ÅSTEDET: En folkemengde samlet seg lørdag på stedet rett ved Kreml, midt i sentrum av Moskva, der den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov fredag kveld ble skutt og drept. Foto:,Afp

Livsfarlig å bli regimekritiker i Russland

Disse Putin-kritikerne er drept eller mystisk døde

– Drap er blitt helt vanlig i den politiske verktøykassen i Russland, sier Aage Borchgrevink.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den russiske opposisjonslederen Boris Nemtsov ble fredag kveld skutt og drept på åpen gate i Moskva. President Vladimier Putin har fordømt drapet og sagt at han vil sette landets beste etterforskere på saken.

Gjennom president Putins regjeringstid er en rekke regimekritikere blitt drept, ofte uten at noen er blitt stilt til ansvar for drapene. VG presenterer her noen av de mest fremtredende sakene.

KRITIKER: Seniorrådgiver Aage Borchgrevinck i Den norske Helsingforskomité. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Når du kan bli drept på gaten på denne måten, eller dømt til fengsel som regimekritikeren Aleksej Navalnyj, sier det seg selv at det er en svært tung beslutning å bli fremtredende opposisjonell i Russland i dag. Det er livsfarlig, sier seniorrådgiver Aage Borchgrevink i Den norske Helsingforskomité.

– Mot å bli politistat

Han har jobbet i menneskerettsorganisasjonen i en årrekke og følger utviklingen i Russland og tidligere sovjetstater tett.

– Vi har nå to fra menneskerettsorganisasjonen Memorial som sitter i våre kontorer og jobber med å dokumentere forbrytelser i Russland. Det er et arbeid som ville vært for farlig å gjøre der, hvor hverken personer, arkiver eller datamaskiner er trygge. Det blir bare enda viktigere å støtte de som ønsker rettsstat og menneskerettigheter i Russland, sier han.

Borchgrevink mener Russland går i retning av å bli en politistat, og forventer at situasjonen vil bli som i Hviterussland.

– Ingenting tyder på at det kommer til å bli bedre med det første, sier han.

Kommentar:Han talte Putin midt imot

– Kan skade Putin-regimet

RUSSLAND-EKSPERT: Julie Wilhelmsen, forsker ved NUPI. Foto:,NUPI

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen understreker at den russiske opposisjonen vanligvis ikke bekjempes med drap, men ved å begrense ytringsfrihet, politiske friheter og demonstrasjonsretten.

– Det er ikke uten videre grunn til å sette dette drapet i sammenheng med myndighetenes kampanje mot opposisjonelle grupper. Jeg tror ikke Putin-regimet har noen interesse av å drepe fremtredende opposisjonelle, snarere tvert i mot. En slik sak er heller til skade for regimet, mener hun.

Forskeren mener imidlertid at Putin-regimet har vært med på å skape en antivestlig stemning som har gjort at reformvennlige krefter er blitt en utsatt gruppe i det russiske samfunnet.

– Nemtsov var nok ikke spesielt populær blant russiske nasjonalister og ekstreme grupper. Selv om ikke myndighetene har bestilt drapet, har vi erfaring med at disse drapene ikke blir oppklart, sier hun.

Børge Brende: – Norge fordømmer drapet

Dette er noen av Putin-kritikerne som er drept eller mystisk døde:

DREPT: Sergej Jusjenkov. Foto:,AP

17. april 2003: Den liberale politikeren Sergej Jusjenkov (52) ble skutt flere ganger i brystet i attentatet som fant sted utenfor hans hjem i utkanten av Moskva. Han var kjent for sin motstand mot de russiske krigene i Tsjetsjenia, og han var også et kjent fjes på TV der han med en røyk i hånden kommenterte alt fra krigen i Tsjetsjenia til korrupsjonen i regjeringen. Fire personer ble dømt for drapet i en kontroversiell rettssak.

3. juli 2003: Gravejournalisten og den liberale politikeren Jurij Sjtsjekotsjitsjin (53) gjorde seg upopulær i Kreml etter å ha gransket de hemmelige tjenestene og kommet med avsløringer om korrupsjon og hvitvasking. Han døde 16 dager etter at han ble mystisk syk. Han skal ha vist samme symptomer på forgiftning som Alexander Litvinenko, som ble forgiftet av det radioaktive stoffet Polonium-210 tre år senere. Riksadvokaten i Russland lukket saken i 2009, uten at noen er blitt dømt for drapet.

DREPT: Paul Klebnikov. Foto:,AP

9. juli 2004: Paul Klebnikov (41), den amerikanske journalisten og redaktøren for den russiske utgaven av Forbes magazine, ble skutt fra en bil på åpen gate i Sankt Petersburg, og døde senere av skadene på sykehus. Han hadde skrevet om korrupsjon og offentliggjort en liste over Russlands rikeste. Ingen er dømt for drapet.

DREPT: Anna Politkovskaja. Foto:,Ap

7. oktober 2006: Den russiske gravejournalisten Anna Politkovskaja (48) ble funnet skutt og drept i heisen i bygningen hvor hun bodde i Moskva. Hun ble regnet som en av de få journalistene i Russland som våget å rapportere kritisk om det russiske militærets brutale overgrep i Tsjetsjenia, og kritiker av president Vladimir Putin. I fjor ble to menn dømt til livsvarig fengsel for drapet, mens ytterligere tre andre fikk henholdsvis 12, 14 og 20 år i fengsel.

DREPT: Aleksander Litvinenko. Foto:,Getty

23. november 2006: Den tidligere russiske KGB-agenten Alexander Litvinenko (43) dør etter å ha blitt forgiftet i London, hvor han bor i eksil. Litvinenko hadde markert seg som en skarp kritiker av presidenten. Den britiske påtalemyndigheten mener Litvinenko ble forgiftet da han drakk te sammen med de to russiske agentene Andrej Lugovoj og Dimitrij Kovtun. Russiske myndigheter har avvist at de sto bak drapet, og nekter å utlevere de to til Storbritannia.

DREPT: Stanislav Markelov og Anastasia Baburova. Foto:,AP

19. januar 2009: Menneskerettsadvokaten Stanislav Markelov (34), som representerte ofre for krigen i Tsjetsjenia, ble skutt i bakhodet og drept i Moskva etter å ha deltatt på en pressekonferanse. Journalisten Anastasia Baburova (25) ble skutt da hun forsøkte å stanse den maskerte gjerningsmannen. Hun døde senere på sykehuset. En russisk nynazist ble dømt til livsvarig fengsel for drapene i 2011.

DREPT: Natalia Estemirova. Foto:,REUTERS

15. juli 2009: Natalia Estemirova (50), menneskerettighetsaktivist i Memorial, som samarbeidet med journalister i Novaja Gazeta om å granske drap og kidnappinger i Tsjetsjenia, ble bortført i Groznyj og neste morgen funnet skutt og drept i en veikant i naborepublikken Ingusjetia. Ingen er dømt for drapet.

DREPT: Sergej Magnitskij. Foto:,Reuters

16. november 2009: Advokaten Sergej Magnitskij (37) dør etter å ha blitt nektet medisinsk behandling i et fengsel i Moskva, der han satt tiltalt for økonomisk kriminalitet etter å ha anklaget myndighetene for korrupsjon. Russland har ikke stilt noen til ansvar for dødsfallet, men USA har satt en rekke russiske tjenestemenn på sin sanksjonsliste og anklaget dem for å ha nektet Magnitskij legebehandling.

DØD: Boris Berezovsky. Foto:,Ap

23. mars 2013: Den russiske mangemillionæren Boris Berezovskij (67) ble funnet død i sitt eget hjem i Storbritannia, hvor han levde i eksil. Han var i utgangspunktet Putin-tilhenger, men de kom på kollisjonskurs etter presidentvalget i 2000 og ble deretter en sterk kritiker av Putin. Ting tyder på at han tok sitt eget liv, men britisk politi klarte aldri å bevise det.

DREPT: Boris Nemtsov. Foto:,Afp

27. februar 2015: Opposisjonslederen Boris Nemtsov (55) blir skutt og drept i sentrum av Russlands hovedstad Moskva.

Kilder: NTB, AP, Reuters

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder