Politimann skjøt mot ubevæpnet par 49 ganger - ble frikjent

Demonstrant: – Det gir meg tårer i øynene

Politimannen Michael Brelo, som avfyrte 49 skudd mot et ubevæpnet, svart par i Cleveland i den amerikanske delstaten Ohio, er frifunnet for drap.

  • NTB
  • Erik Haugen Aspaas
Publisert:Oppdatert: 12.11.15 kl. 15:31

Det melder The New York Times lørdag. Politimannen Michael Brelo og flere andre politibetjenter deltok 29. november 2012 i en biljakt der totalt 137 skudd ble avfyrt mot bilen Timothy Russell og Malissa Williams satt i. De andre betjentene sluttet å skyte mot bilen da politiet hadde omringet og stanset den.

Brelo klatret imidlertid opp på panseret på bilen paret satt i, og skjøt mot dem minst 15 ganger fra kloss hold, ifølge påtalemyndigheten. Både Russell og Williams, som begge var svarte, døde av skadene. Politimannen Brelo er hvit.

Påtalemyndigheten mener Brelos handlinger gikk fra å være forsvarlige til å være hensynsløse idet han klatret opp på bilens panser.

Les også: Store demonstrasjoner mot politiets maktbruk i USA

Politimannens forsvarere sa under rettssaken i Ohio at klienten fryktet for sitt liv og trodde det ble skutt fra Russells bil. Ingen våpen ble siden funnet der, og påtalemyndigheten har konkludert med at hverken Russell eller Williams var bevæpnet.

Les også: Disse politivold-sakene får amerikanerne til å rase

Justisdepartementet i Washington avdekket i fjor en systematisk overdreven maktbruk hos politiet i Cleveland. Politietaten etterforskes fortsatt for drapet på en tolvåring som ble skutt mens han viftet med en lekepistol i november i fjor.

Skuffede demonstranter

– Det gir meg tårer i øynene å vite at rettferdigheten nok en gang ikke har seiret, sier Art McCoy i Black Man Army til CBS.

Han var en av mange demonstranter som befant seg utenfor rettsalen i Cleveland lørdag.

Carol Steiner, som også var en del av folkemengden, fortalte CBS at hun ikke var spesielt overrasket da hun fikk vite utfallet.

– Dette er veldig dårlig reklame for Cleveland. Politiet dreper fargede mennesker og trenger ikke tilbringe én eneste dag i fengsel..., sier Steiner.

Betent tema

Det har vært massive og til dels voldelige opptøyer i flere amerikanske byer etter flere politivold-saker det siste året.

Etter at Michael Brown ble skutt og drept (18) i Ferguson, Missouri i fjor sommer har det blitt kraftig debattert hvorvidt det er en ukultur i den amerikanske politistyrken for å bruke unødvendig vold, spesielt mot afroamerikanere.

Publisert:Oppdatert: 12.11.15 kl. 15:31