Omkring 43 millioner mennesker er berørt av skogbrannene

Over en halv million mennesker har fått luftveisinfeksjon

Ustoppelig skogbrann i Indonesia koster milliarder

En langvarig tørke har gjort vondt til verre i Sørøst-Asia denne høsten.

 • Magnus Braaten

Artikkelen er over fire år gammel

Skogbrannene i Indonesia har herjet i snart tre måneder. Flammene kan ikke lenger stanses uten flere dagers naturlig monsunregn, og bare denne høsten har skogbranner kostet landet 10 milliarder kroner, ifølge den største indonesisk-språklige avisen Kompas.

Les også: Slik hugges beskyttet regnskog ned

503.874 mennesker har rapportert om luftveisinfeksjon, og 17.000 kvadratkilometer regnskog er ødelagt. Telemark er til sammenligning 15.299 kvadratkilometer stort.

Årsaken til de skremmende tallene er værfenomenet El Niño, som har sørget for en langvarig tørkeperiode blant annet i Indonesia. Ikke siden 1997, da El Niño sist inntraff, har det vært så tørt i den indonesiske regnskogen som denne høsten.

– Det er en enorm humanitær katastrofe, sier Anja Lillegraven, leder i Regnskogfondets Sørøst-Asia- og Oseania-avdeling.

DÅRLIG SIKT: I byen Palangkaraya på øya Borneo sørger røyken for dårlig sikt og en farlig trafikksituasjon. Det er beregnet at årets branner i Indonesia har ført til klimagassutslipp tilsvarende hele Tysklands årlige utslipp, ifølge Regnskogfondet. Foto: KKI WARSI ,

Holder barna hjemme

Som følge av de voldsomme skogbrannene, har en tykk, skadelig røyk lagt seg over Indonesia og nabolandene Malaysia og Singapore. 43 millioner mennesker er rammet av den farlige luften. En av dem er norske Line Cecilie Veiberg (34), som har bodd ett år i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur, sammen med sin mann og to sønner.

– Når du ser ut, er det konstant tung tåke og siktstrekning på under 100 meter. Siden vi kom tilbake hit fra Norge etter sommerferien, har det vært tungt å puste, forteller hun.

Barnehager, flyplasser og skoler stenges og åpnes fra dag til dag, og befolkningen bes ofte holde seg hjemme.

– Vi følger en luftforurensningsindeks. Når den er høy, holder vi barna hjemme og går med maske, sier Veiburg.

Ikke utstedt reiseråd

I den norske familiens leilighet har de installert gode luftrensere, slik at det er ufarlig å oppholde seg hjemme. Denne muligheten har ikke alle indonesiere og malaysiere.

– Noen her har ikke ordentlige vegger og vinduer, og da nytter det ikke å prøve å stenge den farlige lufta ute. Det kan dessuten være vanskelig å finne masker som barn orker å puste i, sier hun.

SLIPPER IKKE UNNA: Åtte indonesere forsøker å skjerme seg fra den farlige røyken, som nå trenger seg inn i hus. Foto: KKI WARSI ,

Familier med spedbarn under seks måneder har denne måneden blitt evakuert fra flere områder i Indonesia.

Tidligere i år: Ernas elleville ferd gjennom regnskog

Utenriksdepartementet har ikke utstedt reiseråd i hverken Indonesia, Malaysia eller Singapore. De skriver imidlertid følgende i en e-post til VG:

«Nordmenn som oppholder seg i områdene oppfordres til å følge med i lokal media og på utenriksstasjonenes hjemmesider.»

Bakmennene straffes ikke

Selv om værfenomenet El Niño bidrar til tørke og gode forhold for brann, må hovedskylden for skogbrannene tilskrives papir- og palmeoljeselskaper.

Rapport: Regnskog halvert siden andre verdenskrig

For å kunne plante i regnskogens torvmyområder må jorden dreneres. ved å bygge kanaler. Dermed blir torvmyra veldig tørr. Videre må områdene ryddes, og den raskeste løsningen for selskapene er å sette fyr på skogen. Når drenert torvmyr begynner å brenne, er det så tørt at flammene vanskelig kan slukkes.

– Så langt er det ingen som har blitt stilt til ansvar. Myndighetene sier de har en liste over lovbrytere, både individer og selskaper, men ungen har blitt straffet ennå, sier Anja Lillegraven i Regnskogfondet.

Erna Solberg overtok den forrige regjeringens skogavtale med Indonesia, og besøkte derfor Sumatra i april. Her har en politibil kjørt seg fast i gjørmen, slik at statsministeren må ta beina fatt de siste 800-meterne. Foto: Harald Henden , VG

Norges bidrag

President i Indonesia Joko Widodo, populært kalt Jokowi, kunngjorde denne måneden at han ville godta brannslukningshjelp fra andre nasjoner. I slutten av forrige uke uttalte Jokowi også at landet vil stanse all ny åpning av torvmyr.

– Hvis de klarer å gjennomføre det, er det veldig positivt. Plantasjetillatelser deles imidlertid ut over en lav sko, fordi korrupsjon er så veldig utbredt i landet, sier Lillegraven.

26. mai 2010 undertegnet Norge en skogavtale med Indonesia i Oslo. Den går ut på at Norge støtter Indonesias innsats med inntil en milliard dollar i årene frem mot 2020. Støtten forutsetter at Indonesia lykkes med å redusere sine klimagassutslipp fra avskoging.

Les også

 1. Funnet i live to dager etter helikopter-styrt

  En av de fem savnede etter en helikopterstyrt i Indonesia søndag, ble mandag funnet flytende i en kratersjø – i live.
 2. Slik hugger tømmerselskapene ned beskyttet regnskog

  I Papua Ny-Guinea beskyttes regnskogen av strenge lover, men tømmerselskapene har funnet en bakdør.
 3. Ernas elleville ferd gjennom regnskogen

  SENAMAT ULU (VG) Statsminister Erna Solberg måtte få hjelp for å ta seg gjennom gjørmete regnskog.
 4. Leger uten grenser trosser frykten for nye angrep

  To ganger på kort tid har sykehus drevet av Leger uten…

Mer om

 1. Indonesia

Flere artikler

 1. Pluss content

  Dette er historiens mest dødelige skogbranner

 2. Uviss framtid for brannrammede canadiere

 3. SV anklager regjeringen
  for klima-bløff

 4. Hetebølger, ekstremvær og skogbranner verden over: – Det vil fortsette å bli varmere

 5. SV anklager regjeringen
  for klima-bløff

Fra andre aviser

 1. Her skjer verdens største CO2-utslipp akkurat nå

  Aftenposten
 2. Derfor raseres regnskogen

  Bergens Tidende
 3. Verdens ti mest dødelige skogbranner

  Aftenposten
 4. Tusenvis av brannrammede australiere venter på hjelpen

  Bergens Tidende
 5. Syv klatrere døde i skogbrann i Indonesia

  Aftenposten
 6. Jeg er sjømann

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder