Ustoppelig skogbrann i Indonesia koster milliarder

Omkring 43 millioner mennesker er berørt av skogbrannene

Over en halv million mennesker har fått luftveisinfeksjon

En langvarig tørke har gjort vondt til verre i Sørøst-Asia denne høsten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Skogbrannene i Indonesia har herjet i snart tre måneder. Flammene kan ikke lenger stanses uten flere dagers naturlig monsunregn, og bare denne høsten har skogbranner kostet landet 10 milliarder kroner, ifølge den største indonesisk-språklige avisen Kompas.

Les også: Slik hugges beskyttet regnskog ned

503.874 mennesker har rapportert om luftveisinfeksjon, og 17.000 kvadratkilometer regnskog er ødelagt. Telemark er til sammenligning 15.299 kvadratkilometer stort.

Årsaken til de skremmende tallene er værfenomenet El Niño, som har sørget for en langvarig tørkeperiode blant annet i Indonesia. Ikke siden 1997, da El Niño sist inntraff, har det vært så tørt i den indonesiske regnskogen som denne høsten.

– Det er en enorm humanitær katastrofe, sier Anja Lillegraven, leder i Regnskogfondets Sørøst-Asia- og Oseania-avdeling.

DÅRLIG SIKT: I byen Palangkaraya på øya Borneo sørger røyken for dårlig sikt og en farlig trafikksituasjon. Det er beregnet at årets branner i Indonesia har ført til klimagassutslipp tilsvarende hele Tysklands årlige utslipp, ifølge Regnskogfondet. Foto: KKI WARSI ,

Holder barna hjemme

Som følge av de voldsomme skogbrannene, har en tykk, skadelig røyk lagt seg over Indonesia og nabolandene Malaysia og Singapore. 43 millioner mennesker er rammet av den farlige luften. En av dem er norske Line Cecilie Veiberg (34), som har bodd ett år i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur, sammen med sin mann og to sønner.

– Når du ser ut, er det konstant tung tåke og siktstrekning på under 100 meter. Siden vi kom tilbake hit fra Norge etter sommerferien, har det vært tungt å puste, forteller hun.

Barnehager, flyplasser og skoler stenges og åpnes fra dag til dag, og befolkningen bes ofte holde seg hjemme.

– Vi følger en luftforurensningsindeks. Når den er høy, holder vi barna hjemme og går med maske, sier Veiburg.

Ikke utstedt reiseråd

I den norske familiens leilighet har de installert gode luftrensere, slik at det er ufarlig å oppholde seg hjemme. Denne muligheten har ikke alle indonesiere og malaysiere.

– Noen her har ikke ordentlige vegger og vinduer, og da nytter det ikke å prøve å stenge den farlige lufta ute. Det kan dessuten være vanskelig å finne masker som barn orker å puste i, sier hun.

SLIPPER IKKE UNNA: Åtte indonesere forsøker å skjerme seg fra den farlige røyken, som nå trenger seg inn i hus. Foto: KKI WARSI ,

Familier med spedbarn under seks måneder har denne måneden blitt evakuert fra flere områder i Indonesia.

Tidligere i år: Ernas elleville ferd gjennom regnskog

Utenriksdepartementet har ikke utstedt reiseråd i hverken Indonesia, Malaysia eller Singapore. De skriver imidlertid følgende i en e-post til VG:

«Nordmenn som oppholder seg i områdene oppfordres til å følge med i lokal media og på utenriksstasjonenes hjemmesider.»

Bakmennene straffes ikke

Selv om værfenomenet El Niño bidrar til tørke og gode forhold for brann, må hovedskylden for skogbrannene tilskrives papir- og palmeoljeselskaper.

Rapport: Regnskog halvert siden andre verdenskrig

For å kunne plante i regnskogens torvmyområder må jorden dreneres. ved å bygge kanaler. Dermed blir torvmyra veldig tørr. Videre må områdene ryddes, og den raskeste løsningen for selskapene er å sette fyr på skogen. Når drenert torvmyr begynner å brenne, er det så tørt at flammene vanskelig kan slukkes.

– Så langt er det ingen som har blitt stilt til ansvar. Myndighetene sier de har en liste over lovbrytere, både individer og selskaper, men ungen har blitt straffet ennå, sier Anja Lillegraven i Regnskogfondet.

Erna Solberg overtok den forrige regjeringens skogavtale med Indonesia, og besøkte derfor Sumatra i april. Her har en politibil kjørt seg fast i gjørmen, slik at statsministeren må ta beina fatt de siste 800-meterne. Foto: Harald Henden , VG

Norges bidrag

President i Indonesia Joko Widodo, populært kalt Jokowi, kunngjorde denne måneden at han ville godta brannslukningshjelp fra andre nasjoner. I slutten av forrige uke uttalte Jokowi også at landet vil stanse all ny åpning av torvmyr.

– Hvis de klarer å gjennomføre det, er det veldig positivt. Plantasjetillatelser deles imidlertid ut over en lav sko, fordi korrupsjon er så veldig utbredt i landet, sier Lillegraven.

26. mai 2010 undertegnet Norge en skogavtale med Indonesia i Oslo. Den går ut på at Norge støtter Indonesias innsats med inntil en milliard dollar i årene frem mot 2020. Støtten forutsetter at Indonesia lykkes med å redusere sine klimagassutslipp fra avskoging.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder