Facebook får kritikk for profilbilde-kampanje- Mark Zuckerberg har svart

«Veldig triste nyheter fra Paris, men hvor er mediedekningen av bombene i Beirut?»

Dagen før det smalt i Paris ble 43 drept og 239 skadet i et
blodig IS-angrep i Libanon. Nå reagerer mange i sosiale medier på hva de mener er overdreven dekning av Paris-angrepet sammenlignet med det i Beirut.

Artikkelen er over fire år gammel

Et dobbelt selvmordsangrep rystet den libanesiske hovedstaden fredag. Angrepene etterlot 43 døde, blant andre nordmannen Bilal Hammoud. Også i Bagdad var det et selvmordsangrep mot et begravelsesfølge som etterlot 21 døde og 46 såret.

VG i Paris: Første Paris-terrorist identifisert som mulig returnert Syria-farer

Fredag kveld ble Paris rammet av det trolig største terrorangrepet på landet i fredstid, hvor til nå 129 er bekreftet drept og 352 skadede. Den europeiske pressedekningen av Paris-angrepet har vært omfattende over hele verden og det er skrevet langt flere artikler om grusomhetene i Paris enn om det som skjedde i Beirut - også i VG.

Samlingsside: Terrorangrepene i Paris på video

I sosiale medier hagler nå kritikken mot forskjellen i dekning av manglende Libanon-angrepene og angrepene i Paris.

«Veldig triste nyheter fra Paris, men hvor er mediedekningen av bombene i Beirut? Ikke engang nevnt på nyhetene», skriver Adam Wilkinson med over 13.000 følgere på Twitter.

Very sad news out of Paris, but where's the media coverage on the Beirut bombing? Not even mentioned once on the news

Garikai Chengdu, med over 10.400 følgere skriver:

«Hva er mer motbydelig enn at media ignorerer terrorangrep fra Bagdad til Beirut kun for å gi vegg-til-vegg-dekning av vestlige ofre»

Raser mot Facebook

Facebook var også tidlig ute og aktiviserte en «trygghetssjekk» for Facebook-medlemmer som befant seg i Paris. Med denne kunne man fortelle Facebook-vennene sine at man var trygg.

Kort tid etter lanserte Facebook en mulighet for å legge et fransk flagg som filter på profilbildet for brukere, noe svært mange har gjort det siste døgnet.

Les også: Slik svarer verden på angrepene i sosiale medier

Men ikke alle gjør som Facebook foreslår og mange kritiserer også muligheten de har lagt til rette for. Libaneseren Hassan Jalloul har skrevet en status på Facebook som har fått over 18500 til å trykke «liker».

Foto: Faksimile ,Facebook

«Unnskyld meg Facebook, men hvorfor skulle jeg endre profilbildet for å støtte Frankrike og folk i Paris? Hvorfor i helvete skulle jeg det? Jeg synes det er en fornærmelse at det ikke er noe alternativ for meg der. Hvor var de libanesiske flaggene da det var et terroristangrep i Beirut for to dager siden? Hvor var det syriske flagget hele tiden? Hvor var det armenske flagget på 100 års dagen for det armenske folkemordet? Jeg vet det er en tragedie, men det skjer overalt. Jeg er fornøyd med mitt eget profilbilde, ellers takk.»

Al Jazeera skriver også om et innlegg fra den libanesiske bloggeren Joey Ayoub som også er delt over 10.000 ganger. Her skriver han blant annet:

«Vi får ingen trygghetssjekk på Facebook. Vi får ingen uttalelser sent på kvelden fra de mektigste menn og kvinner og millioner av brukere.»

Facebook-gründer Mark Zuckerberg har svart på kritikken om trygghetssjekken og forsøkt å forklare hvorfor trygghetssjekken ble aktivert etter Paris-angrepet, og ikke etter Beirut-angrepet.

«Inntil i går så var vår policy å aktivere trygghetssjekken kun for naturkatastrofer. Vi har nettopp endret dette og planlegger nå å aktivere trygghetssjekker også for andre menneskelige katastrofer, skriver Zuckerberg som også skriver at han forstår godt hvorfor spørsmålene blir stilt.

Dere har rett i at det er mange andre viktige konflikter i verden. Vi bryr oss om alle mennesker like mye og vi vil jobbe hardt for å hjelpe mennesker som lider i så mange situasjoner som vi kan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder