FENGSLET: En demonstrant holder her opp et bilde av Raif Badawi under en protestmarsj i Paris tidligere i år. Foto: Stephane De Sakutin , AFP

Saudiarabisk blogger kan snart bli pisket igjen

Raif Badawi er dømt til 1000 piskeslag, men har bare mottatt
50 av dem. Nå hevder kona hans at Saudi-Arabia vil gjenoppta piskingen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Badawi har sittet fengslet siden 2012, etter at han ble pågrepet for å ha skrevet religionskritisk på bloggen sin «Saudi Arabian Liberals». Han ble først dømt til 600 piskeslag og syv år i fengsel for å ha «fornærmet islam», men straffen mot bloggeren ble i 2014 skjerpet til ti års fengsel og 1000 piskeslag.

Ifølge dommen skulle Badawi motta 50 piskeslag hver fredag 20 uker på rad. Han ble pisket første gang i januar i år, men etter det har ytterligere pisking stadig blitt utsatt. Årsaken til utsettelsene skal være 31-åringens helse.

Bakgrunn: Ble funnet skyldig i å fornærme islam

Kan bli pisket i fengselet

Samtidig har det være massive protester mot dommen mot bloggeren over hele verden. Blant annet har det blitt protestert utenfor den saudiarabiske ambassaden i Oslo flere ganger.

Nå varsler Badawis kone, Ensaf Haidar, at piskingen snart kan bli gjenopptatt. I en uttalelse på hjemmesiden til Radi Badawi Foundation skriver Haidar at hun har fått informasjon om at saudiarabiske myndigheter har godkjent at avstraffelsen kan fortsette.

– En velinformert kilde har fortalt at piskingen vil bli gjenopptatt snart, men denne gangen innenfor fengselsmurene, skriver Haidar.

Ifølge den opprinnelige dommen skulle piskingen foregå i all offentlighet.

Les også: Ukentlige demonstrasjoner mot Badawi-pisking

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Samme kilde hadde rett sist

Badawis kone legger til at kilden til den nye informasjonen er samme person som opplyste om at piskingen første gang ville starte i januar. Dette viste seg den gang å være riktig.

Haidar har selv fått innvilget politisk asyl i Canada sammen med parets tre barn. Hun oppfordrer Saudi-Arabias konge Salman til å benåde ektemannen.

– Jeg ber hans majestet Kong Salman om å gjøre slutt på min ektemanns prøvelser og benåde ham. Jeg ber også om at kongen tillater at han deporteres til Canada så han kan være sammen med sin familie og sine barn. Barna har nå vært uten faren sin i fire år, skriver hun.

Kommentar om Saudi-Arabia: All time high for dobbeltmoral

137 henrettelser i år

Saudi-Arabia, som er en nær alliert av USA og Vesten, praktiserer en streng wahhabi-tolkningen av islam, som gir presteskapet kontroll over domstolene.

Blasfemi, gudsfornektelse, heksekunst og mange andre forbrytelser straffes med døden. Ifølge Amnesty er Saudi-Arabia det landet i verden som har gjennomført flest henrettelser i 2015, med totalt 137 henrettelser så langt i år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder