Rekordmange drevet på flukt

USKYLDIG: Et barn som i går ble skadet i et angrep mot den opprørkontrollerte bydelen Douma i utkanten av den syriske hovedstaden, får behandling i en improvisert sykestue. Foto:,Afp

2014 var det blodigste krigsåret siden før 1989

Ikke siden den kalde krigens slutt er flere mennesker blitt drept i krig på ett enkelt år.

 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fem år gammel

2014 kan nå skrives inn i historiebøkene som det blodigste året siden den kalde krigens slutt. Mange konflikter ble mer voldelige, og over 100.000 mennesker ble drept i krig, ifølge ferske tall fra fredsforskerne Therese Pettersson og Peter Wallensteen ved Universitetet i Uppsala, som i disse dager blir beskrevet i Journal of Peace Research.

Dette skyldes først og fremst den blodige krigen i Syria, men også økt vold i land som Irak, Afghanistan, Ukraina og Nigeria. Drapstallet er imidlertid et forsiktig anslag, ifølge PRIO-forsker Henrik Urdal, som er redaktør for tidsskriftet.

FREDSFORSKER: Henrik Urdal ved Institutt for fredsforskning (PRIO) i Oslo. Foto: PRIO Foto:,PRIO

Artikkelen bekrefter den betydelige økningen i antall drepte i væpnede konflikter, som VG skrev om tidligere i år.

– FN opererer med høyere dødstall, men forskerne i Uppsala sine egne definisjoner og har i tillegg strengere krav til bekreftede kilder. De har imidlertid brukt samme definisjoner over lang tid, og vi kan med sikkerhet si at dette er en betydelig endring i negativ retning sammenliknet med den positive utviklingen vi har sett i hele perioden siden den kalde krigens slutt, sier Henrik Urdal til VG.

– 2014 faktisk er det blodigste året siden før 1989. Uppsala sine tall for drepte dekker dessverre kun perioden fra 1989, men vi har grunn til å tro, basert på egne tall som PRIO har samlet inn, og som benytter en litt mindre konservativ metode, at 1988 sannsynligvis var verre, sier Urdal.

Dyster rekord

Flyktninghjelpen legger torsdag frem Flyktningregnskapet 2015, som viser at rekordmange 59,5 millioner mennesker ble drevet på flukt i fjor.

Ikke siden etter slutten på andre verdenskrig har antallet flyktninger i verden vært høyere.

I tillegg til Syria-krisen, er det en stor økning i antall flyktninger i Sør-Sudan, Irak og Ukraina.

De færreste flykter til de rikeste landene, ifølge rapporten, som slår fast at ni av ti fordrives i eller til et utviklingsland.

– Den store flyktningkrisen finner vi ikke i Europa. De store folkevandringene og belastningene finner vi i verdens fattige land, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland i en pressemelding.

Flere kriger

I 2014 var det 40 væpnede konflikter i verden, noe som er det høyeste antallet siden 1999, og en økning på 18 prosent fra 2013. Fjorårets utvikling er et brudd med en langvarig utvikling der vi har sett stadig færre konflikter.

– Det er for tidlig å si om vi faktisk nå er på vei bort fra en fredeligere utvikling eller om dette kun er et midlertidig tilbakeslag. Vi tror det siste. Påstander om at vi står ovenfor en tredje verdenskrig er nonsens, men det er dessverre en påstand som stadig kommer opp, sier Urdal.

Han understreker at underliggende faktorer som økonomisk og sosial utvikling, samt utbredelsen av godt styresett, er økende.

Fredeligere på sikt

– Verden vil på sikt bli fredeligere, viser våre statistiske modeller. Samtidig ser vi en trend hvor regionale konflikter får store konsekvenser og gjør det vanskeligere å forutse utviklingen, sier PRIO-forskeren.

Han tror konfliktene i Syria og Ukraina er grunnleggende vanskelige å løse, og kommer til å bli langvarige.

– Mye forskning understøtter at fredsbevarende FN-operasjoner har en betydelig effekt om de har mye penger og et bredt mandat til å gjøre en forskjell. Vi har imidlertid sett en nedadgående trend i bruken av fredsoperasjoner som skyldes finanskrisen og viljen til å finansiere, i tillegg til uenigheter i Sikkerhetsrådet, sier Urdal.

Mer om

 1. Forskning og vitenskap
 2. Syria
 3. Ukraina
 4. Afghanistan
 5. Irak
 6. Nigeria

Flere artikler

 1. Jihadistiske konflikter tar flest liv

 2. Mener verden blir et stadig bedre sted

 3. Jente drept i mislykket selvmordsangrep i Nigeria

 4. Nigeria: – 20 gisler frigitt fra Boko Haram

 5. FN: Boko Haram brukte barn som menneskelige skjold

Fra andre aviser

 1. 2014 var det blodigste året siden den kalde krigen

  Bergens Tidende
 2. Optimisme tross alt: Dagens kriger krever færre dødsofre

  Aftenposten
 3. Slik har ekstrem religion tatt over slagmarken

  Aftenposten
 4. Her skjer terrorangrepene

  Bergens Tidende
 5. Mener verden blir et stadig bedre sted

  Bergens Tidende
 6. Flere væpnede konflikter og flere ofre i 2014

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder