Her jakter de pokémoner i Syrias krigsruiner

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

Flere syrere er bitt av Pokémon Go-basillen, men det er ikke lett å fange de små monstrene i det krigsherjede landet.

Dårlig dekning og at spillet egentlig ikke er tilgjengelig i Syria, gjør det vanskelig å spille, ifølge nyhetsbyrået AFP.

I videoen som er kommet ut fra det borgerkrigsherjede landet, ser man spillere som jakter på figurene i sønderbombede bygninger i byen Douma. Den ligger rundt 10 kilometer nordøst for Damaskus, og kontrolleres av opprørsstyrkene.

Bakgrunn: Fem år med borgerkrig i Syria

– Vi installerte appen fordi vi ville prøve dette spillet i Syria og spesielt i vår region, det østlige Ghouta, sier Samir til AFP.

– Til å begynne med var det vanskelig fordi vi ikke hadde noen internettforbindelse - det er nemlig ikke dekning overalt. Vi måtte kople oss på via Viber for å laste ned spillet, siden det ikke er tilgjengelig i Syria, forteller han videre.

Fikk du med deg? Russisk helikopter skutt ned i Syria

Når man endelig har forbindelse, er det heller ikke enkelt.

– Noen ganger er det vanskelig å fange Pokémon fordi de dukker opp på takene til ødelagte bygninger, eller utenfor beleirede Ghouta. Det er derfor dette spillet ikke har hatt noen sukesess her i Syria, selv om det er veldig populært i resten av verden, forklarer Hamza, som også bor i Douma, til AFP-reporteren.

Pokémon brukes i kampanje

Pressetjenesten til en av de mange opprørsgruppene i Syria, Revolutionary Forces of Syria Media Office (RFS), bruker også Pokémon Go for å be verden redde syriske barn. Kampanjen har tidligere vært omtalt i blant annet The Guardian.

RFS publiserte forrige måned en rekke bilder av barn som tilsynelatende befant seg i krigssoner mens de holdt opp bilder av forskjellige Pokémon figurer med budskapet «Jeg er fra Syria... Redd meg».

– Pokémon Go-dilla har grepet hele verden. Vi bestemte oss for å bruke spillets popularitet til å belyse lidelsene til syriske barn som har blitt frarøvet sin barndom, skriver RFS sjefredaktør Ghaith Hammour i en e-post til VG.

– Forhåpentligvis vil denne kampanjen minne folk over hele verden om at barna i Syria burde leke og ikke tenke på hvor den neste tønnebomben vil falle eller hvor de skal få sitt neste måltid. Mange har flyktet fra sine hjem for å komme unna Assads tønnebomber, russiske flyangrep og ISILs perverse ideologi, skriver redaktøren videre.

Husker du? USA: Foreldre gir barna Pokemon-navn

Borgerkrigen i Syria har ifølge AFP krevd mer enn 280.000 liv og tvunget millioner på flukt.

Klorgass

Tidligere tirsdag ble det kjent at en syrisk by skal ha blitt angrepet med klorgass.

BBC skriver at tønner som man mistenker inneholder klorgass skal ha blitt sluppet på byen Saraqeb, ifølge en lege og hjelpearbeidere.

Det er ikke kjent hvem som skal stå bak. Rundt 30 personer, for det meste kvinner og barn, skal ha blitt rammet. Ofre for klorgass blir kortpustede og skummer blod rundt munnen.

Et russisk helikopter ble mandag skutt ned i den urolige Idlib-provinsen i nærheten av Saraqeb. Alle fem ombord omkom. Det er ikke kjent hvem som står bak nedskytingen.

Situasjonen i og rundt Aleppo har tilspisset seg den siste tiden med regjeringsstyrkenes beleiring av den østlige delen av byen – hvor opprørsstyrkene er stasjonert.

Søndag kom meldingene om at regjeringen vil åpne ytterligere fire humanitære korridorer som sivile kan benytte, etter at Assads styrker har avskåret viktige forsyningslinjer inn til den kriserammede byen, og forsøkt å sulte ut opprørene.

FN anslår at 300.000 mennesker er beleiret i Aleppo, og FNs spesialutsending til Syria, Steffan de Mistura, advarer om at lagrene med mat og medisiner kan gå tom innen tre uker.

Denne artikkelen handler om