TAR DALLAS DYPT ALVORLIG: President Barack Obama holdt en time lang pressekonferanse etter NATO-toppmøtet lørdag kveld. Foto: Susan Walsh AP

Obama om Dallas-skytingen:
Vil roe gemyttene

WARSZAWA (VG) President Barack Obama ønsker å roe ned de enorme spenningene i USA etter politi-drapene i Dallas, og sier at voldskriminaliteten tross alt går ned.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På en pressekonferanse etter NATO-toppmøtet i den polske hovedstaden lørdag kveld, varslet det amerikanske presidenten at han vil reise rett til Texas etter et kort besøk i Spania over helgen, for å roe ned gemyttene

Han støtter seg til at det store flertallet av amerikanere føler sorg og sinne, og ønsker at spenningene mellom politiet og minoritetene for enhver pris må reduseres.

– Amerika er ikke så delt og splittet som noen vil ha det til, sa Obama på pressekonferansen, hvor VG var til stede.

Les også: Frykter rasistiske hevnangrep

Utilgivelige angrep

– Amerikanere, uansett rase og bakgrunn, er rasende på de utilgivelige angrepene på politiet, både i Dallas og andre steder, la han til.

Han erkjenner at det er sterke motsetninger i det amerikanske samfunnet nå, og at han forstår raseriet fra begge sider, både de fargede som protesterer mot politiets opptreden, og fra politifolk som forsøker å gjøre jobben sin:

– Ingen trodde vel at rasemotsetningene gikk over fordi det ble vedtatt lover mot diskiminering, eller fordi man valgte Barack Obama til president, sa Obama.

Utfordret på motivet

Han ble utfordret til å forklare motivet til Micah Johnson, som ble drept av en fjernstyrt bombe fra politiets side etter at han hadde skutt og drept fem politimenn og skadet ytterligere syv natt til fredag norsk tid.

– Det er vanskelig å forstå. Jeg tror jeg overlater det til psykiatrien, sa Obama.

– Men han er ikke representativ for sin gruppe, la han til.

Mye å gjøre

Obama sa at også politifolk har rett til å komme levende hjem etter endt arbeidsdag. Han forsøkte å beskrive hvor vanskelig politijobben er, når demonstranter som protesterer mot politiets åpenbruk, tar med seg skytevåpen til protestaksjonene,

Samtidig trøstet han seg med at voldelig kriminalitet generelt går ned i USA, og sa at denne typen kriminelle handlinger er på sitt laveste nivå siden 60-tallet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder