HJERTELIG MØTE: Da Solbergs ektemann Sindre Finnes ankom Det hvite hus for statsmiddagen fredag kveld ble han tatt godt imot av førstedame Michelle Obama. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Ernas ektemann Sindre forteller i VG: Slik var min dag med Michelle

DET HVITE HUS (VG) Sindre Finnes (51) sier han fikk et varmt møte med USAs førstedame Michelle Obama (52) da hun var vert for ham i helgen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter å ha sovet på det én natt kan Sindre Finnes konkludere etter en hel dag med Michelle Obama:

– Michelle er et fantastisk flott menneske! sier han til VG.

Finnes, som er gift med statsminister Erna Solberg (55), deltok som hennes følge på det offisielle besøket fra de fem nordiske landene Danmark, Finland, Island og Sverige til USA fredag. Men Finnes er i øyeblikket den mest erfarne statsminister-ektefellen i Norden.

Erna på statsmiddag: Obama skrøt uhemmet av Ernas norske kjole

– Kona til den finske presidenten var den eneste jeg hadde møtt før. Jeg møtte henne i Oslo en gang da hun var helt ny i rollen. Men hun husket meg ikke da vi møttes nå, sier han.

Inviterte til Norge

Mens alle de andre nordiske statsministrene (og Finlands president) er alle menn, var Finnes eneste mannlige ektefelle som deltok på «koneprogrammet» fredag. Men det var ingen hindring for at han og Michelle Obama kom tett på hverandre.

– Jeg og Michelle ble godt kjent med hverandre. Hvis hun kommer til Norge for eksempel, så synes jeg det er naturlig å invitere henne til oss. Det sa vi også til dem da vi tok farvel etter middagen. De fortalte også at Kongen har invitert dem til Norge og tilbudt dem å se høydepunktene i Norge. Det ville jo ha vært en fin effekt av dette besøket om de kom på besøk til Norden igjen.

– Klarte du å være frempå og ta initiativ til å snakke med henne selv også?

– Ja, det følte jeg at jeg klarte. Og jeg fikk fortalt litt om Norge og norske forhold når det passet seg.

Programmet startet fredag morgen da statslederne ankom Det hvite hus. Sindre sier han raskt fikk god kjemi med førstedamen.

Erna etter Obama-festen: – Føler vi kjenner dem nå

Opprinnelig skulle ankomstseremonien foregå ute på plenen med flere hundre deltagere, men på grunn av det dårlige været ble utendørsarrangementet avlyst og flyttet inn.

– Det første Michelle sa til meg var at vi bare måtte slappe av, ikke måtte være redd for det som skulle skje og at det bare var for meg å følge henne. Hun kan jo dette. Dermed ble det med en gang en veldig avslappet tone, sier Sindre.

Var ikke nervøs

I forkant av reisen til Washington D.C fikk Finnes et minikurs i hva han måtte passe på og hva burde snakke om i samtalen med Michelle Obama.

TETT PÅ: Under omvisningen på Renwick-galleriet i sentrum av Washington D.C. fredag kom Sindre Finnes i nær og tett prat med Michelle Obama, og de to delte flere lattere sammen. Foto: Orjan F. Ellingvag

– Egentlig var jeg ikke så veldig nervøs. Vi var jo et følge på fem gjester, så da tenkte jeg at det kom til å gå bra. Så ligger det selvsagt et visst press på meg også. Presset ligger jo mest i at jeg må forsøke å gi et bilde av Norge til henne som hun kan huske. Slik at neste gang hun snakker med noen nordmenn, så vil hun kunne ha noe å snakke med dem om, sier han, og legger til:

– De har jo åpenbart allerede vært litt interessert i Norden og Norge. Under middagen på kvelden snakket jo Obama om at vi i Norge hadde hatt sakte-tv med blant annet Bergensbanen. Det var jo litt morsomt, sier Finnes.

Obama spøkte om nordiske språk: – Høres ut som «Game of Thrones»

Kunstutstilling

Etter ankomstseremonien i Det hvite hus gikk ektefellene de få meterne fra den nordvestre porten til galleriet Renwick, som er kjent for sin moderne, amerikanske kunst.

– Vi ektefellene gikk samlet til Renwick-galleriet først uten Michelle. Hun kom etter. Dermed fikk vi fem fra Norden en mulighet til å varme oss litt opp før hun kom. Vi fikk en veldig fin omvisning i de syv separatutstillingene, sier Sindre.

VG var til stede da ektefellene besøkte galleriet, og det var tydelig at Michelle Obama og Sindre Finnes trivdes i hverandres selskap. Samtalen fløt tilsynelatende lett og de to lo godt av hverandres replikker.

– Vi snakket mye om utstillingen der. Blant annet var det en del der som handlet om tsunamien i 2004 og der kom hun og jeg i nær prat med hverandre. I det neste rommet var teppet laget i Danmark og da kunne jeg diskutere med henne hvordan kunstnere kunne levere tegninger til fabrikker i Danmark og få levert store tepper. Det var hun opptatt av, sier Sindre.

FØRSTEDAME-GJENGEN: Sindre Finnes var eneste mannlige ektefelle som deltok på det nordiske toppmøtet fredag. Her klapper han etter at dansegruppen fra Savoy barneskole opptrådte. Til venstre for Michelle Obama sitter Finlands førstedame Jenni Haukio og til venstre for Sindre Finnes sitter Danmarks statsministers kone, Sólrun Løkke Rasmussen. Foto: Orjan F. Ellingvag

Siste punkt på programmet var en danseoppvisning med Savoy barneskole i Washington D.C., en skole som førstedamen personlig har engasjert seg i.

– Der var det tydelig at Michelle hadde et veldig nært forhold til de barna som opptrådte. Etter opptredenen hun til og med en liten formanende preken til dem og sa at det var viktig at de fortsatte på skolen og jobbet hardt. Det var veldig fint å se hvor omsorgsfull hun var, sier Sindre.

Etter galleribesøket dro de nordiske statsleder-ektefellene til presidentens offisielle gjestehus, Blair House, og til en lunsj med USAs utenriksminister John Kerry. Etter det ble det en kort pause sent på ettermiddagen før de på nytt vendte tilbake til Det hvite hus for statsmiddag med Obama-paret og 400 inviterte gjester.

Fikk kjoleskryt

Da Sindre og Erna steg ut av presidentlimousinen de ankom i utbrøt presidenten i ren over Solbergs antrekk:

– Wow, for en nydelig kjole!

FIKK OMVISNING: Førstedame Michelle Obama og Sindre Finnes ser opp på kunstinstallasjonen 1.8 av kunstneren Janet Echelman under omvisningen på Renwick-galleriet. Foto: Cliff Owen Ap

Sindre Finnes sier de opplevde presidentparet som svært vennlige.

– Da vi kom tilbake til Det hvite hus var det en mye mer avslappet og tilbakelent stemning. Da giret vi oss opp til middagen og det ble hyggelige samtaler med mange. Da fikk vi anledning til å snakke litt mer om familie, hvordan det er å ha ungdommer og sånt. Obamas barn og våre barn er omtrent like gamle, og der er det jo en del utfordringer som vi delte erfaringer og tips til hverandre på, sier Finnes, og legger til:

– Erna fikk også anledning til å fortelle Michelle og Barack om russefeiringen hjemme i Norge.

Skryer av Sindre

Erna og Sindres datter Ingrid (19) avslutter de nærmeste dagene sin russetid som avgangselev ved Ullern videregående skole i Oslo.

– Det var ikke helt enkelt å forklare konseptet med russefeiring i Norge til Obama. Men jeg sa at det var «spring break». Som en amerikansk fylletur, men på litt andre tidspunkter og sånt, sier Erna.

FORNØYD KONE: Statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes i en sofa i hotellobbyen på St. Regis, hvor de har bodd under oppholdet i Washington D.C. Foto: Orjan F. Ellingvag

Statsminister Erna Solberg er stolt og fornøyd med ektemannens innsats fredag.

– Jeg synes Sindre gjorde jobben helt fint. Også tror jeg Michelle er flink til å inkludere dem som er rundt henne. Jeg er fornøyd med måten han utført jobben på. Han var hyggelig i de sosiale sammenkomstene, og endte opp i en festlig ishockey-diskusjon med den finske presidenten og USAs visepresident Joe Biden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder