VILLE UNNGÅ TYRKIA: Amerikanske Brock og Lisa Haylock (begge 43), og datteren Bethany (7) har flydd inn fra Athen. Foto: Nilas Johnsen VG

Frykt og sinne på flyplassen i Istanbul etter terrorangrepet

ATATURK FLYPLASS (VG) Reisende inn til Istanbuls flyplass
er redde over å lande der minst 42 personer ble drept for ett døgn siden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter at flyplassen ble gjenåpnet, har man forsøkt å få tatt unna forsinkelsene. Køene er lange både i passkontrollen og ved transferdesken. Men lydnivået er langt mer dempet enn det pleier – og stemningen anspent.

Den tyrkiske forretningsmannen Mehmet Bozdemir (35) pendler mellom Istanbul, Antalya og urolige Gaziantep nær grensen til Syria. Han vet hva som kan vente ham når han lander i hjembyen.

– I Istanbul sier vi: Vi lever ved en tilfeldighet. Hadde jeg fløyet hjem i går, så hadde jeg stått i den drosjekøen der terroristene angrep, sier Bozdemir til VG.

– En sånn frykt er ikke til å holde ut egentlig, et helt folk kan ikke leve med dette. Men, man må jo leve videre. Og med min jobb må jeg reise, fortsetter han.

Dramatiske historier: – Vi sto ansikt til ansikt med angriperen

– En katastrofe for turismen

Han har alltid følt at Istanbul er tryggere enn flyplasser i Europa, ettersom man både på vei inn til ankomsthallen og innsjekkingsområdet må gjennom full sikkerhetskontroll, der bagasjen gjennomlyses.

– Det ga jo ikke sikkerhet når terroristene slo til på utsiden. Men, det som gjør meg rasende er at alle biler må gjennom politisperringer på vei til flyplassen. Her har man sviktet, sier Bozdemir.

– Ofte blir jeg selv stoppet i bilen min, men drosjer vinkes videre. Nå sier de at terroristene tok drosje inn med våpnene skjult på kroppen.

I ankomsthallen er området der de indre sikkerhetsslusene står, sperret av med sponvegger. Bak dem har noen hengt opp et digert tyrkisk flagg, mens arbeidere jobber for å få på plass taklemmene som ble blåst av i eksplosjonen.

RETUR I FRYKT: Den tyrkiske forretningsmannen Mehmet Bozdemir (35) har nettopp landet i Istanbul. Foto: Nilas Johnsen VG

Bozdemir tror ikke terrorfaren vil avta, ettersom den tyrkiske regjeringen er i konflikt med både IS og PKK.

– Dette minner om tidligere IS-angrep mer enn PKK. Men begge grupper fortsetter å true, så Tyrkia må gjøre noe med de politiske årsakene til terroren, og bedre sikkerheten. Dagens situasjon er en katastrofe for turismen og økonomien, sier han.

Les også: Derfor tror forskere at IS står bak

Avlyste Istanbul-ferie

Amerikanske Brock og Lisa Haylock (begge 43) og datteren Bethany (7) har fløyet inn fra Athen. De jobber som lærere i Indonesia og skulle egentlig legge ferien til Istanbul på vei hjem til USA

– Vi endret planene etter det forrige angrepet i Istanbul sentrum, rett ved turistområdet, men flyet til Chicago går fortatt herfra, det fikk vi ikke endret, forklarer Brock.

– Nå skal vi sove her bare en natt, men det er ubehagelig å være på denne flyplassen nå og å skulle fly herfra i morgen. Slekten hjemme har ringt og er veldig redde. Samtidig tror og håper jeg at sikkerheten økes betraktelig rett etter et slikt angrep.

Les også: Forskere: Tyrkia har undervurdert IS

Ville ikke tilbake

Det unge tyrkiske paret Ahmet (24) og Haide (23) er på vei hjem fra kjærlighetsferie i Hellas.

– Jeg ville ikke tilbake til Istanbul da jeg hørte om terroren. Jeg er veldig redd nå. Jeg går på Istanbul Universitet, rett ved der forrige angrep var, og nå på flyplassen, sier Haide.

Ahmet forteller at han prøvde å kjøpe en ny flybillett, til flyplassen Sabiha Gokcen, som ligger på Asia-siden av Istanbul, men det var fullt.

– Ferien er over og vi må hjem før eller siden, så vi bestemte oss for å fly som planlagt. Terrorfrykten er veldig ekkel, jeg tør nesten ikke å se på nyheter mer, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder