DØRBANK: 6. februar gikk Høyres markedssjef, Dag Terje Solvang (nummer to fra høyre bak), dør til dør i Neshua, New Hampshire, for å overbevise velgere om å stemme på Marco Rubio.

DØRBANK: 6. februar gikk Høyres markedssjef, Dag Terje Solvang (nummer to fra høyre bak), dør til dør i Neshua, New Hampshire, for å overbevise velgere om å stemme på Marco Rubio. Foto: Privat ,

Høyre-topp håper homomotstander Rubio vinner

Her driver Høyres homofile markedssjef valgkamp for Marco
Rubio. Av de amerikanske presidentkandidatene har Rubio markert seg som en av de sterkeste motstanderne av at homofile skal få gifte seg.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den republikanske presidentkandidaten Marco Rubio vil oppheve muligheten homofile har til å gifte seg, og benekter at det i det hele tatt fins en åpning i den amerikanske grunnloven for at homofile kan få gifte seg på samme måte som heterofile par.

Les også: Her er de amerikanske presidentkandidatene

Likevel:

I forkant av primærvalget i den amerikanske delstaten New Hampshire, gikk Høyres markedssjef Dag Terje Solvang dør til dør for å overbevise velgerne om å stemme på akkurat Rubio.

– Man må frikoble kampanje og politikk, sier Dag Terje Solvang til VG og siterer Rubios kampanje-leder Rich Beeson:

– Jeg bryr meg ikke om hans politiske standpunkt. Det jeg bryr meg om, er å få mannen valgt.

– Ikke reist for politisk støtte

Solvang er gift med helseminister i Høyre, Bent Høie.

Les også: Høyre-ektemann blir Høyre-topp

– Rubio er en av de mest tydelige motstanderne av homofilt ekteskap i den amerikanske valgkampen. Hvorfor støtter du ham?

– Jeg dro for å lære kampanje. Jeg hadde aldri reist for å støtte ham politisk, selv om de to tingene aldri er helt frikoblet. Jeg er så absolutt for homofilt ekteskap. Jeg er gift med en mann selv. Hadde jeg vært amerikaner, så hadde jeg nok slåss innenfor partiet for å få endret deres mening, sier Solvang.

Kun timer før resultatene fra primærvalgene i de 14 delstatene som går under betegnelsen «super Tuesday» begynner å komme inn, tror han fortsatt Rubio har en sjanse til å bli republikanernes presidentkandidat.

– Jeg tror det, men alt avhenger jo av resultatene nå. De kan gå til landsmøtene med to kandidater, og da blir det eliten i partiet som avgjør, sier Solvang.

Les også: Intensiv ordkrig mellom Trump og Rubio

ANGREP: Senator i Florida, Marco Rubio angrep forretningsmann Donald Trump for lempfeldig omgang med arbeidstakerrettigheter under en debatt ved Universitetet i Houston, 25. februar. Foto: Gary Coronado , Ap

For akkurat nå ligger Donald Trump best an til å bli republikanernes presidentkandidat.

– Jeg var 20 minutter på et folkemøte med Donald Trump. Der ble det mye at alle andre var idioter. Dersom republikanerne velger Trump,vinner Hillary, sier Solvang.

Les også: Clinton mot Trump

Dør til dør

Det var under Høyres årlige konferanse i Washington i fjor at Solvang kom i kontakt med Rubio-kampanjen. På et møte med representanter for kampanjeorganisasjonene til alle presidentkandidatene, opplevde Solvang Rubio-kampanjen som den mest imøtekommende. Etter å ha stilt alle kandidatene spørsmål om de fikk observere kampanjen fra innsiden, var det kun Rubio-kampanjen som sa ja.

– I hvilken grad er det amerikanske republikanske partiet Høyres søsterparti?

– Vi er medlem av samme organisasjon, International Democratic Union. Men samtidig er det vanskelig å trekke fellesnevnere mellom politiske saker der og hjemme. Det er mange i Høyre som støtter Hillary, sier Solvang.

I forkant av primærvalget i New Hampshire i begynnelsen av februar, reiste Solvang over for å gå dør til dør og drive valgkamp for Marco Rubio.

Les også: Kan Rubio trumfe Trump

– Jeg håper det er Rubio de ender opp med. Det ville blitt en spennende valgkamp som hadde handlet om Amerikas rolle i verden og forholdet til Europa. Ender de opp med Ted Cruz eller Donald Trump, blir det mest snakk om å stenge grensene.

Solvang sier han er mest fasinert av hvordan Rubio-kampanjen klarer å drive en grasrotkampanje, svært inspirert av kampanjene sittende president Barack Obama drev i 2008 og 2012.

Derfor vant Obama valget i 2008

Derfor vant Obama valget i 2012

– Det var imponerende å se hvordan de klarte å skape og holde på et voldsomt engasjement blant frivillige i valgkampen, sier Solvang.

Les også: Marco Rubio: - Han bør stille som presidentkandidat i Norge

– Hva kan du overføre til Høyres valgkamp i 2017?

– Vi kan bli enda flinkere til å snakke med velgerne og dra mer på dørbank for å forklare våre løsninger. Det har ingen hensikt å møte mange, dersom kvaliteten på det som ble sagt, er dårlig. Verdien i direkte velgerkontakt er å møte folk og høre på deres utfordringer, sier Solvang.

Og for balansens skyld; dagen etter dro han på et folkemøte med en av demokratenes presidentkandidater, Hillary Clinton.

– Det er mulig det er min forutinntatthet som snakker; men Rubio drev en grasrotkampanje, mens Clinton opplevde jeg var litt mindre grasrot. Å være på et folkemøte med henne, Bill og Chelsea Clinton – man blir jo litt starstruck, sier Solvang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder