Trump vil nekte muslimer innreise til USA

Donald Trump (69) vil at USA skal nekte alle muslimer innreise til landet inntil videre.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Meningsmålinger viser et «hat» fra muslimer mot amerikanere som kan føre til flere angrep, sier Trump i en uttalelse sendt ut til mediene. USA bør innføre innreisenekt fram til Kongressen kan sette i verk noen tiltak, mener han.

– Uten å se på de forskjellige meningsmålingene er det tydelig for alle at hatet er utenfor fatteevne, sier han.

– Hvor dette hatet kommer fra og hvorfor må vi finne ut av. Fram til vi kan fastslå og forstå dette problemet og den farlige trusselen det utgjør, kan ikke vårt land være offer for forferdelige angrep av mennesker som bare tror på jihad, og som ikke har noe fornuft eller respekt for menneskeliv, står det å lese i uttalelsen.

Trumps oppslutning blant republikanske velgere falt 12 prosentpoeng på mindre enn en uke, ifølge en meningsmåling som ble publisert for en uke siden.

Nedgangen er den største for Trump siden han i juli tok ledelsen blant kandidatene som kjemper om å bli Republikanernes presidentkandidat.

Sett denne? Trumps verste fornærmelser

Obama: IS snakker ikke for Islam

Blant de som nå har tatt til orde etter Trumps siste utspill er president Obama. På Twitter-kontoen til det Hvite hus, sier han følgende:

– Vi kan ikke la denne kampen bli definert som en kamp mellom USA og Islam. IS snakker ikke for Islam. De er skurker, og kriminelle. Og de utgjør en svært liten del av en milliard muslimer verden over.

Krass kritikk

Utspillet fra presidentkandidaten legger seg inn i rekken av kontroversielle utspill de siste månedene. 69-åringen har nemlig som vane å skape overskrifter verden over.

For kort tid tilbake svarte han bekreftende i et intervju med NBC på at han mener at alle muslimer bør bli lovpålagt å registrere seg i en egen database. Det fikk flere av Trumps partifeller til å stemple den republikanske favorittkandidaten som fascist.

– Trump er en fascist. Og det er ikke noe jeg kaller folk for ofte, men han har fortjent det, skrev Max Boot, som blant annet er rådgiver for den republikanske presidentkandidaten Marco Rubio, på Twitter.

Han har tidligere skapt overskrifter da han ikke rettet på en mann som kalte president Obama muslim.

Trump innrømmer: – Jeg har vært barnslig

I slutten av november fikk Trump krass kritikk etter et valgmøte der det ble oppfattet som at han gjorde narr av New York Times-journalist Serge Kovaleski, som lider av sykdommen AMS - eller Arthrogryposis multiplex congenita. AMS er en medfødt tilstand som kan føre til feilstillinger i armer og ben på grunn av bøyde og stive ledd.

I talen forsvarte han blant annet påstandene om at tusener av muslimer i Jersey City skal ha feiret i gatene da to fly krasjet inn i World Trade Center i New York 11. september 2001. Et angrep han for øvrig mener aldri ville skjedd dersom han selv var president på det tidspunktet.

Reaksjoner strømmer inn på Twitter

– Donald Trumps utspill er helt forvirret. Hans forslag er ikke seriøst, tvitret Jeb Bush, som i likhet med Trump kjemper om å bli Republikanernes presidentkandidat.

Utover natten er det flere som ikke har klart å la utspillet om muslimenes innreise i USA passere.

– Latterlig, mener guvernør Chris Christie, en annen av Trumps rivaler.

Hillary Clinton, som er favoritt til å bli demokratenes presidentkandidat, omtaler Trumps ideer som «kritikkverdige, fordomsfulle og splittende».

Ben Rhodes, som er utenrikspolitisk rådgiver i Det hvite hus, sier at forslaget strider mot amerikanske verdier, religionsfrihet og landets nasjonal sikkerhetsinteresser.

Trump sier i en uttalelse sendt til mediene mandag at meningsmålinger viser et «hat» fra muslimer mot amerikanere som kan føre til flere angrep. USA bør innføre innreisenekt fram til Kongressen kan sette i verk noen tiltak, mener han.

– Hat utenfor fatteevne

– Uten å se på de forskjellige meningsmålingene er det tydelig for alle at hatet er utenfor fatteevne. Hvor dette hatet kommer fra og hvorfor må vi finne ut av. Fram til vi kan fastslå og forstå dette problemet og den farlige trusselen det utgjør, kan ikke vårt land være offer for forferdelige angrep av mennesker som bare tror på jihad, og som ikke har noe fornuft eller respekt for menneskeliv, heter det i uttalelsen.

Trumps kampanjeleder Corey Lewandowski ble spurt i en epost om innreiseforbudet skulle gjelde spesielt for innvandrere eller om det også skulle gjelde visa til studenter, turister og andre reisende til USA. Hans svar var «alle».

Litt senere sendte Trump ut en melding der han understreker at forslaget om innreiseforbud ikke skal gjelde for muslimer som allerede er bosatt i USA, men at det er viktig å være på vakt.

Trump leder fortsatt kampen om å bli republikansk presidentkandidat, men hans oppslutning blant republikanske falt 12 prosentpoeng på mindre enn en uke, ifølge en meningsmåling som ble publisert for en uke siden.

Nedgangen er den største for Trump siden han i juli tok ledelsen i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder