RINGEN SLUTTET: Forrige helg ble Jillian Sobol, som har norsk adoptivmor og amerikansk adoptivfar, uteksaminert ved det samme universitetet hvor hun ble født og forlatt av sin biologiske mor. Foto: PRIVAT

Ble forlatt som nyfødt på universitetets vaskerom - nå har hun tatt eksamen der

Hun ble funnet i en boks på et vaskerom. Nå er hun uteksaminert fra samme skole hvor hun ble forlatt av moren for 31 år siden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

5. november 1984 ble det født en liten jente i en studenthybel ved San Francisco State University, hvor moren hennes var student. Morkaken ble kastet i søppelsjakten, mens den nyfødte ble plassert i en boks, og gjemt bort på vaskerommet. To-tre timer gikk, kroppstemperaturen sank og huden til den nyfødte ble blå. Fra magen hang en grovt avkuttet navlestreng.

Var døden nær: Her møter Line (16) endelig legene som reddet henne

Hun gråt ikke, men skalv så voldsomt, at hun tiltrakk seg oppmerksomheten til en student ved navn Patrick Coughlan, som var i ferd med å putte klærne sine inn i tørketrommelen. Han spurte den 21 år gamle sykepleierstudenten Esther Raiger om hun var klar over at det lå et spedbarn i en eske på vaskerommet, og da tok hun affære, skriver avisen San Francisco Chronicle, som først omtalte saken.

Kjente igjen symptomer

Sykepleierstudenten hadde nylig lært førstehjelp på nyfødte, og undersøkte først at hun hadde frie luftveier. Hun fjernet de skitne håndklærne den nyfødte var tullet inn i, og ble straks bekymret over blåfargen på huden. Hun visste at barnet var utsatt for infeksjoner på grunn av måten navlestrengen var blitt kuttet, og kjente igjen tegn på nedkjøling.

– Løp og hent hjelp! Ring 911, beordret hun Coughlan, og tok vare på babyen til ambulansen kom frem, og fikk fraktet den nyfødte til sykehus. Senere ble hun adoptert av det norsk-amerikanske paret Sam og Helene Sobol, som ga henne et varmt og kjærlig hjem.

Mente Hope (2) var en heks: Slik ble barnet reddet

I dag er den lille jenta blitt voksen. Hun heter Jilian Sobol, er 31 år og ble for noen få dager siden uteksaminert med en bachelorgrad fra universitetet hvor hun ble født. Historien om jenta som ble forlatt har gått som en farsott i amerikanske medier.

– Det har vært helt overveldende, inderlig og gledelig. Å bli uteksaminert herfra er en milepæl, sier den sprudlende 31-åringen Jillian Sobol til VG.

STOLTE FORELDRE: Jillian Sobol sammen med amerikanske Sam og norske Helene Sobol under eksamensseremonien i San Francisco. Foto: PRIVAT

– Rørt

Esther Raiger, den tidligere studenten som var med på å redde henne den dagen hun ble født og så forlatt, var med på å feire den store dagen. Også hennes biologiske far, samt adoptivforeldrene deltok i feiringen.

– Jeg ble skikkelig rørt over at Esther kom og ville være med på å feire uteksamineringen min, sier Jillian Sobol til VG.

31-åringens historie er grundig beskrevet i avisen San Francisco Chronicle, som også skriver at hun ikke hadde fortalt universitetet om sin personlige bakgrunn før tidligere i år, da hun skrev et brev til universitetets rektor og fortalte om sin spesielle tilknytning til institusjonen.

– Det hjalp med å slutte sirkelen. Og det hjalp meg følelsesmessig å få ordene ut til menneskene som trengte å høre det, sier hun til Washington Post.

Hun valgte heller ikke å studere ved San Francisco State University på grunn av at hun var født der. Det ble bare slik, siden hun ønsket å studere reiselivsledelse ved skolen, som også tilfeldigvis var hennes fødested.

Rørte verden: Fireåring med hjerteskjærende honnør til sin drepte far

I kontakt med moren

– Jeg fikk et par flotte foreldre, som har oppfostret meg. Uten dem hadde jeg aldri kunnet komme til Norge, sier 31-åringen, som har tanter, onkler og søskenbarn i Stavanger.

Hun har gått på Agder Folkehøgskole, og jobbet ved hoteller i Stavanger.

– Jeg har klart meg gjennom harde, kalde norske vintre som en ekte vikingkvinne, ler 31-åringen.

Hun har også vært i skriftlig kontakt med sin biologiske mor gjennom Facebook, og utelukker ikke at hun en dag kanskje vil møte henne ansikt til ansikt.

– Jeg henvendte meg til henne ved å skrive et brev der jeg takket henne for å ha gitt meg liv, og for å la henne vite at jeg ikke hater henne. Hun kunne ikke ta vare på et lite barn den gang, og det var hennes valg. Jeg har nå startet denne prosessen så vi kanskje en gang kan møtes i fremtiden, sier Jillian Sobol til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder