ENESTE OVERLEVENDE: Buthaina Muhammad Mansour blir båret ut av ruinene etter et luftangrep som drepte åtte i hennes familie i Sana fredag. Foto: Khaled Abdullah Reuters

Minst 14 sivile drept i Jemen – Buthaina den eneste i familien som overlevde

Den Saudi-ledede koalisjonen sier de bombet sivile ved en feil. Vesle Buthaina vet ennå ikke at både foreldrene og alle søsknene er drept etter luftangrepet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Tidligere lørdag kom det en uttalelse fra koalisjonen, som har kriget i Jemen siden 2015, om at de vil granske hva som skjedde da minst 14 sivile ble drept i et luftangrep over hovedstaden Sana fredag.

Bakgrunn: Denne krigen har drept 6000 på ett år

I en uttalelse lørdag sier koalisjonen at den har gjennomgått hendelsesforløpet under angrepet, og at deres etterforskere har «funnet at en teknisk feil lå bak angrepet». Hva slags teknisk feil det er snakk om, oppgis ikke, skriver NTB.

Angrepet snudde opp ned på resten av livet for Buthaina Muhammad Mansour, som er fire eller fem år gammel.

Begge foreldrene, hennes fem søsken og onkelen ble drept da huset ble jevnet med jorden i et bombeangrep fra den Saudi-ledede koalisjonen.

Hun har hjernerystelse og brudd på hjerneskallen, men legene tror ifølge Reuters at hun vil overleve – som den eneste i familien. Foreløpig vet ikke den lille jenta hva som har skjedd, ifølge nyhetsbyrået.

Fikk du med deg? Ifølge en FN-rapport ble 683 barn drept av koalisjonen i fjor. Nå selger Norge igjen ammunisjon til et av landene

– Alle var døde

En annen av Buthainas onkler, Saleh Muhammad Saad, sier til Reuters at det bare var ruiner igjen da han kom til familiens hus.

Han forteller at han forsøkte å fjerne bygningsmassene som lå over Buthainas foreldre, men at han ikke klarte det.

– De døde, sier han.

– Vi fikk fjernet betong og planker. Først så vi hennes bror, Ammar, som var tre. Så hennes fire søstre. Alle var døde. Jeg tok en pause og skrek ut, det var så vondt. Men jeg tok meg sammen, gikk inn i ruinene igjen og hørte Buthainas rop, sier han.

Slår alarm: Akutt sultkrise

Saleh finner trøst i at Buthaina ser ut til overleve, men sørger over resten av familien.

– Hennes søster Raghad pleide alltid å gi meg klemmer og kyss når jeg var på besøk. Jeg pleide å si «nå er det nok», og da svarte hun alltid «nei, det er det ikke» og fortsatte å klemme og kysse, sier han.

Etter to og et halvt år med brutal krig er sykehus, infrastruktur og fabrikker ødelagt i Jemen. Hungersnød og dårlig sanitære forhold har gjort at kolera sprer seg i rekordfart. På tre måneder er 2000 døde, en halv million er smittet.

Landet er splittet av krig mellom Houti-militsen, som har tatt kontroll over hovedstaden, og en koalisjon ledet av Saudi-Arabia. Over 10.000 mennesker er drept, og situasjonen i landet beskrives som verdens verste humanitære katastrofe.

I utkastet til en ny FN-rapport som ble lekket i forrige uke, går det fram at 683 barn ble drept i koalisjonens luftangrep i Jemen i fjor. Koalisjonen har i tillegg ansvaret for nesten tre firedeler av angrepene på skoler og sykehus, ifølge rapporten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder