UROLIG: Statsminister Erna Solberg (H) holdt en pressekonferanse sammen med utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i Warszawa fredag ettermiddag. Foto: Johan Falnes NTB scanpix

Erna Solberg om Dallas-skytingen:
Føler stor sorg

WARSZAWA/OSLO (VG) Statsminister Erna Solberg mener USA må jobbe mer med rehabilitering av kriminelle og skaffe ungdom bedre utdanning og flere muligheter for jobb.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den norske statsministeren sier hun føler stor sorg etter skytingen i Dallas fredag morgen, der fem politifolk ble drept, trolig av en gjerningsmann,

Les mer: Politiet drepte gjerningsmannen med bomberobot

Erna Solberg er på toppmøtet i NATO i Warszawa sammen med blant andre USAs president Barack Obama, som tidligere fredag sa at skytingen var kalkulert og avskyelig.

Til VG sier Erna Solberg at nær en tredel av de afrikansk-amerikanske mennene er straffedømt eller har vært i fengsel, og mener at den grunnleggende mistillit mellom apparatet som skal bekjempe kriminalitet, og den svarte befolkningen:

Lite rehabilitering

– Men det legitimerer ikke det som har skjedd, fra noen av sidene. Men USA har veldig lite fokus på rehabilitering og oppfølging av de som kommer ut av fengsel. USA har en fantastisk sosial mobilitet for mange, men ikke for alle. Så er det mye gjenger og kriminalitet, og dermed blir det nødvendig å beskytte seg, også for politiets del, sier hun.

Erna Solberg legger til at amerikanerne kan ha mye å lære fra måten Norge og andre land har tatt tak i ekstremisme:

– Man må få bukt med gjengkriminaliteten. Gruppene som står på siden, må gis anledning til å komme inn i samfunnet. Tilliten må bygges nedenfra. Skolene må bli bedre, og ungdommene må få muligheter til å skaffe seg en jobb, sier Solberg.

Gjør inntrykk

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre har vært i USA hele uken og fulgt dramaet derfra. Fredag var han i Washington.

– Dette er en sak som preger nyhetsbildet og stemningen i USA. Det gjør inntrykk på en fra Norge å møte fortvilelsen som følger av mye våpen, hyppig våpenbruk fra politiet og nå drapet på politifolk på jobb, sier Støre til VG.

– I tillegg er det den dype frustrasjonen i den svarte delen av befolkningen i møte med det de opplever som varig diskriminering, fortsetter han.

Ap-lederen vil være varsom med å komme med en "«oppskrift» på hvordan USA skal løse sine problemer.

– Men vi minnes nå på at tilgangen på slagkraftige våpen er en kilde til både kriminalitet og spenninger. Det er viktig at arbeidet til president Barack Obama for å få strengere våpenlovgiving fortsetter, sier Støre.

Obama dypt bekymret

De to siste dagene er to fargede menn skutt og drept av politifolk i USA:

Da Obama landet i Warszawa rundt midnatt natt til fredag, hadde han lagt ut en lang uttalelse på sin egen Facebook-konto om disse to drapene, men før fredagens skytetragedie i Dallas:

«Alle amerikanere burde være dypt bekymret av de dødelige skuddene mot Alton Sterling (I Louisiana) og Philando Castile (i Minnesota). Vi har sett for mange slike tragedier og våre tanker går til de som har lidt vonde tap», skrev presidenten.

Lang vei å gå

Obama la til sin store bekymring over at rasemotsetningene fortsetter, og mangelen på tillit mellom politiet og lokalsamfunnene som de jobber i.

Han presiserte at den store majoriteten politifolk gjør en god jobb, men at nasjonen har en lang vei å gå for å redusere motsetningene.

Fredag morgen, etter skuddene i Dallas, fikk presidenten en skarp melding på Twitter fra tidligere kongressmann Joe Walsh fra Illinois:

«Nå er det krig. Pass deg, Obama.»

Joe Walsh ba den tause majoritet våkne og stå opp på politiets side i konflikten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder