VRIENT: Prøven for å få dansk statsborgerskap ble i vinter gjort vanskeligere, som en del av en rekke tiltak for å avskrekke asylsøkere fra å søke dansk statsborgerskap i januar. Bildet er tatt i Nyhavn i København. Foto: Staff Reuters

To av tre strøk på test for å bli dansk statsborger: Får spørsmål om Olsenbanden-årstall

Utlendinger som søker om dansk statsborgerskap må pugge årstall. – Tester ikke om de er i stand til å forstå dansk kultur, sier opposisjonspolitiker.

  • David Bach
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Når hadde den første danske Olsenbanden-filmen premiere? Blir spørsmålet lettere med svaralternativene 1968, 1970 og 1971?

Det syntes kun 31,2 prosent av de 2359 som tok prøven for å få dansk statsborgerskap den 7. juni i år, ifølge blant annet Al Jazeera.

Prøven ble gjort vanskeligere som en del av en rekke tiltak for å avskrekke asylsøkere fra å søke dansk statsborgerskap i januar, et vedtak som kom samtidig som den omstridte «smykkeloven».

Test deg selv: Greier du innvandrerprøven om Norge?

Mener alternativene er for like

For å oppnå statsborgerskap må deltagerne svare riktig på 32 av 40 spørsmål, hvorav bare fem av dem handler om samtiden i Danmark. Resten går fra vikinghistorie til dansk arkitektur og høytidsfeiringer, skriver nyhetskanalen.

Et annet spørsmål som vekker reaksjoner er når komponisten Carl Nielsen levde, enten 1865-1931, 1870–1940 eller 1892–1965. Svaralternativene er for like, mener folketingsrepresentant Mattias Tesfaye i Socialdemokraterne.

– Dette tester ikke deres evne til å forstå dansk kultur, men heller om de er i stand til å huske presise årstall, sier Tesfaye til Al Jazeera.

Tesfaye og hans parti støtter utprøvingen av søkerne, men mener spørsmålene bør revurderes.

– Det ville være mer relevant å spørre om Olsenbanden er en film fra 60-tallet, et teaterstykke fra 50-tallet eller en kriminalroman fra 90-tallet. Det ville i større grad vise om folk har innsikt i dansk kultur, sier Tesfaye til Danmarks Radio.

Les også: Syrisk flyktning vil ha alle sine 20 barn til Danmark

Husket ikke selv

Radiokanalen stilte Olsenbanden-spørsmålet til skuespilleren Morten Grunwald, som spilte Benny i de 14 danske filmene, i juni.

– Det kan da ikke engang jeg selv huske, svarte han da, men kom riktignok på sporet da han fikk svaralternativene.

Svaret var for ordens skyld 1968.

Utlendings- og integreringsminister Inger Støjberg (V) sier til Danmarks Radio at mange rett og slett ikke har studert godt nok til prøven, men hun er åpen for å endre noen av de vanskeligere spørsmålene.

– Spørsmålet om Olsenbanden er helt klart et av de spørsmål som skal justeres litt, sier hun, og legger til at det er fem spørsmål som viser seg å være for vanskelige, samtidig som fem andre spørsmål er for lette.

– Og de skal selvfølgelig også justeres.

Les også: UDI-sjefen vil oppheve dagens asylrett

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder