KRITISK: Sveriges utenriksminister Margot Wallström kritiserte menneskerettsvilkårene i Saudi-Arabia.

KRITISK: Sveriges utenriksminister Margot Wallström kritiserte menneskerettsvilkårene i Saudi-Arabia. Foto:JØRGEN BRAASTAD,VG

Svensk regjering taus om hvordan forholdet til Saudi-Arabia ble reparert

Regjeringen i Sverige vil ikke si om den måtte be om unnskyldning for å avslutte den diplomatiske konflikten med Saudi-Arabia.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den saudiarabiske ambassadøren vender nå tilbake til Stockholm og forholdet mellom de to landene er normalisert.

Men verken utenriksministeren eller statsminister Stefan Löfven vil lørdag si om svenskene ba om unnskyldning for å avslutte den diplomatiske konflikten.

Krangelen startet da Saudi-Arabia tidligere i mars nektet utenriksminister Margot Wallström å tale på helgens toppmøte i Den arabiske liga. Hun hadde da nettopp kritisert menneskerettsvilkårene i Saudi-Arabia.

– Jeg trekker ikke tilbake mine uttalelser om demokrati og menneskerettigheter, understreker Wallström.

Kongen involvert

Nyhetsbyrået TT skriver at det er klart at et brev fra kong Carl Gustaf og statsminister Löfven spilte en viktig rolle i å avslutte konflikten.

– Vi kan bekrefte at kongen, etter forespørsel fra regjeringen, sendte et brev som ble overlevert den saudiarabiske kongen, sier informasjonssjef Margareta Thorgren ved det svenske hoffet.

TTs kilder i utenriksdepartementet opplyser at Carl Gustaf ble oppringt av kong Salman av Saudi-Arabia fredag kveld. Da ble han fortalt at ambassadøren ville vendte tilbake til Stockholm.

– Misforståelse

Sveriges statsminister Stefan Löfven kommenterte forholdet til Saudi-Arabia under sitt besøk i Kina lørdag, men statsministeren ville ikke si om svenskene ba om unnskyldning til Saudi-Arabia.

– Vi har oppklart en eventuell misforståelse om at vi skal ha fornærmet islam, noe vi aldri har gjort, sa han.

Stefan Löfven. Foto:JØRGEN BRAASTAD,VG

– Saudi-Arabia er et innflytelsesrikt land. Derfor er det viktig for oss å gjenopprette de bilaterale forbindelsene, sa Wallström på en pressekonferanse lørdag formiddag.

Etter at Saudi-Arabia nektet den svenske utenriksministeren å tale under det arabiske toppmøtet, valgte Sverige å ikke forlenge en militær avtale med Saudi-Arabia. Det igjen førte til at Saudi-Arabia kalte hjem sin Sverige-ambassadør.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder