JOBBET I UTRYDDELSESLEIER: Her er et arkivfoto av Hubert Z tatt da han jobbet i konsentrasjonsleiren. Ved siden av sees et arkivbilde tatt inni kvinnedelen av Auschwitz-Birkenau i januar 1945. Foto: AFP/ Auschwitz Memorial Archives ,

Tysk domstol: «Auschwitz-pleier» (95) frisk nok til rettssak

Den nå 95 år gamle «pleieren» Hubert Z er frisk nok
til å svare på tiltalen for medvirkning til drap på hele 3681 mennesker i nazistenes fryktede dødsleir under andre verdenskrig.

 • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fire år gammel

Tidligere i sommer slo nemlig en lavere rettsinstans fast at SS-sersjanten som jobbet som «pleier» i Auschwitz i det naziokkuperte Polen, var for syk til å svare for seg i en rettssal.

Tirsdag ble dette, ifølge nyhetsbyrået AFP, omgjort i en høyere rettsinstans i Rostock. Ifølge dommen kan han nå allikevel stilles til ansvar for sine handlinger.

Sytti år etter at flere av toppnazistene satt tiltalt for sine forbrytelser under Nürnbergprosessene, har Tyskland i det siste satt inn et støt for å få tiltalt de siste gjenlevende mistenkte etter den andre verdenskrig.

BAKGRUNN: De seiret over dødsleirene

I 2013 skal tyske myndigheter ha bedt statsadvokaten om å sikte 30 tidigere Auschwitz-ansatte i 2013. Det samme året lanserte Simon Wiesenthal-senteret en storstilt kampanje i Tyskland for å få nye spor om de siste naziforbryterne, som er i ferd med å dø av alderdom.

Hubert Z, jobbet som en medisinsk pleier i dødsleiren i 1944. I perioden han var der skal det ifølge AFP ha ankommet hele 14 togsett med fanger- inkludert den kjente dagbokforfatteren Anne Frank. De fleste av disse skal etter hvert ha blitt drept i gasskamrene i Auschwitz-Birkenau.

Påtalemyndigheten sa at Z (navnet er delvis anonymisert) visste om og forsto at hele hensikten med leiren var å utrydde.

Les: Eva og Miriam (10) var Dr. Mengeles forsøkskaniner (krever abonnement)

«Gitt hans bevissthet, støttet den tiltalte leierens organisasjon og var derfor både involvert i og støttet utredningen», sa påtalemyndigheten i en uttalelse. Sakkyndige mener Hubert Zs reduserte kognitive og fysiske kapasitet kan oppveies under en rettssak blant annet med hyppige pauser og kortere rettsdager.

KOMMENTAR: De siste vitnene

Mer enn 1,1 millioner mennesker, de fleste europeiske jøder, forsvant i utryddelsesleiren under krigen.

Anne Frank, som kom til Auschwitz med deler av sin familie, ble senere overført til en annen utryddelsesleir, Bergen-Belsen. Her døde hun i mars 1945.

Oskar Groening skal ha vært regnskapsfører i Auschwitz. I en rettsak i sommer ble han dømt til fire års fengsel (bilde til høyre.) I bildet til venstre sees han iført sin SS-uniform. Foto: AFP og AP. Foto: ,

LES OGSÅ: Nazijeger vil finne Norges skjulte krigsforbrytere

I april startet rettssaken mot en annen Auschwitz-ansatt, tyskeren Oskar Groening (94). Han var tiltalt for medvirkning til drap på 300.000 i Auschwitz.

93-åringen skal ha hatt en rolle som en form for regnskapsfører i leiren, da han holdt oversikt over de konfiskerte pengene til fangene.

Han skal også ved noen få anledninger ha sørget for at logistikken ved rampen der togene med fanger kom inn til dødsleiren, fungerte. Her ble det skilt mellom de som skulle jobbe og de som ble sendt rett i døden. Den stjålne rikdommen de stjal fra fangene, ble siden overført til Berlin. Groening ble dømt til fire år i fengsel i juli i år.

I november i år ble den 93 år gamle sersjanten Reinhold H, som var vakt i dødsleiren, også vurdert som frisk nok til å gå igjennom en rettssak. Han er tiltalt for medvirkning til drap på 170.000 personer. Selv sier han at han var beordret til et område av leieren som ikke hadde noe med massedrapene å gjøre.

På VG Pluss får mange historier fra andre verdenskrig (krever innlogging:)

*«Hitlers blonde bøddel», «Det tredje rikes unge, onde dødsgud», – Reinhard Heydrich har fått mange tilnavn. Sjefen for SS' politiapparat var et totalt hensynsløst verktøy for Hitlers sinnssyke visjoner om et raserent Europa.

* Da Norge ble hærtatt: Det er natten til 9. april 1940. Norske farvann syder av tyske krigsskip. Om noen timer skal Norge tvinges inn i annen verdenskrig og ende under Hitlers jernhæl.

* Hitlers hemmelige tunnel: Da TV-kanalen History Channel ville lage dokumentar om Adolf Hitler, fant de en hittil ukjent underjordisk tunnel som linket Berlins undergrunnsnett til flyplassen Tempelhof. Var det her Hitler & Co. unnslapp i slutten av april 1945?

Les også

 1. Norsk professor tviler på at nazigulltoget er funnet

  At det pansrede nazitoget som polske myndigheter mener de har påvist under bakken skal inneholde en tapt gullskatt, er…
 2. Hitler-malerier solgt på auksjon

  14 malerier som trolig er laget av Adolf Hitler, er solgt for til sammen 3,4 millioner kroner på en auksjon i Tyskland.
 3. «Nazi-bestemor» (87) dømt til fengsel i Tyskland

  Tyske Ursula Haverbeck (87) ble fredag dømt til 10 måneders fengsel for å ha benektet at Holocaust fant sted.
 4. Britiske tenåringer pågrepet for tyveri fra Auschwitz

  De to britiske 17-åringene er beskyldt for å stjele potteskår, knapper og deler av en barberhøvel som kan ha tilhørt…
 5. Utestengt fra Norge – drept i Auschwitz

  I 1934 ble tre norske romfamilier nektet å reise hjem av norske myndigheter.

Mer om

 1. Andre verdenskrig

Flere artikler

 1. Auschwitz-«pleier» (95) stilt for retten

 2. Auschwitz-vakt (94) tiltalt for massedrap

 3. «Nazi-bestemor» (87) dømt til fengsel i Tyskland

 4. 94-åring tiltalt for medvirkning til drap under andre verdenskrig

 5. Stutthof-prosessen: Vitne (92) fortalte om tvunget fadermord, hundebitt og elektrosjokk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder