DEMOKRATER: Hillary Clinton og Bernie Sanders er fotografert før en CNN-debatt i New York 14.april. Foto: Jewel Samad, Afp

Clinton kjemper hardt for å parkere Sanders i Kentucky

Hillary Clinton setter inn full innsats før nominasjonsvalget i Kentucky tirsdag. Håpet er å få parkert konkurrenten Bernie Sanders skikkelig.

 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Clinton reiser nå rundt til kirker og andre samlingspunkter i Kentucky, samtidig som hennes TV-reklamer sendes ut til delstatens 4,4 millioner innbyggere.

Den tidligere utenriksministeren leder fortsatt klart i kappløpet om å bli Demokratenes presidentkandidat, men den siste tiden har nye småseirer gitt konkurrenten Bernie Sanders vind i seilene. Han har lovet å bli i kampen fram til landsmøtet i juli og håper på to nye triumfer i nominasjonsvalgene i Kentucky og Oregon tirsdag.

– Blir jevnt

Etter at Donald Trump nå står igjen som Republikanernes presidentkandidat, ønsker Clinton-leiren å rette oppmerksomheten mot selve presidentvalgkampen. Men med fortsatt motstand fra Sanders kan de foreløpig ikke gjøre det skiftet fullt ut. En seier i én av tirsdagens to delstater kan gi Clinton et verdifullt løft fram mot nominasjonsvalgene i California og New Jersey tidlig i juni.

Delstaten Oregon vil trolig gå til Sanders, men Clintons valgkamporganisasjon tror det er mulig å vinne i Kentucky. Søndag og mandag skal den tidligere utenriksministeren drive valgkamp i delstaten.

– Det kommer til å bli jevnt, men uansett, på samme måte som i valgene tidligere i måneden, så vil vi få ekstra delegater og komme nærmere å sikre nominasjonen, skriver Clinton-talsmann Brian Fallon i en epost.

Presset øker

Den siste tiden har presset økt i Det demokratiske partiet for å få Bernie Sanders til å trekke seg fra nominasjonskampen, slik at det kan samle kreftene bak Hillary Clinton.

Clinton har nærmere 300 flere bundne delegater enn Sanders og vil etter alt å dømme vinne nominasjonen. Derfor er deler av partiet frustrerte over at Clinton fortsatt må vie krefter til nominasjonsvalg i mindre viktige delstater, mens Trump og republikanerne kan prioritere de områdene og velgergruppene hvor det kan være flest stemmer å hente i november.

At Sanders fortsatt henger med, gjør det også vanskelig for president Barack Obama og visepresident Joe Biden å kaste seg inn i valgkampen på Clintons side.

– Det forsinker på alle måter startskuddet for valgkampen hennes, sier senator Sherrod Brown fra Ohio, som regnes som en liberal demokrat.

Vil engasjere ungdommen

Valgstrategene i partiet er overbevist om at Obama vil kunne overtale mange Sanders-tilhengere til å stemme på Clinton i november, særlig unge og liberale.

Frykten er at han kan komme til å provosere disse velgerne, dersom han kaster seg inn i valgkampen på Clintons side før Sanders formelt er ute av bildet.

Clinton må også vokte seg for å trå feil. Dersom hun forsøker å kapre stemmer fra republikanerne ved å legge vekt på sin utenrikspolitiske erfaring, risikerer hun at Sanders minner henne om hennes varme støtte til Irak-krigen.

– Når han spisser retorikken sin mot henne, får det nakkehårene mine til å reise seg. Jeg vet at dette kan bli brukt som ammunisjon, sier demokratenes senator Claire McCaskill fra Missouri.

Les også

 1. Hillary-velger: – Bekymret for at epost-saken kan skade henne

  CAMDEN (VG) I over åtte måneder har FBI-etterforskningen hengt som en mørk sky over Hillary Clinton (68).
 2. Inntekten til Bernie Sanders halvert

  Mye tyder på at Bernie Sanders (74) egne supportere har begynt å innse at kampen mot Hillary Clinton er tapt.
 3. Bill Clinton til VG: – En ære å bli første mannlige «førstedame»

  LOS ANGELES (VG) Bill Clinton (69) forsikrer om at verken han eller Hillary undervurderer motkandidat Donald Trump (69).
 4. Clinton-kampanjen om Sanders-angrep: – Uansvarlig og giftig

  NEW YORK (VG) I dag står slaget om New York. Samtidig hardner det seg til i ordskiftet mellom Hillary Clinton og Bernie…
 5. Clinton og Sanders i opphetet debatt

  Temperaturen mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders steg da de utfordret hverandres dømmekraft, bare dager før…

Mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Hillary Clinton
 3. Bernie Sanders

Flere artikler

 1. AP: Clinton blir Demokratenes presidentkandidat

 2. Clinton og Sanders vant én stat hver

 3. Nå er Hillary Clinton (68) historisk

 4. Pluss content

  De vant i Arizona

 5. USA-ekspert: Sanders gjør Clinton sårbar

Fra andre aviser

 1. Presset mot Sanders øker

  Bergens Tidende
 2. Clinton kjemper hardt for å parkere Sanders i Kentucky

  Fædrelandsvennen
 3. Trump og Clinton vant stort i Arizona

  Bergens Tidende
 4. Clinton nær seier i nominasjonskampen

  Bergens Tidende
 5. Clinton og Sanders tar én stat hver

  Bergens Tidende
 6. Medier: Clinton blir Demokratenes presidentkandidat

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder