VALGKAMP: Donald Trump havnet i en tøff kontrovers. Her fra et valgkamp-arrangement 29 juli i Colorado.

VALGKAMP: Donald Trump havnet i en tøff kontrovers. Her fra et valgkamp-arrangement 29 juli i Colorado. Foto: Carlo Allegri Reuters

Krise for Trump etter angrepet på Khan-familien

Trump har bevisst brutt politiske tabuer i valgkampen for å få oppslutning, men hans angrep på de etterlatte til en muslimsk amerikansk offiser kan være et steg for langt.

Eirik Røsvik
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Khizr Khan og hans kone Ghazala mistet sønnen Humayun Khan i et selvmordsangrep i Irak i 2004. Fra talerstolen på landsmøtet til demokratene kritiserte familien Trump og hans angrep på muslimer i USA.

I kjent stil slo Donald Trump hardt tilbake. Han hadde selv «ofret mye» for å bli rik. Khan-familien var stygg mot ham og grunnen til at Ghazala Khan ikke snakket fra talerstolen kunne være fordi hun både var kvinne og muslim.

Nå antyder flere store amerikanske medier at det kan ha vært en kjempetabbe.

Bakgrunn: Familien til avdød amerikansk soldat raser mot Donald Trump

Bryter flere normer

I valgkampen har Trump vunnet på å være kontroversiell. Nå testes strategien med å skape sine egne kontroverser til det ytterste, skriver Associated Press. Posisjonen til etterlatte etter døde amerikanske soldater står nemlig ekstremt sterkt i USA.

I Khan-kontroversen har derfor ikke Trumps politiske kanonskudd fungert.

Angrep på Khan-familien skaper bare mer problemer. Forsøkene på å vri tema til islamsk terrorisme feiler. Og få kjøper hans forsøk på å gjøre seg til offer:

«Isteden så Trump ut til søndag å være fanget i en av de største krisene i hans kampanje [...] Ved å gå etter en militærfamilie og spille på etniske stereotyper har Trump nok en gang brutt flere normer i amerikansk politikk. Det øker presset på hans republikanske kolleger om å velge mellom å forsvare hans uttaleleser eller å bryte offentlig med deres kandidat», skriver New York Times.

Les også: Tabloidavis publiserer nakenbilder av Donald Trumps kone

FORELDRE: Khizr Khan og kona Ghazala sto på talerstolen under landsmøtet til det demokratiske partiet i USA den 28 juli. De hadde selv mistet en sønn i kamp for landet, og kritiserte Trumps angrep på muslimer. Foto: Mike Segar Reuters

Støttespillere vrir seg i stolen

Trump har prøvd å samle partiet, men det blir hardere etter Khan-kontroversen. Angrepet har gitt ny oppmerksomhet til forslaget om å stoppe muslimsk innvandring og vitsingen om senator John McCains tid som krigsfange i Vietnam.

Så du denne: Mener Trumps Russland-kommentar kan være landsforræderi

Speakeren i kongressen og den republikanske majoritetslederen i senatet følte seg begge presset til å gi vage uttalelser til pressen. Paul Ryan og Mitch McConnell forsvarte Khan og hans familie, men unngikk å nevne Trump ved navn.

Det står i sterk kontrast til andre kjente republikanere som John Kasich og Lindsay Graham. De prøvde selv å bli nominert. Begge angriper nå Trump.

Valg mellom gift og kule

Tidligere i år sa Lindsay Graham at å velge mellom å støtte Donald Trump og Ted Cruz var som å velge mellom å ta livet med enten skytevåpen eller gift. Graham støttet den gangen Cruz som han kalte «gift».

Les også: Slik rammer epost-skandalen Hillary Clinton

Til Trevor Noah i satireprogrammet The Daily Show sa han at det kanskje fantes en motgift. Graham har ennå ikke gått ut med støtte til Trumps kampanje.

– Dette går et sted hvor vi aldri har vært før, det å gå ut mot familiene til de som har falt for landet, sier den republikanske senatoren Lindsay Graham til ABC.

– Det brukte å være ting som var hellig i amerikansk politikk som du bare ikke gjør, som å kritisere foreldrene til en drept soldat selv om de kritiserer deg, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder