Mer upopulær enn noen gang tidligere i karrieren

Frykt for at Bernie-velgere kan sette seg på gjerdet

BER OM SAMLING: I en tale på landsmøtet natt til mandag ba Bernie Sanders sine tilhengere om å samle seg bak Hillary Clinton som det demokratiske partiets presidentkandidat. Foto: Saul Loeb AFP

Slik rammer epost-skandalen Hillary Clinton

Nesten 20.000 eposter er lekket av Wikileaks. En fersk meningsmåling viser nå at færre amerikanere stoler på Hillary Clinton enn på Donald Trump.

Artikkelen er over tre år gammel

Lekkede eposter fra Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC) viser angivelig at ledelsen i komiteen prøvde å undergrave valgkampen til Bernie Sanders.

Da Sanders selv gikk på talerstolen natt til tirsdag norsk tid nevnte han ikke skandalen med ett ord, men mange av tilhengerne hans raser mot behandlingen hans kampanje skal ha fått fra partielitene i Det demokratiske partiet i USA.

Bernie-tilhenger: – Jeg er sint som faen

En fersk CNN-meningsmåling tatt i helgen ga Trump 48 prosent oppslutning, mot 45 prosent for Clinton. I samme måling sa 43 prosent at Trump er ærlig og troverdig, mens bare 30 prosent mener det samme om Clinton.

Bekreftet frykt for elitespill

Seniorforsker Svein Melby på Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier tror e-post-skandalen svekker Hillary Clinton.

EKSPERT: Svein Melby tror epost-skandalen bekrefter inntrykket Bernie Sanders-tilhengere allerede hadde av partielitene i Det demokratiske partiet i USA. Foto: Institutt for forsvarsstudier

Bernie Sanders: – Ingen er mer skuffet enn meg

– Mye av støtten til Bernie Sanders er en anti-elite-bevegelse. I deres øyne fikk de med e-post-skandalen en bekreftelse på at det drives et spill i Washington og at systemet er rigget mot utfordrere. De lekkede epostene vil øke deres skepsis mot partieliten, sier Melby.

Lederen for Demokratenes Nasjonalkomité (DNC) trakk seg som følge av at Wikileaks-lekkasjene, men det har ikke stoppet kritikken mot partilelitene. Ifølge Melby ses Clinton på som en «proto-type» av partieliten.

Melby tror Clinton kan slite med å mobilisere viktige demokratiske velgergrupper, som de unge Bernie-tilhengerne. Han får støtte fra professor Jennifer Leigh Bailey ved NTNU.

– Hillary Clintons største utfordring er å samle partiet bak seg. Bernie Sanders holdt en samlende tale på landsmøtet etter Wikileaks-lekkasjen, men det vil likevel være vanskelig for mange av hans tilhengere å stille seg bak Clinton, sier Bailey.

MISTER TILLIT: Hillary Clinton er mer upopulær enn noen sinne, ifølge fersk meningsmåling. Her fra tidligere denne måneden hvor hun annonserte at hun er demokratenes presidentkandidat. FOTO: THOMAS NILSSON/ VG

Slik ville de skade Sanders

Ifølge lekkasjen fra Wikileaks vurderte DNC-ledere blant annet å plante spørsmål om Sanders tro i pressen, et viktig spørsmål for mange amerikanske velgere.

Klokken 01.31 den 5. mai skal finansdirektør Brad Marshall ha skrevet:

«Det gjør kanskje ikke noen forskjell, men for Kentucky og Vest-Virginia kan vi få noen til å spørre om hans tro. Tror han på en Gud. Han har klart seg ved å si at han har en jødisk bakgrunn. Jeg tror jeg leste at han var ateist. Dette kan gjøre flere poeng forskjell for mine folk. Mine sørstats-baptist-folk ser stor forskjell på en jøde og en ateist.»

To minutter senere skriver han: «Det er den Jesus-greia».

Og svaret fra DNCs leder Amy Dacey var klart: «AMEN!»

21. mai skriver Mark Paustenbach i DNCs kommunikasjonsstab at han lurer på om de burde oppfordre journalister til å skrive at Sanders kampanje var rotete, etter at komiteen fikk tilgang på Clintons velgerdata, skriver New York Times.

Kommunikasjonsdirektøren i DNC rådet imidlertid Paustenbach til å la ideen ligge.

Fremdeles sterk Bernie-støtte

Ni av ti Bernie-supportere sier at de vil stemme på Clinton i presidentvalget i november, men mange har ikke kommet over sin første kjærlighet, ifølge Washington Post. CNNs meningsmåling viser at 45 prosent av dem som stemte i primærvalgene fremdeles ønsker at Sanders hadde vunnet. Bare 49 prosent foretrekker Clinton, en nedgang fra 55 prosent forrige måned.

USA-EKSPERT: Professor Jennifer Leigh Bailey, ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. Foto: Therese Lee Støver, NTNU

– En del av Bernie-tilhengerne vil sette seg på gjerdet, men andelen republikanere som ikke kan stemme på Donald Trump er større enn andelen demokrater som ikke kan stemme på Clinton, påpeker Bailey.

Skepsisen mot Trump går nemlig langt inn i det republikanske partiet.

– Det finnes mange som er kjent for å stemme republikansk som trolig vil ende opp med å stemme på Hillary. Hun blir sett på som voksen og dyktig på sin måte, og for en del i det republikanske partiet er alt bedre enn Trump, sier hun.

Enda en Hillary-skandale

Bailey tror e-post-skandalen styrker skepsisen hos de velgerne som allerede misliker Hillary, men den kan også påvirke sentrumsvelgere. Ifølge henne får disse nå valget mellom Trump, som de ikke liker, og Hillary, som de ikke stoler på.

Husker du denne? Clinton: – E-post-bråk påvirker ikke valgkampen

– Det har aldri vært så vanskelig å forutsi hva som vil skje i den amerikanske presidentvalgkampen som det er i år, sier Bailey.

Ifølge en meningsmåling utført for CBS har 31 prosent et positivt inntrykk av Clinton, mens 56 prosent har et negativt inntrykk. Tilsvarende tall fra Gallups måling er 38 prosent med et positivt inntrykk, og 57 prosent med negativt inntrykk.

Tallene fra Gallup er ifølge Washington Post de verste i Clintons karriere, og første gang hun blir målt til å ha et dårligere omdømme enn kontroversielle Trump.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder