Hansen

Artikkelen er over tre år gammel

26. september møtes de to titanene til den første av totalt tre debatter som kan avgjøre hvem av de to velgerne mener er best egnet til å lede verdens mektigste nasjon.

Bildet viser alt: Så lei er Clinton av Trump

Donald Trump har aldri blitt beskyldt for å være den mest kunnskapsrike presidentkandidaten, men han har likevel fått med seg publikum med sine mange drøye utsagn. Hillary Clinton har jobbet hardt med å fremstå som den stabile, kunnskapsrike kandidaten. Under debatten i morgen er dermed alt klart for årets mest spennende debatt.

Les også: Donald Trump inviterte Bill Clintons tidligere elskerinne til debatten

VG har spurt noen av landets eksperter på retorikk om hva de tror vil skje under debattene. De er klare på at det blir en kveld med muligheten for store overraskelser. Spesielt hvis Trump klarer å beholde roen.

Målt på styrke, empati og integritet

KARAKTERKAMP: Kjell Terje Ringdal som er førstelektor i retorikk ved Høyskolen Kristiania tror på en knapp seier til Hillary Clinton under debattene. Han presiserer at dette er en kamp om hvordan de fremstår som personer, og ikke nødvendigvis like mye hva snakker om politisk. Foto: Morten Holm NTB scanpix

– Dette handler om iscenesettelsens kunst. Det handler mer om kandidatene klarer å fremstille seg selv som et varmt og trygt menneske, enn hva de faktisk mener om internasjonal handel, atomvåpen nedrustning og krig, sier Kjell Terje Ringdal som er førstelektor i retorikk ved Høyskolen Kristiania.

Les også: Slik blir presidentdebattene

Ringdal tror på en knapp seier til Hillary Clinton, men han er klar på at det store overraskelsen kan komme dersom Trump mot formodning klarer å vise impulskontroll og vise seg som en ekte presidentkandidat.

Flere som er irriterte: Raser etter Jimmy Fallons Trump-intervju

– Dette er en karakterkamp. Det handler om hvem som klarer å beholde roen og vise seg som en sterk leder med karakter og stil. Hillary har ofte blitt beskyldt for å mangle empati og humor. Kanskje vil hun sette inn støtet for å virke som en slags troverdig og varm bestemor, sier Ringdal.

Les også: TV-stasjoner lot seg lure av Trump

Ringdal ser spent frem mot debattene mellom to kandidater han mener mange amerikanere ser på som et valg mellom to sykdommer. Trump har tidligere jobbet hardt i sine taler for å få Clinton til å fremstå som en løgner og bedrager folket ikke vil være tjent med. Dersom han også denne gangen prøver på slike personangrep, tror Ringdal at Clinton vil gjøre det hun kan for å unngå å svare på slike spørsmål.

– Det vil være en seier for Trump om han klarer å gjøre dette til en debatt om Hillary Clinton som person, mener han.

– Uhyre spennende

Retorikkprofessor Jens Elmelund Kjeldsen ved universitetet i Bergen sier til VG at de kommende debattene mellom Hillary Clinton og Donald Trump kommer til å bli uhyre spennende.

Les også: Slik haler Trump innpå Clinton

– Det er lenge siden vi har sett en som er så kunnskapsrik, og en som har hatt så mange poster i den amerikanske politikken som Clinton har. Hun er tradisjonelt god på fakta, men ikke nødvendigvis på de gode replikkene, slik Trump er, sier han.

Kommentar: Hillarys helvetesuke

Kjeldsen mener de to presidentkandidatene bør prøve å overta noen av hverandres styrker. Clinton bør være mer fri i sin tale, og Trump må klare å opptre med den verdigheten som kreves av en president. Han synes det er vanskelig å spå hvem av de to kandidatene som vil komme best ut av debatten, men han har mest tro på Clinton.

Så du denne? Sammenlignet Donald Trump med Hitler under Emmy-utdelingen

– Trump kan bli farlig hvis han klarer å opptre som en president. Han vil erfaringsmessig komme med en rekke personangrep, og da kan Clinton få problemer hvis hun ikke klarer å slå tilbake. Jeg tror Clinton vil vinne under tvil dersom hun klarer å fremstille Trump som en person det vil være farlig å putte i det ovale kontoret, sier han til VG.

Kjeldsen er klar på at Trumps tidligere styrker i debatt har vært en enorm kontakt med publikum. Men han tror det blir annerledes under disse debattene fordi kandidatene nå kjemper om de siste ti prosentene av velgerne som ligger i midten, og at det nå vil måtte kreves en annen form for retorikk der Trumps enkle utsagn kanskje ikke vil holde.

Donald Trump: – Verden har misforstått mitt forhold til kvinner

– Dersom Clinton klarer å provosere Trump til å komme med slike uhensiktsmessige utsagn han har kommet med tidligere er det veldig bra for henne. Hun må forsøke å få han til å virke svak, sier han.

VETERAN: Hillary Clinton har hatt flere verv i den amerikanske politikken. For mange har hun fremstått som en trygg, men lite karismatisk kandidat. Retorikkekspertene tror Clinton vil prøve å vise en «varmere» side av seg selv under morgendagens debatt. Foto: Thomas Nilsson VG

RAPPKJEFTET: Retorikk-ekspert Kjell Terje Ringdal tror den store overraskelsen vil komme dersom Donald Trump ikke kommer med flåsete kommentarer, men heller oppfører seg som en sterk og troverdig leder. Foto: Pontus Höök VG

Mer om

  1. USA-valg 2016
  2. Hillary Clinton
  3. Demokratene, USA
  4. Republikanerne, USA

Flere artikler

  1. Se debatten på VGTV klokken 03.00 natt til tirsdag: Clinton og Trump har studert hverandre i timevis

  2. Clinton satser stort på å skape arbeidsplasser

  3. Trump ødela for seg selv

  4. USA-ekspert om presidentdebatten: Flink pike mot klassisk klovn

  5. Eksperter: Slik kan Trump gjøre comeback

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder