TREKKER SEG: I en tale natt til mandag erkjente Italias statsminister Matteo Renzi nederlaget etter at folkeavstemningen ikke gikk hans vei.

TREKKER SEG: I en tale natt til mandag erkjente Italias statsminister Matteo Renzi nederlaget etter at folkeavstemningen ikke gikk hans vei. Foto: Andreas Solaro AFP

Italias statsminister går av etter nederlag

Matteo Renzi går av som statsminister etter at italienske velgere vendte tommelen ned for hans reformforslag.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Vi prøvde å tilby det italienske folket forandring, men vi har ikke lykkes. Nei-siden har vunnet, og det er en meget tydelig og klar seier.

Det sa statsministeren da han like over midnatt erkjente nederlaget: Folket hadde stemt nei til hans eget forslag om å endre grunnloven.

Fra talerstolen i Roma understreket Renzi at han tar det fulle ansvaret, og at det kun er han - og ingen andre - som har tapt.

– Med dette er min regjeringstid over. Når du taper, kan du ikke late som om ingenting har skjedd. Lenge leve Italia. Jeg tror på Italia, og jeg tror på demokratiet.

Bakgrunn: Dette venter Italia etter folkeavstemningen

Flertall til nei-siden

Bakgrunnen for folkeavstemningen var at statsministeren mente reformer var nødvendig for å sikre mer politisk stabilitet i et land som har hatt 60 regjeringer de siste 68 årene,

FEIRER: Nei-siden har natt til mandag tatt til gatene i Roma for å feire seieren. Foto: Filippo Monteforte AFP

Renzi ville gi regjeringen mer makt på bekostning av senatet og regionale og lokale myndigheter, og hadde på forhånd varslet sin avgang dersom han ikke fikk folket med seg. Slik ble det også.

VG-kommentar: Renzi tapte så det sang

Prognoser og valgdagsmålinger peker nemlig mot en overveldende seier for nei-siden. Ulike målinger viser en oppslutning på mellom 54 og 61 prosent for dem som ønsker å bevare grunnloven som den er.

Landets innenriksdepartement sa søndag kveld at 57,5 prosent av de stemmeberettigede hadde stemt. Norges utenriksminister Børge Brende (H) sier det er viktig å understreke dette.

– Jeg ønsker å takke statsminister Renzi og utenriksminister Paolo Gentiloni for et veldig godt samarbeid. Vi vil selvsagt også samarbeide med en ny italiensk regjering når denne kommer på plass, sier Brende i en pressemelding søndag kveld.

Brende advarer mot å dramatisere situasjonen og de eventuelle politiske og økonomiske konsekvensene for Europa. Det europeiske politiske og økonomiske systemet er robust, selv om Italias økonomiske situasjon er krevende, sier han.

Det startet med en komiker og en IT-sjef: Nå kan de ta makten i Italia

Kan få midlertidig regjering

E24 skriver at folkeavstemningen har skapt uro i markedene og satt i gang en diskusjon om hva som venter Italia i tiden fremover.

Mandag morgen åpnet børsene i Asia i minus etter at renzi trakk seg:

Den viktige Nikkei-indeksen gikk ned 0,4 prosent til 18.349,92 poeng etter at handelen startet i Tokyo. Topix-indeksen åpnet enda litt svakere med en nedgang på en halv prosent til 1.470,42 poeng.

Et scenario er at Renzis avgang fører til et snarlig nyvalg som baner vei for at Femstjernersbevegelsen, ledet av Beppe Grillo, kan innta regjeringskontorene i Roma.

Men andre mener at et minst like sannsynlig scenario er det settes inn en midlertidig regjering. Denne vil ha ansvar for å gjøre endringer på valgloven som ble vedtatt i sommer, og som avhenger av et ja i folkeavstemningen for å fungere.

Les også: 130.000 italienere har mistet bankinnskudd

Kilde: VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder