YOGA FOR GRAVIDE: Maria Forero (40), Danielle Spielman (34), Tatiana Kuprienko (37) og Latoya Stirrup (34) deltok tirsdag kveld på gravidyoga i Miami. Flere av dem er skremt over zikaviruset. Foto: Thomas Nilsson/VG

Gravide Maria (40): – Blir litt paranoid

Zikaviruset skremmer gravide i Miami

MIAMI (VG) Maria (40) er gravid i 18. uke, mens Danielle (34) bare har noen uker igjen til fødselen. De frykter zikaviruset som nå sprer seg i byen deres.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg er veldig bekymret, sier Maria Forero (40) til VG.

Hun sitter på matten med fotsålene mot hverandre på yogastudioet Prenatal Plus Yoga like utenfor sentrum av Miami. I magen ligger hennes første barn.

– Jeg har så mange spørsmål: Hvem er disse menneskene som har blitt smittet, har de symptomer og hvordan har de fått det? Og bør jeg og mannen min teste oss? Det er så skremmende og det gjør meg nervøs, noe jeg ikke burde bli nå, sier hun.

Bakgrunn: Dette er zikaviruset

Endrer reiseråd

De siste dagene har det blitt meldt om totalt 14 tilfeller av zikasmitte i bydelen Wynwood i Miami i Florida. Det har ført til at det amerikanske senteret for sykdomskontroll og forebygging (CDC) råder gravide kvinner til ikke å reise inn i bydelen, fordi mygg som befinner seg der trolig har ført til de nylig registrerte smittetilfellene.

Det norske Folkehelseinstituttet (FHI) endret tirsdag sine reiseråd og fraråder nå gravide å reise til Miami.

Yogastudioet drives av Debra Geymayr, som arrangerer timer for vordende mødre så å si hver eneste dag.

– Vi snakker mye om zika her, og jeg gir dem mine råd. De bør for eksempel ikke dra inn til Midtown (der smitten har brutt ut) og jeg er motstander av kjemikalier som blant annet finnes i myggspray. Det finnes mange andre midler uten slike kjemikalier som gravide bør bruke, sier Geymayr og legger til at hun opplever at mange gravide hun møter er urolige.

VG i Miami: – Skremmende at det sprer seg så fort

– Blir litt paranoid

– Jeg blir nesten dårlig av å høre om zika, sier Maria Forero mens vi intervjuer Geymayr.

40-åringen sier at hun særlig denne dagen har lest mye om smitten på nettet etter de mange nye tilfellene i helgen.

– Jeg bor faktisk veldig nære Wynwood, og i dag hørte jeg at alle som har vært der siden midten av juni burde teste seg. Jeg blir litt paranoid.

– Særlig i dag har jeg tenkt mye på det, og lest mye på nettet. Det endte med at jeg bestilte armbånd for å holde mygg unna på Amazon.

18 UKER PÅ VEI: Maria Forero (40) venter sitt første barn og følger nøye med på utviklingen av zikaviruset i Miami. Foto: Thomas Nilsson/VG

Ved siden av Maria sitter Danielle Spielman (34), som er gravid i 36. uke.

– Jeg er veldig bekymret og snakket faktisk akkurat med mannen min om det. I helgen var han ute i hagen og jobbet, og jeg syntes det er veldig skremmende. Men i går var jeg ute og gikk i 20 minutter uten at jeg så en eneste mygg, så hva skal man gjøre?

Les også: Juan Pedro (7 md.) vil trenge hjelp hele livet

Holder seg innendørs

34-åringen sier at hun de siste dagene har vært så lite utendørs som mulig.

– Jeg går til bilen, kjører til kontoret, går inn der, jobber, går ut i bilen igjen, kjører hjem og blir som oftest hjemme resten av kvelden. Og jeg drar selvsagt ikke i nærheten av det smitterammede området.

HØYGRAVID: Danielle Spielman (34) er gravid i 36. uke, og oppholder seg utendørs så lite som mulig i frykt for zikaviruset. Foto: Thomas Nilsson/VG

Latoya Stirrup (34), som sitter på en av de andre mattene, er gravid i 23. uke.

– Jeg er ikke redd, men jeg er føre var og holder meg unna Midtown. Så holder jeg meg mest innendørs, og når jeg er utendørs smører jeg meg en krem som holder myggen unna, sier hun og fortsetter:

– Men jeg prøver ikke å være paranoid.

NYBAKT MOR: Enid Santiago (37) har nylig født en sønn, som hun holder mest mulig innendørs i disse dager. Foto: Thomas Nilsson/VG

Utenfor en helsestasjon møter vi Enid Santiago (37) som fødte en gutt for én måned siden. Santiago kommer opprinnelig fra Puerto Rico i Karibia hvor zikasmitten har skutt i været. Nylig meldte New York Times at det så langt er registrert 5500 smittetilfeller på øya, hvorav 672 er gravide. CDC mener imidlertid at tallene er svært underrapporterte.

– Jeg prøver å holde babyen min så mye innendørs som mulig, forteller Santiago.

– Tok du noen forholdsregler da du var gravid?

– Jeg var litt bekymret da jeg gikk gravid, så jeg valgte blant annet ikke å dra til Puerto Rico da.

Les også: Første barn i Europa født med zika-misdannelser

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder