KVINNENS BESTE VENN: Kun to prosent av verdens diamanter er blå. Her poserer en av auksjonshuset Christie's ansatte med den største av dem som noensinne er funnet, diamanten med kallenavnet «The Blue». Foto: Reuters

Selger verdens største blå diamant

Hvis du vil bli eier av denne feilfrie blå diamanten må du trolig ut med minst 126 millioner kroner.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Faktisk forventer auksjonshuset Christie's ifølge Sky News å få inn mer enn 600 millioner kroner når flere av verdens mest sjeldne diamanter og andre edelstener går under hammeren på en storslått auksjon i Genève i mai.

Høydepunktet på auksjonen veier bare litt over 2,6 gram og går under kallenavnet «The Blue».

«The Blue» er regnet for å være den største feilfrie, blå diamanten i verden. Diamanttypen er blant de mest sjeldne edelstenene i verden og blir hovedsakelig funnet i Sør-Afrika, hvor også «The Blue» trolig ble oppdaget.

- En sten som veier 13 karat er nesten umulig, sier Rahul Kadakia, som leder auksjonshusets smykkeavdeling i USA og Sveits.

Vekten og størrelsen, kombinert med den klare blåfargen, er ifølge Forbes det som gjør diamanten så unik.

- Stenen har ingen indre eller ytre uklarheter. For å si det sånn: Det er den beste blå diamanten i verden, sier Kadakia.

«Fancy» diamant

Den vanligste diamanten i verden er som regel relativt hvitaktig og relativt fargeløs, men har ofte et skjær av gul, brun eller grå.

Diamantene med mer eksotiske, klare farger, som for eksempel blå, rosa, fiolett, oransje, lilla eller rød er ikke like utbredt, noe som har ført til at de går under fellesbetegnelsen «fancy» diamanter.

Det er også de «fancy» edelstenene som har satt flere av de største salgsrekordene.

«BLING BLING»: Modellen Annabeth Murphy-Thomas viser frem diamanten «The Pink Star», som i 2013 slo alle rekorder da den ble solgt for 460 millioner kroner. Foto: Reuters

Rosa diamant slo rekorden

På Christie's forrige auksjon i Genève i fjor ble en 14,82 karats oransje diamant, med kallenavnet «Appelsinen», solgt for 188 millioner kroner.

Rekorden for den dyreste edelstenen som noensinne har gått under hammeren tilhører derimot auksjonshuset Sotheby's.

I november i fjor ble den såkalte «Pink Star», en rosa diamant på størrelse med en plomme, solgt for intet mindre enn 460 millioner kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder