FAR ANKLAGES: Camerons far Ian Cameron var aksjemegler og døde i 2010. Investeringsselskapet hans Blairmore Holdings dukket nylig opp i de såkalte Panama-papirene. Foto: Stefan Wermuth Reuters

Cameron «dypt såret» over anklager mot faren

Storbritannias statsminister David Cameron avviser at faren opprettet et investeringsselskap på Bahamas for å unndra skatt og kaller anklagene «dypt sårende og totalt usanne».

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Camerons far Ian Cameron var aksjemegler og døde i 2010. Investeringsselskapet hans Blairmore Holdings dukket nylig opp i de såkalte Panama-papirene, som inneholder opplysninger om over 200.000 postboksselskaper i skatteparadiser og hvem som har etablert dem.

– Det har kommet dypt sårende og totalt usanne anklager mot min far, sa Cameron, som understreket at det ikke er ulovlig å etablere selskap i skatteparadis.

– Dette er en helt vanlig praksis og det blir ikke gjort for å unndra skatt, sa han.

Forrige uke: Cameron la frem skatteopplysninger

Hadde andeler

Etter flere dager med økende press medga den britiske statsministeren til slutt at han hadde hatt andeler i farens selskap. Disse ble imidlertid solgt dem i januar 2010, fire måneder før Cameron tiltrådte som statsminister, noe han tjente drøyt 220.000 kroner på.

Cameron nekter for å ha unndratt skatt og gjort noe galt, men medga i en tale til sitt eget konservative parti i helgen at det ikke hadde vært noen god uke.

– Jeg vet at jeg burde ha håndtert dette bedre. Dere får bare klandre meg, sa Cameron.

Les også: Cameron innrømmet å ha tjent på Panama-trust

Vil ha åpenhet

Mandag møtte han i Underhuset der han blant annet la fram et lovforslag som vil gjøre det straffbart for selskap å legge til rette for skatteunndragelse.

Cameron mener britiske finansministre, opposisjonspartienes finanspolitiske talspersoner og mulige framtidige politiske ledere bør offentliggjøre sine skatteopplysninger, slik han selv gjorde søndag.

Finansminister George Osborne fulgte opp mandag og forsikret samtidig at han ikke har penger plassert i skatteparadiser.

Flere parlamentarikere fulgte etter og la fram sine skatteopplysninger, blant dem Labour-leder Jeremy Corbyn.

Les også: David Cameron henges ut i skandalebiografi

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder