HJEMME IGJEN: Det er mange inntrykk å fordøye for Trude Jacobsen når hun er tilbake til hverdagen hjemme i eneboligen på Jar i Bærum. Under et døgn tidligere halte hun desperate flyktninger i land på den greske øya Lesbos. Foto: BJØRN-MARTIN BRÅTEN NORDBY , VG

Trude (44) kan få pris for heltedåd ved Middelhavet

Nominert til prisutdelingen «Norske helter»

De siste dagene har Trude Jacobsen (44) tatt imot tusenvis
av flyktninger på greske strender. Onsdag kom hun hjem til Norge med hjerteskjærende scener på minnet.

Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er en utslitt fembarnsmor VG møter i ankomsthallen på Oslo lufthavn Gardermoen. Hun har ikke sovet på over et døgn.

Følelsene er blandet etter å ha forlatt strendene på den greske øya Lesbos etter fire intensive dager.

– Jeg er veldig takknemlig for å ha fått lov til å hjelpe. Samtidig er det fortvilende å vite at det er en person mindre til å dele ut vann, tørre klær og annet utstyr til flyktningene, sier 44-åringen.

Bildene som ryster verden: Gutt (3) funnet druknet på stranden i Tyrkia (OBS! Sterke bilder)

– Jubler og gråter om hverandre

Nå skal samboeren og de fire hjemmeboende barna på 16 måneder og 3, 15 og 17 år prioriteres, men VG får lov til å følge Jacobsen fra flyplassen og hjem til Bærum i Akershus. Der venter henting i barnehagen og foreldremøte.

På veien forteller Jacobsen om hvordan hun har tatt imot nedkjølte spedbarn, høygravide kvinner på randen til å føde og ungdommer som har lagt ut på den farlige reisen over Middelhavet helt alene.

– I går tok jeg imot en halvannet år gammel gutt. Han var veldig kald og moren fikk ikke kontakt med ham. Jeg lurer på hvordan det gikk med ham senere.

REDDET: De frivillige på Lesbos har leid biler som de kjører primært kvinner og barn i, fra stranden og til nærmeste landsby. Gleden er stor blant barna som får sitte på med Trude Jacobsen. Foto: PRIVAT ,

Det er gleden som flyktningene viser når de kommer i land som har gjort sterkest inntrykk.

– De kaster seg rundt halsen på deg og jubler og gråter av glede om hverandre. De tror at de vil bli tatt imot på en god måte i Hellas. Da er det forferdelig å måtte fortelle dem at de må gå 70 kilometer for å få registrert seg, uten noe annet enn det lille vi kan gi dem av vann, klær og utstyr.

Les også: En vanlig dag på dødens strender

Punkterer båtene

DESPERATE: En stor del av flyktningene som kommer sjøveien fra Tyrkia til de greske øyene er barn. Her hjelpes barna av med redningsvestene før de må legge ut på en lang vandring. Foto: PRIVAT ,

Hun forteller at flere titalls overfylte flyktningbåter ankommer Lesbos fra Tyrkia hver eneste dag. Langs stranden ligger det et oransje teppe av forlatte redningsvester.

– I hver båt er det alltid én som er utstyrt med en stor kniv og som stikker hull på båten i det den skyller i land. De er livredde for å bli sendt i den samme båten tilbake til Tyrkia.

Les også: Grufullt funn på flyktningbåt: – Det så ut som en massakre

Jacobsen har tidligere bodd i Hellas i åtte år og snakker gresk. På grunn av den spesielle tilknytningen til landet følte hun at hun måtte reise nedover for å hjelpe til med mottak av flyktninger.

– Føler meg ikke som en helt

Mye av det hun har opplevd har hun dokumentert gjennom bilder og video som er lagt ut på Facebook-gruppen «Dråpen i havet». Den opprettet hun for snaut to uker siden, og tanken bak var en liten innsamlingsaksjon gjennom familie og venner.

Men mens hun har vært borte har gruppen vokst fra noen få hundre til over 12.000 medlemmer fra hele landet. Det har oppstått lokale innsamlingspunkter med tilhørende Facebook-grupper fra Kristiansand i sør til Alta i nord.

44-åringens private initiativ og engasjement er blitt brettet ut i flere lokale og riksdekkende medier. Det har også ført til at Jacobsen av flere er nominert til prisutdelingen «Norske helter», et samarbeid mellom VG og TVNorge.

– Det er veldig hyggelig, men jeg føler meg på ingen måte som en helt. Jeg har gjort en innsats som et medmenneske i noen få dager, så jeg føler det er mange andre som er større helter. Dette er litt surrealistisk, sier hun om nominasjonen.

Hvis du kjenner eller vet om en ekte helt, en som har gjort noe helt ekstraordinært, så ikke nøl med å nominere vedkommende til årets utgave av prisutdelingen «Norske helter». Send en e-post til norskehelter@vg.no nå!

FRIVILLIG: Her holder Trude Jacobsen en tre uker gammel baby med kolikk, som nettopp har overlevd ferden over Middelhavet, i armene. Foto: PRIVAT ,

– Overveldende

Hun tror det store engasjementet kommer av at folk har kunnet se gjennom hennes oppdateringer på Facebook-gruppen at klær og utstyr donert i Norge kommer til nytte for flyktningene.

– Det blir mer konkret enn å gi penger til en veldedig organisasjon. At dette skulle bli så stort er helt overveldende og absolutt ikke noe jeg hadde trodd. Jeg hadde ingen plan med dette. Men nå må vi smi mens jernet er varmt, sier hun.

Unike bilder: Her sykler syriske flyktninger inn i Norge

På flyet på vei hjem til Norge begynte hun å notere seg noen tanker om hvordan «Dråpen i havet» skal organiseres videre, og laget en prioriteringsliste over hva som må gjøres fremover.

Flere reiser for å hjelpe

Hun har flere bekjente i tankene som hun håper kan bidra i sentrale roller. Allerede torsdag skal hun ha et møte med noen av dem.

Forslag til logo for organisasjonen har hun bedt om på Facebook-gruppen. Det skal lages en hjemmeside og opprettes e-postadresser. Alt dette ved siden av familielivet og fulltidsjobben i Canal Digital. Hun innser at det kan bli tøft, men vil få det til på en eller annen måte.

Grytidlig tirsdag morgen fant Trude Jacobsen denne punkterte gummibåten på stranden, 100 meter fra hotellrommet. «Enten har de tatt hensyn til at det var natt, og unnlatt jubelrop. Eller så hadde de ikke noe å juble for - unormalt få vester, kanskje noen falt ut underveis?» skriver hun på Facebook-gruppen Dråpen i havet». Foto: PRIVAT ,

Intervjuet ender hjemme på kjøkkenet i enmannsboligen i Bærum, der 44-åringen umiddelbart setter i gang med å besvare de mange henvendelsene hun har fått om hvordan man kan bidra inne på Facebook-gruppen.

– Yes, nå fikk jeg bekreftet at et av medlemmene i gruppen kan reise nedover allerede på lørdag. Det er bra for kontinuiteten på stedet, sier hun i det VG skal gå.

Onsdag kveld skrev hun på Facebook-gruppen at ytterligere to kommer til å reise til Lesbos i regi av «Dråpen i havet» de nærmeste dagene. I tillegg har flere meldt seg til å sette kursen sørover på eget initiativ.

ENORMT ENGASJEMENT: Pågangen av folk som vil bidra til å hjelpe flyktninger som ankommer Hellas er enorm, både på telefon og via Trudes Facebook-gruppe «Dråpen i havet». Foto: BJØRN-MARTIN BRÅTEN NORDBY , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder