MÅ LÆRE: Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk sier noe av det viktigste er å lære asylsøkere holdninger og verdier. Foto: Anne Elisabeth Næss , VG

Voldsforsker: En ny form for overgrep i vestlige samfunn

Voldforsker Ragnhild Bjørnebekk slakter svensk politi for å tie om overgrep mot kvinner.

 • Christina Quist

Artikkelen er over fire år gammel

– Dette er en ny form for overgrep i vestlige samfunn. Vi kjenner til den typen overgrep fra for eksempel India, men ikke her, mener voldsforsker ved Politihøyskolen, Ragnhild Bjørnebekk.

Voldsforskeren mener det har vært eksempler på massevoldtekter utført av innvandrere, men at den typen mulig organsierte og planlagte hendelser som har rystet Stockholm og Köln, ikke har vært sett her i landet.

Opptil 200 jenter kan ha blitt utsatt for seksuell forulemping under den store ungdomsfestivalen We are Sthlm, mens politiet i Tyskland til nå har mottatt over 500 anmeldelser på seksuelle overgrep, vold og tyverier. Det skal dreie seg om gjerningspersoner av utenlandsk opprinnelse.

Bakgrunn: Kvinner ble befølt og angrepet

– Dette dreier seg om grunnleggende holdninger og verdier. Vi må ha offentlige diskusjoner hvor vi tør å snakke om dette, sier hun.

– Gjør ofrene betydningsløse

Bjørnebekk er svært overrasket over at svensk politi har tiet om sin kjennskap til overgrepene. Politiet i Stockholm valgte mandag ettermiddag å anmelde seg selv for sin håndtering av saken. De har selv forklart at de fryktet at informasjonen om overgrep skulle skape en stormvind og fyre opp under fremmedfiendtlige krefter.

– Det er totalt uakseptabelt å beskytte mennene som utfører overgrepene, og det gjør man ved å fortie det. Jeg opplever at man har vært opptatt av å skjerme menneskene som utfører slike handlinger fordi man er redd for diskriminering. Da foretar man samtidig en vurdering av at ofrene er betydningsløse, sier hun.

Gjerningspersonene får da får det hun kaller en belønning, og det sender samtidig et signal om at det er handlinger som blir godtatt og som dermed kan fortsette.

Köln på nyttårsaften: Michelle (18) sier hun ble omringet av 30 menn

– Man må være tydelige med en gang. Det er en fare forbundet med asylsøkere som kommer. Noen tar med seg mønsteret fra landet de er fra, men det er veldig viktig å få frem at dette ikke gjelder alle. De fleste mennesker forstår at det er feil, påpeker hun.

Trenger opplæring i verdier

Bjørnebekk mener at noe av det viktigste man kan gjøre for å forebygge slike hendelser, er god opplæring i vestlig kultur og dens holdninger og verdier slik at de forstår hvilket samfunn de lever i.

Les også: Svensk politi anmelder seg selv

– Førstegenerasjonsinnvandrere kan ha med seg en del kriminalitet fra hjemlandet. Vi ser en endring i neste generasjon, men vi kan ikke vente på den. Holdninger og verdier må tas opp tidlig i innføringskurset når de kommer til landet, sier hun.

Bjørnebekk er klar på at man heller ikke kan bekjempe slike holdninger ved å behandle dem på samme måte selv, med ekstreme trakasseringer.

Les også: Mener overgrepene i Köln virker planlagte

– Det er viktig å sette inn forebyggende tiltak. Personer med diskriminerende holdninger til kvinner og jenter har ikke hemninger, de har ikke verdier om at det ikke er greit, sier hun. Og om det skjer noe, må det komme reaksjoner med en gang. Vi kan ikke sy puter under armene deres slik de gjør i Sverige, sier hun

– Spenninger som kommer til overflaten

– Når alt går i oppløsning kan slikt skje. Under den arabiske våren var det tydeligvis langvarige spenninger som lå under i samfunnet som kom opp til overflaten. Dette endte med flere typer voldshandlinger, mener religionsforsker og islam-ekspert Kari Vogt.

Flere kvinner ble den gang overfalt og utsatt for seksuelle overgrep på Tahrir-plassen i Egypt. Bølgen av overgrep kom som en følge av maktskifte og voldsomme protester mot regjeringen i landet.

Amnesty: Kvinner voldtas midt i demonstrasjonene

Vogt mener det er vanskelig å spekulere i hva som ligger til grunn bak masseovergrepene I Köln og mener man må avvente inntil man får mer kunnskap om hva som har skjedd.

– Vi har sett at det har vært angrep som har lignet angrepene som skjedde under den arabiske våren i Kairo, men slike masseovergrep er ikke vanlige i Midtøsten. Til forskjell fra hva mange tror, er Midtøsten stort sett trygt for kvinner, mener hun.

Mer om

 1. Krim
 2. Sverige
 3. Innvandring
 4. Tyskland

Flere artikler

 1. Syriske flyktninger tar avstand fra masseovergrepene: – Utvis gjerningsmennene!

 2. Strengere tysk voldtektslov etter Köln-overgrepene

 3. Pluss content

  Kripos: Er forberedt på enkelte tilfeller av trakassering

 4. Politirapport om overgrepene i Köln: Politiet sperret av området – da eskalerte overgrepene

 5. Masseovergrepene i Köln: Bare to av de mistenkte er fra Syria

Fra andre aviser

 1. «Vi får et stort demokratisk problem dersom kvinner ikke skal kunne bevege seg hvor de vil»

  Bergens Tidende
 2. Overfallene i Köln koster politisjef jobben

  Bergens Tidende
 3. Hva skjedde egentlig i Köln og Stockholm?

  Bergens Tidende
 4. Strengere voldtektslov etter overgrepene i Köln

  Aftenposten
 5. Merkel: - Tyskland må ha åpen debatt om integrering

  Fædrelandsvennen
 6. Strengere tysk voldtektslov vedtatt enstemmig

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder