Velgerne i Labour-lederens valgkrets ser ham knapt, men Miliband vinner uansett

VALGFLESK: Labour-leder Ed Miliband skulle fremstå som folkelig, men forsøket på å spise en bacon sandwich med pressen til stede i fjor vår, slo svært uheldig ut. Foto:Jeremy Selwyn / Evening Standard / Eyevine,

Britisk skjebnevalg: Her er «Bacon-Ed» en sikker vinner

DONCASTER (VG) Etter å ha blitt latterliggjort for disse
spisebildene, måtte Labour-leder Ed Miliband velge en ny strategi.

Artikkelen er over fire år gammel

Det var i mai i fjor at PR-folkene i Labour ville framstille Ed Miliband - middelklassegutten fra fasjonable Primrose Hill i Vest-London - som en «mann av folket». Det gikk fryktelig dårlig.

Ed, fulgt av nøye utvalgt presse, bestilte en bacon-sandwich, men bet tydeligvis av mer enn han kunne svelge.

Bildene av hans kamp mot den britiske matklassikeren har hjemsøkt ham siden. I årets valgkamp, der meningsmålingene viser omtrent dødt løp, har Miliband vært så skjermet at han knapt har vært synlig.

Les også:Slik er David Camerons valgkamp

Skjermet mot pressen

FINT BESØK: Ed Miliband på ett av sine svært få besøk til valgdistriktet han får sitt parlamentssete fra, under et velorkestrert velgermøte sammen med kona Justine i Doncaster North i begynnelsen av april. Foto:Chris Radburn,Ap

Med unntak av velregisserte seanser, som da han presenterte en steintavle med seks valgløfter, eller snakket om politikk med komikeren Russel Brand, gir han omtrent

ikke intervjuer. For å få dekke hans offentlige valgkampmøter må man gjennom et syltrangt nåløye.

«Usynlighetsstrategien» har ført til raseri i deler av pressen, særlig blant de konservative avisene. Men den kjente politiske kommentatoren Tony Travers ved LSE mener det kan vise seg å være lurt:

– Miliband mangler karisma, men ved å holde en lav profil har han unngått store feil. Statsminister David Cameron har faktisk gjort flere blemmer, sier Travers til VG.

– Sånn sett har «sitte stille»-kampanjen faktisk fungert bedre enn mange i Labour fryktet, utdyper han.

Storbritannia-ekspert ved Universitetet i Oslo, Øivind Bratberg er enig med sin britiske kollega:

– Pressen har behandlet ham ganske urettferdig, derfor er folkene rundt ham opptatt av å skjerme ham mest mulig, forklarer Bratberg.

Faren var marxist

«Red Ed», som han kalles fordi faren Ralph var en kjent marxist, må også tåle daglige sammenligninger med den klumsete tegneseriefiguren fra «Wallace and Gromit» fra landets avistegnere.

Det anstrengte forholdet til media medfører også at Miliband er lite ute blant folk.

I begynnelsen av april besøkte han sin egen valgkrets, Doncaster North i Yorkshire. Men til tross for at han eier et hus her, slik valgloven krever, var det første gang på et år at han var ute blant sine lokale velgere.

INGEN BULLDOG: Ray Severn bor i nabolaget der Ed Miliband sikrer sine stemmer, i valgkretsen Doncaster North, og mener at Labour ikke kjemper hardt nok for arbeidsfolk Foto:Fredrik Solstad,VG

– Jeg så ham så vidt før forrige valg, men han er ikke her så ofte. Han tar oss for gitt: Alle her oppe stemmer Labour uansett. Jeg tror ikke jeg gidder å stemme i år, sier Ray Severn (65), i Milibands «nabolag».

Gammelt gruveområde

Som mange andre i valgkretsen er Severn pensjonert gruvearbeider. Økonomien her har aldri kommet seg etter at Yorkshires kullgruver gikk dukken på 1970-tallet. Miliband er den første parlamentarikeren fra kretsen som ikke selv har bakgrunn fra gruvearbeid.

– Miliband er jo ikke akkurat en lokal gutt, hans ekte hjem er jo et luksushus i London, sier Tracy Pickery (51), som like fullt skal stemme Labour.

Da VG besøker Doncaster er det på dagen ti år siden første gang Miliband ble valgt inn til parlamentet herfra. Men ikke en eneste valgbod, løpeseddel eller plakat er å se noe sted.

– Flere av Labour-toppene har «sikre seter» i Nord-England. Men Ed Miliband har ikke konsentrert seg om det området. Han prøver å nå velgere i middelklassen i Sør-England, forklarer Øyvind Bratberg.

Ved den lokale puben «The Forrester Arms» har ikke Miliband vært innom på åtte år, forteller bartender Rob, som «ikke bryr seg om politikk».

Utenfor Milibands kontor, i landsbyen Bentley, har Christine Jaques (70) heller ikke sett noe til hennes lokale MP (Member of Parliament).

Beskjededent kontor

– Jeg har aldri tenkt over at min MP er Labour-leder, men jeg stemmer på dem uansett, for de rike bryr seg ikke om oss, sier hun.

I nabohuset til Milibands første bolig i området, har Paul North også bestemt seg for å støtte Labour.

HADDE HUS HER: Paul North foran det første huset Ed Miliband skaffet seg da han jobbet for å vinne det «sikre setet» i Doncaster for første gang i 2005. – Den gang gikk han rundt og hilste på alle. Foto:Fredrik Solstad,VG

– Da han først flyttet inn hit var han innom og håndhilste på hele nabolaget. Etter han sikret seg dette valgsetet har vi ikke sett ham. Men han får min stemme, på grunn av helsepolitikken, sier North.

Helse er toppsaken

Å styrke det nasjonale helsesystemet, NHS, er hovedsaken for Labour - samt å snu kuttene i velferdsstaten som regjeringen har innført.

USNOBBETE: Skiltet og bygget til Milibands lokale kontor i Doncaster North vitner ikke om at det kan være britenes neste statsminister som treffer sine velgere her. Foto:Fredrik Solstad,VG

– De konservatives plan om at rikdom til dem helt på toppen skal dryppe nedover i samfunnet, har sviktet arbeiderklassen. Vi vil skape et Storbritannia som jobber for arbeiderne, skriver partiets talsmann i en epost til VG, som er det nærmeste vi kommer å få et intervju med Miliband.

Men selv om kuttpolitikken er upopulær, ligger ikke Labour så godt an som de burde, mener kommentator Tony Travers.

– Gitt de store kuttene i offentlig velferd hadde man forventet at Labour hadde en klar ledelse nå, sier Travers.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder