MØTTE IKKE OPP: Det er utstedt arrestordre mot Thailands avsatte statsminister Yingluck Shinawatra, etter at hun ikke møtte opp til domsavsigelsen i rettssaken mot henne. Foto: Sakchai Lalit AP

Kilde til CNN: Thailands avsatte statsminister har rømt landet

Thailands avsatte statsminister Yingluck Shinawatra har rømt landet, sier en kilde nær familien til CNN. Hun møtte ikke i retten slik hun skulle fredag.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Yingluck var fraværende da en domstol skulle avgi sin kjennelse i rettssaken der hun er anklaget for maktmisbruk. CNNs kilde ville ikke oppgi hvor hun har reist. Thailandske myndigheter sier de ikke har noen spor som tyder på at hun har forlatt landet på lovlig vis, men en kilde opplyser at den tidligere statsministeren «definitivt» ikke er i landet lenger.

Yingluck anklages for maktmisbruk og for å ha påført landet store tap med et rissubsidieprogram hun innførte under sin tid som statsminister.

Bakgrunn: Thailands statsminister må gå av

Hennes tidligere handelsminister Boonsong Teriyapirm ble fredag dømt til 42 års fengsel for korrupsjon i forbindelse med handel med ris mellom Thailand og Kina i 2013. 18 andre tiltalte, inkludert tidligere statstjenestemenn og ansatte i private selskaper, ble også funnet skyldig, melder DPA.

For syk til å møte opp

Alarmen gikk da Yingluck ikke dukket opp i retten fredag. Juntaleder Prayut Chan-o-cha ga ordre om skjerpet grensekontroll både på store og små veier ut av landet.

– I dag tidlig trodde jeg hun var modig og møtte opp i retten, men det viste seg at hun ikke gjorde det, sier han, ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Forsvareren hennes sier hun er for syk til å være til stede for domsavsigelsen og ber om en utsettelse. Retten tror ikke på at hun er syk og utsteder derfor en arrestordre, sa dommer Cheep Chulamon fredag.

Domstolen har besluttet at domsavsigelsen er utsatt til onsdag 27. september som følge av at eksstatsministeren ikke dukket opp.

Hevdet sin yskyld

Shinawatra har hele tiden hevdet sin uskyld. I en timelang forsvarstale på tampen av den 18 måneder lange rettssaken sa hun at hun innførte ordningen i god tro om å øke inntektene til landets fattigste.

Yingluck var Thailands statsminister fra 2011 til 2014, da en militærjunta overtok makten.

Les mer: Yingluck Shinawatra (44) ny statsminister i Thailand

Mange kritikere mente at det i realiteten var hennes 18 år eldre bror, Thaksin Shinawatra, som styrte landet. Den styrtrike forretningsmannen har også vært statsminister, men flyktet i eksil for å unngå å bli satt i fengsel for korrupsjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder