NASA: Kan ha funnet beboelig planet

En av planetene, som NASA omtaler som en «større, eldre
fetter av Jorden», ble oppdaget av romteleskopet Kepler.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

NASA holdt en pressekonferanse om funnet i 19-tiden norsk tid og har også omtalt saken i en pressemelding.

Planeten, som foreløpig har fått navnet Kepler-452b, befinner seg i en såkalt «beboelig sone» rundt en sol-lignende stjerne. I forbindelse med den samme oppdagelsen har forskerne også funnet 11 andre planeter som også kan være beboelige.

– Dette spennende funnet tar oss et skritt nærmere å finne Jorden versjon 2, sier NASA-forsker John Grunsfeld.

Fått med deg denne? NASA-forsker: – Romvesener finnes, og vi har bevis

Ifølge Grunsfeld minner planeten mer om vår egen jordklode enn det noen annen som er oppdaget tidligere.

Kepler-teleskopet ble skutt ut i verdensrommet i 2009, for å søke etter planeter innenfor vår egen galakse. I fjor oppdaget teleskopet hele 715 planeter og NASA-forskerne mener flere av dem kan være beboelige.

Husker du? Russisk milliardær vil bruke 800 millioner romvesen-jakt

Stor mulighet for liv

Kepler 452b sirkler stjernen i den samme avstanden som Jorden gjør rundt solen, noe som innebærer at den befinner seg i en sone hvor temperaturen åpner for eksistensen av vann i flytende form, som igjen er en forutsetning for liv, slik vi kjenner det fra vår egen klode.

Jon Jenkins, som jobber med å analysere dataene fra Kepler-teleskopet, utelukker ikke at det kan finnes liv på den nye planeten.

– Det er utrolig å tenke på at denne planeten har tilbragt 6 milliarder år i den beboelige sonen rundt stjernen sin - lenger enn Jorda. Det innebærer en stor mulighet for at liv kan oppstå, så lenge alle de nødvendige ingrediensene og forholdene for liv eksisterer der.

Les også: Her lander apen Fargam etter romferden

Planeten, som skal være rundt 60 prosent større enn Jorda i diameter, befinner seg hele 1400 lysår unna vår egen klode. Inkludert den siste oppdagelsen, har Kepler-teleskopet lokalisert totalt 1030 planeter.

Saken fortsetter under bildet.

LIGNER PÅ VÅR PLANET: En NASA-tegner har laget denne illustrasjonen som sammenligner Jorda med den nyoppdagede planeten, som foreløpig har fått navnet Kepler-452b, og som skal være cirka 60 prosent større enn Jorda i diameter. Foto:T. Pyle,Afp

Kan ta flere tiår

På pressekonferansen i USA hadde Jenkins imidlertid dårlige nyheter til de som lurer på hvor fort vi vil få svar på om det finnes liv på Kepler 452b.

– Det er et vanskelig spørsmål å svare på. Vi tar grep for å komme oss dit så fort som teknologien tillater oss det, uttalte Jenkins, ifølge britiske The Independent.

– Bare med tanke på farten det ville tatt et romfartøy å komme seg dit, selv hvis det reiste i en fart nær lysets hastighet, så ville det likevel tatt flere tiår.

Husker du? Spektakulære bilder av ildkule på vei mot Jorden

NASA-forskeren Jeff Coughlin mener vi er minst en generasjon unna å komme oss til den nye planeten.

– Du og jeg kommer tvilsomt til å kunne reise til disse planetene. Men barna til våre barns barn, kan få det til. Det gir oss noe å sikte etter.

PROFESSOR: Kaare Aksnes. Foto:UiO,

Norsk ekspert: – Interessant funn

Kaare Aksnes, professor emeritus ved Institutt for teoretisk astrofysikk i Oslo, har ikke fått med seg den siste kunngjøringen fra NASA, men omtaler likevel funnet som interessant.

Samtidig oppfordrer han folk til å ha is i magen og understreker at det ikke er første gang NASA kommer med lignende kunngjøringer.

– Det er i seg selv ikke så epokegjørende. Man har oppdaget jordlignende planeter før. Selv om de ligner, betyr det ikke nødvendigvis at det er liv der. Det er et interessant funn, men jeg vil ikke kalle det noen sensasjon, sier Aksnes til VG.

Sett denne? Norske Robin (20) kan få enveisbillett til Mars

Professor: – Fremdeles usikkert om den kan ha liv

Øystein Elgarøy, som er ekspert på de såkalte eksoplanetene, sier til VG at den nye planeten ser ut til å være den mest jordlignende som er funnet til nå, basert på dens radius og omløpstid.

– Før vi vet massen og sammensetningen til atmosfæren er det imidlertid fremdeles usikkert om den har vann på overflaten og kan ha liv, sier UiO-professoren til VG.

Les også: Dette er den eldste biten av Jorden

Han deler Aksnes syn på at funnet er en del av en trend hvor man finner flere og flere planeter lik vår egen jordklode.

– Antageligvis er planeter som Jorden vanligere enn vi hadde grunn til å tro for et par tiår siden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder