Sikkerhetsrådet skal diskutere atomprøvesprengning

FNs sikkerhetsråd trer fredag kveld sammen for å diskutere Nord-Koreas siste atomprøvesprengninger og hvilke konsekvenser dette eventuelt skal få for landet.

  • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

USA og Russland har fordømt fredagens prøvesprengning, som var den femte i rekken siden Nord-Korea gjennomførte sin første atomtest i 2006.

USAs utenriksminister John Kerry og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov møttes fredag i Genève for å gjøre et nytt forsøk på å få i stand våpenhvile og gjenopprette fredsforhandlinger om Syria.

Kerry opplyste før møtet at han alt hadde diskutert den nordkoreanske atomprøvesprengningen med sine kollegaer i Japan og Sør-Korea.

– Det er åpenbart at dette vekker spesielt stor bekymring i Japan og Sør-Korea, men jeg tror vi trygt kan slå fast at alle deler denne bekymringen. Vi prøver nå å komme til bunns i hva som har hendt, og dette er noe vi vil diskutere i FN, sa Kerry.

Unike bilder: Slik er livet EGENTLIG i Nord-Korea

Sikkerhetsrådet trer sammen klokka 21 norsk tid, og møtet ledes av New Zealand som for tiden har det roterende formannsvervet i rådet.

Kina, Russland, Sør-Korea, Japan og USA har alle fordømt prøvesprengningen og slår fast at den var et klart brudd på flere FN-resolusjoner.

– Vi er dypt bekymret. Resolusjonene vedtatt av Sikkerhetsrådet må følges, og vi må sende en tydelig beskjed om dette, sa Lavrov fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder