INGEN GUD: Stephen Hawking hevder i sin nye bok at det ikke var nødvendig med Gud for å skape universet. Den jobben fikset tyngdeloven. Foto: NASA/Scanpic

INGEN GUD: Stephen Hawking hevder i sin nye bok at det ikke var nødvendig med Gud for å skape universet. Den jobben fikset tyngdeloven. Foto: NASA/Scanpic

Stephen Hawking: - Universet ble ikke skapt av Gud

VG Nett) Det er ikke Gud som har skylda. Han skapte ikke universet. Fysiske lover sto for den bedriften, skriver den britiske astrofysikeren og matematikeren Stephen Hawking i en ny bok.

Tom Berby
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Hawking er utvilsomt en av verdens mest berømte vitenskapsmenn, etter en rekke populærvitenskapelige bøker og et utall TV-opptredener. Han er sterkt funksjonshemmet og må bruke rullestol. Han kan ikke snakke uten hjelpemidler, men hjernen hans er det ingen som tviler på.

Ingen plan

I boka «The Grand Design» (Den store planen) kommer professoren med påstanden om at universets tilblivelse ikke på noen måte var del av en guddommelig plan, men et uunngåelig resultat av en fysisk lov - i dette tilfellet tyngdekraften. Boka kommer ut i Storbritannia til uka, men det er alt trykket utdrag i avisen The Times.

Les også:Stephen Hawking på sykehus

Isaac Newton

I en bok fra 1988 - «Univers uten grenser» - synes Hawking å ha akseptert Guds rolle i skapelsen. Men i denne runden har han forlatt det standpunktet, i følge den britiske nettavisen The Guardian.

I årets bok utfordrer han tyngdelovens oppdager Sir Isaac Newton, som på tross av sin vitenskapelige orientering var sikker på at det måtte finnes en plan bak skapelsen. Det måtte en Gud til for å få til dette. Universet kunne ikke vært skapt av kaos.

PLAN: Sir Isaac Newton trodde på en plan bak universet. Hawking tror i dag på at fysiske lover skapte planeten og resten av universet. Foto: NASA

Ikke behov for Gud

«Da tyngdeloven eksisterer, så kan og vil universet skape seg selv ut av ingenting. Spontan skapelse er grunnen til at det eksisterer noe, i stedet for ingenting. Derfor eksisterer universet, derfor eksisterer vi», skriver Hawking i den nye boka. «Det er ingen grunn til å påkalle Gud til å komme med plantegningen for å skape universet».

Les også:Hawking opplevde vektløshet

Et søk i den norske bibliotekbasen Bibsys antyder at det er kommet seks titler av Hawking på norsk, enten som eneforfatter eller som medforfatter. «The Grand Design» har han skrevet med den amerikanske fysikeren Leonard Mlodinow.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder